Esthetisch, innovatief, duurzaam: dit is de Volvo EX30

CREDITS: Volvo

Vanaf 2030 rollen er alleen nog maar elektrische Volvo’s van de band. Dat is de missie. Het klinkt ambitieus, maar met de nieuwe EX30 rijden de Zweden er wel degelijk naartoe.

Er viel een invite op de mat om vanuit Volvo Studio te Rotterdam het nieuwe paradepaardje aan de tand te voelen.

De Volvo EX30 ademt Scandinavische esthetiek en duurzaamheid

Autoshowrooms zijn geen autoshowrooms meer. Het ouderwetse grote gebouw langs de snelweg met slicke verkopers is achterhaald. Dat bewijst Volvo in geuren en kleuren met hun Volvo Studio. Hier kom je niet alleen voor de nieuwste modellen checken, maar juist ook voor een goede koffie en een fijn gesprek. Op dit moment wordt het interieur verrijkt met de EX30, die als een ware eyecatcher in de winkel staat. Daar laat-ie zien dat hij wat compacter en moderner is dan een XC60 of een XC90, maar nog steeds een échte SUV is.

, Esthetisch, innovatief, duurzaam: <strong>dit is de Volvo EX30</strong>
Foto: Volvo

Looks

Doorgaans beschrijven we het Zweedse design als minimalistisch, licht en verfijnd. En de EX30-toevoeging in het Zweedse archief is geen uitzondering. Het bekende Volvosilhouet is onmiskenbaar aanwezig, maar het lijnenspel, de lampen en branding laten de auto ook direct modern ogen. Dat wordt volledig doorgetrokken naar het interieur – dat volledig geïnspireerd is op de Scandinavische natuur. In alles straalt de EX30 rust uit van binnen. Al het technisch vernuft is samengebracht op een tablet, waardoor het aantal fysieke knoppen is beperkt. Er zijn vier expressieve interieuropties: Breeze, Mist, Pine en Indigo.

De EX30 heeft een krachtig en indrukwekkend geluidssysteem. De Soundbar is voorzien van vijf ingebouwde speakers die zorgen voor een unieke en meeslepende luisterervaring. Het slanke ontwerp draagt bij aan de minimalistische uitstraling van de Volvo.

Duurzaam, duurzaam, duurzaam

Over naar het belangrijkste aspect van de EX30: duurzaamheid. En duurzaam is-ie, zoals alleen de Scandinaviërs dat kunnen klaarspelen. Het nieuwste familielid met wielen heeft namelijk de kleinste CO2-voetafdruk van alle Volvo-modellen die ooit van de band zijn gerold. Op innovatieve manieren is gebruikgemaakt van hernieuwbare en gerecyclede materialen, waardoor zowel het exterieur als interieur mooie duurzaamheidscijfers heeft. Van de exterieurmaterialen is zo’n 25 procent van het aluminium en 17 procent van het staal en kunststof gerecycled. Binnen bestaat zo’n 30 procent van de afwerkingsonderdelen uit gerecyclede kunststof, plus gerecyclede en hernieuwbare oppervlakken. Daar kun je mee thuiskomen.

Specs

Niet alleen de looks, maar ook de specs maken indruk. Er zijn drie verschillende opties beschikbaar Single Motor, Single Motor Extended Range en Twin Motor Performance. Vooral de laatstegenoemde, what’s in the name, maakt indruk op het gebied van performance. Met een maximaal vermogen van 428 pk en 543 Nm zit je namelijk zelfs binnen de 3,6 seconden aan de 100 km/h. Maar, die heeft ook een vanafprijs van €49.995.

De basisversie, de Single Motor, heeft 272 pk (200 kW), 343 Nm, zit in 5,7 seconden aan de 100 km/h en heeft een actieradius van 344 kilometer. Een treetje hoger zit je op een actieradius van 475 kilometer. Wat bovenal indrukwekkend is: in slechts 26 minuten kun je van 10 % tot 80% opladen. En dat kun je met alle modellen.

Ook al is de EX30 dus kleiner dan een aantal broers, de ruimte (en daarmee de functionaliteit) is groots. Ook met zijn drieën zit je comfortabel achterin en de slanke, ergonomische stoelen tillen dat comfort naar een hoger level. Door de veelzijdige opbergruimtes op verschillende plekken in de auto kun je altijd je spullen makkelijk kwijt. Zo heeft bijvoorbeeld  de bagageruimte (318 liter) een vlakke vloer zonder rand die je omlaag kunt brengen voor extra gemak.

, Esthetisch, innovatief, duurzaam: <strong>dit is de Volvo EX30</strong>

Upcyclede Airbag tas

Ter ere van de EX30-introductie heeft Volvo Car Nederland in samenwerking met The Creators Studio een totebag ontwikkeld die is gemaakt van gebruikte airbags. De totebag is volgens Volvo een mooie aanvulling op de duurzame materialen van de EX30. ‘De tas vertelt het verhaal van onze nieuwe EX30,’ aldus Roger van Polanen van Volvo Car Nederland. Alle kernwaarden, van duurzaamheid tot veiligheid, komen tot uiting in dit opvallende en unieke accessoire. De tas is in een gelimiteerde oplage van 400 stuks verkrijgbaar in de Volvo Studio.

, Esthetisch, innovatief, duurzaam: <strong>dit is de Volvo EX30</strong>

Voor de deur

De Volvo EX30 hangt bij jou aan de laadpaal met een vanafprijs van €36.795 of voor €539,- per maand. Dat kan als je liever kiest voor het flexibele auto-abonnement van Care By Volvo. Met dit abonnement kun je al een Volvo rijden voor een periode van 3 maanden, ideaal voor situaties waarin je tijdelijk een auto nodig hebt.

LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…