St. Patrick’s Day in Dublin

Het is toch wel een bucketlist-dingetje hoor: St. Patrick’s Day vieren op de plek waar het allemaal begon, Dublin! Ierland Toerisme had in ieder geval veelbelovende verhalen! Dus vlogen we er vorige week maar eens heen om te kijken hoe tof het nou allemaal écht is, op de dag dat de wereld groen kleurt…

Dublin

Als je een stedentrip gaat doen denk je niet meteen aan Dublin. Het weer is er niet altijd heel best en veel mensen weten ook niet veel over de stad. Je denkt als eerste natuurlijk aan: heel veel Ierse pubs. En dat klopt, Dublin barst van de pubs – komt goed uit met St. Patrick’s Day -. Maar de hoofdstad heeft meer te bieden. De Ieren hebben een rijke historie en vele zijn nog heel gelovig. Het is een volk van het behouden van cultuur en tradities.

Zo heb ik St. Patrick’s Cathedral bezocht – hoort er bij én is toch de meest bekende kerk daaro – heb er nog een lekker pilsje gedronken met de dean, ofwel de opperbaas van die kerk. daarna zijn we naar wat bouwwerken gaan kijken gaan kijken die nog ouder zijn dan Stonehenge. Tof om te zien hoe de Ieren nog zó betrokken zijn met hun historie. Maar we kwamen natuurlijk voor iets anders: St. Patrick’s Day!

St. Patrick’s Day

Het vette van St. Patrick’s Day is de oorsprong van het festival. Veel feesten en tradities hebben een hele oude oorsprong die met het geloof te maken heeft. St. Patrick’s Day niet. Deze feestdag is in het leven geroepen door de Ieren omdat ze een feest wilden. Eén dag waarin de Ieren de wereld kunnen laten zien hoe goed ze kunnen feesten. En iedereen mag mee doen, iedereen mag voor één dag Ier zijn!

Dat ze kunnen feesten, daar kwamen we afgelopen dinsdag wel achter, maar ook dat het niet alleen gaat om Guinness en Jameson. Het ging namelijk ook om Murphy’s en Teeling Whiskey! Nee, het festival draait om meer dan alleen drank. En dát is wat het toerisme bureau van Ierland ‘ons’ ook probeert duidelijk te maken. Dat deden ze door me mee te nemen in de ‘International Media Bus’ en mee te rijden in de grote parade. Letterlijk duizenden Ieren hebben gezwaaid alsof hun leven er vanaf hing. Leuk om mee te maken!

Maar wat heeft St. Patricksday nou echt te bieden? Vergelijk het met Koningsdag (in het groen) in combinatie met carnaval. De hele stad is in rep en roer, maar of het nou écht zo’n zuipfestijn is als je verwacht? Ja. Maar ook nee. Het is maar net hoe je het viert. De Ieren zijn niet heel gek of zo, als je die jonge meisjes met zonder broek niet mee telt. Al vloeit het bier en de whiskey rijkelijk, de volwassen Dubliners weten hoe ze een verantwoordelijk feest moeten houden.

Of je er speciaal voor St. Patrick’s Day heen moet vliegen? Ja, maar neem dan ook zeker deze volgende twee tenten mee om van de luxe te genieten die Dublin te bieden heeft:

Being a gentlemen in Dublin

Residence Members Club

Play Hard! Die gedachte is niet ineens weg als we in Dublin zijn, dus moesten we ook even de top-restaurants van de stad meemaken. Eén daarvan is de Residence Members Club bij Stephen’s Green. Eigenlijk moet je er lid zijn om überhaupt in de buurt te komen, maar iemand weet vast wat voor je te regelen. Eenmaal binnen in de luxueuze binnentuin genoten we van heerlijke gerechten, mooie Ierse live muziek en natuurlijk: Guinness. Ik heb zelfs nog een dansje gewaagd met mijn tafelpartner, een Duitse vrouw van 75 die zelf graag in de Berghain rond hangt.

Shelbourne Hotel

Na wat kroegen af te zijn gegaan, werden we verwacht in The Constitution Room in het zeer authentieke vijf-sterrren Shelbourne Hotel. Dit is het meest luxueuze hotel van Dublin, dus dat is altijd mooi om bij te zijn. Onder het genot van live harpmuziekje, genoot ik van mijn Old Monk cocktail(s) met o.a. Ierse whiskey. Wow! En dat in de kamer waar in 1922 de Ierse grondwet is geschreven. Prachtig hotel, mag je niet missen!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS