De tijd vliegt met de AVI-8 Hawker Harrier II

Met een naam als AVI-8 is het niet verrassend dat horloges geïnspireerd zijn op de luchtvaart. Zo ook met de Hawker Harrier II die, zoals ook deze naam niets verhullend is, geïnspireerd is op de Harrier. Het iconische vliegtuig uit de jaren 70/80 dat het meest bekend is als het eerste vliegtuig dat verticaal op kan stijgen. Dit was mogelijk door de Rolls Royce Pegasus motoren met de herkenbare, enorme turbines die we later nog terug zien in het horloge.
avi-8-hawker-harrier-ii-1

AVI-8 Hawker Harrier II AV-4056

Wanneer ik de Hawker Harrier uit de nette doos haal is het direct een opvallende verschijning. De Hawker Harrier II zit volgestopt met wijzertjes en radartjes. In combinatie met specifieke details als het vliegtuigje op de secondeteller van de chronograaf en het geel/zwart-gestreepte randje om de datumweergave is er meteen een luchtvaart sfeertje. Het tofste aan dit horloge vind ik echter de achterkant. Waar normaal de achterkant, zeker bij horloges van deze prijscategorie, een beetje saaiig is, is het hier dé verwijzing naar de Harrier. De herkenbare turbine is op een erg fraaie manier in de case gegraveerd.

Wat nog meer in het oog springt is bijvoorbeeld de secondewijzer: een wiel net boven de 6 uur, dat met een pijl in het midden het aantal seconden van de minuut aangeeft. Ook de datum- en dagaanduiding zijn bijzonder. Ze doen mij denken aan een hoogte- en brandstofmeter.

Al deze toffe functies hebben ook een nadeel. Ondanks dat we het over een 43mm kast hebben met een smalle bezel, de vele metertjes en het gebruik van verschillende kleuren maken de wijzerplaat er niet rustiger op. Door de brede, zwaardvormige wijzers is de tijd nog steeds prima af te lezen.

avi-8-hawker-harrier-ii-1

De 22 mm brede lederen band is afgezet met canvas. Het canvas helpt bij de militaire uitstraling, maar maakt de band erg stijf. Ik ga er evanuit dat de band beter naar je pols vormt naarmate je het horloge langer draagt.

De Hawker Harrier AV-4056 is verkrijgbaar in 3 kleurstellingen. Niet alleen het bandje en en de wijzerplaat hebben een andere kleur, ook subtielere details zoals de bovenkant van de knopjes aan de buitenkant van de case, en de contrast kleur van de belangrijkste wijzertjes en lettering verandert.

Conclusie

De voorverkoop prijs is €197,-, na 14 november zal de prijs €259,- zijn. Dat is voor een horloge met deze details (denk aan de bijzondere manier van datum aanduiding én natuurlijk de Harrier turbine die aan de achterkant gegraveerd is) niet teveel geld. Aan de andere kant, het is niet een horloge dat voor iedereen weggelegd is. Met een kast van 43 mm die volgepakt is met snufjes is het alles behalve een subtiel horloge.

Last but not least krijg je er een fidget spinner bij. Ik heb absoluut niets met deze hele rage, maar ik moet AVI-8 toch credits geven bij deze meegeleverde gadget. De wederom op de turbine geïnspireerde fidget spinner gaat hier de hele redactie over!

Meer informatie over de AVI-8 Hawker Harrier II AV-4056 vind je hier

 

Total
4
Share