Volvo V90: Het summum van Scandinavisch design

Vroeger werden Volvo’s ook wel ‘de tanks’ genoemd. Tegenwoordig is een hoge mate van veiligheid van auto’s natuurlijk de standaard. Maar denk je aan Volvo, dan denk je waarschijnlijk nog steeds aan dit begrip. Al hoeft sinds een tijdje de veiligheid niet meer suf te zijn. Volvo heeft het Scandinavian design vrijwel uitgevonden en daar worden ze steeds beter in. Maak kennis met de Volvo V90. Made by Sweden.

volvo-v90-7

Volvo V90: Made by Sweden

Waarschijnlijk ken je de Volvo V90 reclame wel, met Zlatan Ibrahimović. Hij legt het Volvo verhaal perfect uit. Het lijkt als een soort van reïncarnatie van Volvo. Waar je vroeger weleens dacht van; dat is een prima auto, als je kinderen hebt. Denk je nu waarschijnlijk; wauw, Volvo is back in business en ik wil hem. Scandinavian design is hipper dan ooit en Volvo weet er perfect mee om te gaan.

https://youtu.be/2QzJCtpp5k4

Details

We hebben ondertussen toch wel wat auto’s getest. En inderdaad, er was van Volvo alleen een V60 Cross Country te vinden in ons lijstje. Daar waren we erg van gecharmeerd, maar de Volvo V90 is wel echt een totaal andere show. De V90 is tot in de puntjes afgewerkt en verzorgd. Wij hebben niets kunnen ontdekken waar we het niet mee eens waren. Al kan de motor en het vermogen natuurlijk altijd meer.

Summum van design

Zodra je in de Volvo V90 stapt weet je dat het serieus is. De stoelen zitten fenomenaal, de afwerking is subliem en er ontbreekt je niets qua luxe. En eindelijk, een infotainment systeem dat werkt en intuïtief is. Prachtige visuals, duidelijke navigatie, naadloze besturing en synchronisatie met jouw telefoon en -niet onbelangrijk- de carkit is buitengewoon. De carkit is zo goed, dat mensen met wie ik gebeld heb, niet doorhadden dat ik in een auto reed. Dat geeft ook wel weer hoe stil deze auto is.

Volvo-V90-13

The extra mile

Uiteraard denkt Volvo aan meer. De Volvo V90 heeft stoelverwarming en -verkoeling. En naast adaptive cruise control, is er ook een pilot assist. Je hoeft dan dus zelf niet meer te sturen. De Volvo V90 blijft naadloos in het midden van de twee witte lijnen op de weg rijden. Uiteraard moet je wel je handen aan het stuur houden, want het blijft een auto. Daarnaast heeft Volvo goed ingezet op het interieur. De binnenverlichting zorgt voor een heerlijke rustige autorit, zonder afgeleid te worden. En voor de muziekfreak; er zit een heel dik Bowers&Wilkins geluidssysteem in. Het systeem in de Volvo V90 is zo kraakhelder, dat elk liedje er mooier door klinkt. En mocht dat niet genoeg zijn, dan kan je de speakers zo instellen, alsof je in het concertgebouw van Göteborg zit. Een werkelijk waar superieure ervaring.

Zweedse paarden

Volvo staat niet per se bekend om de brullende achtcilinders en ook in de Volvo V90 zie je die niet voorbij komen. Volvo biedt benzinemotoren aan vanaf ruim 250PK. Lekker wegrijden dus! Diesel kan je rijden vanaf 150PK. En er is uiteraard ook een Volvo V90 R-Design met Twin-Engine (Hybride) met ruim 320PK. Niet verkeerd toch?

Overigens zullen dit de laatste modellen van Volvo zijn met uitsluitend verbrandingsmotoren. Volvo kwam gisteren met het nieuws dat vanaf 2019 álle modellen voorzien zijn van een elektromotor. Ze komen binnen vijf jaar met vijf volledig elektrische modellen en welke worden aangevuld met een reeks plug-in hybrids.

volvo-v90-1

Scandinavische prijzen

Tja, in Scandinavië staan ze niet bepaald bekend om de goedkope prijzen. Maar je krijgt er in het geval van de Volvo V90 wel heel veel voor terug. De ‘instapversie’ kost je ruim €48k. Ga je helemaal los, dan kom je ruim boven de €80k uit. Toe aan meer adventure? Dan is de V90 Cross Country wellicht iets voor je. En de Volvo-mannen hebben ook aan de ‘niet-station’ liefhebbers gedacht. Check dan zeker de Volvo S90.

Oja Zlatan heeft nog een mooi advies: “You go your own way, but never forget where you come from.”

volvo-v90-6

volvo-v90-2

 

Total
1
Share