Schoenen net houden | Suit Up Tuesday
Ik ben Janine en mijn ‘daily mission in life’ is jullie, mannen, er nog beter uit te laten zien. Tijdens Suit Up Tuesday vertel ik regelmatig over stijl, trends en etiquette in relatie tot kleding. Zo kun jij je stijlvolle zelf zijn tijdens elke gelegenheid en kan niemand meer om jouw awesomeness heen.

Vorige week: Superwol

Dat een goed zittend pak veel voor je doet weten we inmiddels wel, maar hoe goed je pak ook zit, zonder een paar knappe schoenen sla je alsnog de plank volledig mis. Die knappe schoenen hebben overigens wel behoorlijk wat te verduren. Weer en wind, zweetvoeten en uit de hand gelopen vrijmibo’s, ze moeten echt heel wat doorstaan. Beter dat je een beetje lief voor ze bent, zo zie je er altijd gelikt uit én gaan ze ook nog eens veel langer mee. Check de onderstaande eenvoudige tips!

Natte schoenen

Met name in dit seizoen bijna onvermijdelijk. Stop kranten in je natte schoenen. Dit trekt het vocht uit het leer. Hoewel het heel verleidelijk is je schoenen bij de verwarming te zetten, want is warm, doe dit niet. De warmte zorgt ervoor dat er scheurtjes in het leer van je schoen kunnen ontstaan. Als dat eenmaal is gebeurd is valt er echt helemaal niks meer aan te doen. Voordat je schoenen bijna droog zijn kun je er het beste schoenspanners in doen (van natuurlijk hout). Schoenspanners zorgen er voor dat je schoenen mooi opdrogen en ze houden je schoenen in vorm.

Schoenspanners

Een must-have als je een beetje knappe schoenen in je kast hebt staan. Ze zorgen er dus niet alleen voor dat je schoenen mooi in vorm blijven maar halen ook het vocht uit je schoen. En als het nou niet geregend heeft? Je kunt ongeveer een borrelglaasje zweet produceren in je schoenen per dag, just sayin’. Kies voor schoenspanners van onbewerkt hout, deze nemen vocht op. Hoe mooi andere schoenspanners er ook uit zien, ze doen niet echt wat ze zouden moeten doen. De beste schoenspanners zijn van cederhout, hebben een massieve hiel en een neus die zowel in breedte en lengte spant. Cederhout heeft de eigenschap dat het naast het vocht opnemen, ook een antibacteriële werking heeft.

Schoenmaker

Ik heb het al gezegd over je kleermaker, word er beste vrienden mee. Dit geldt ook voor je schoenmaker. Dat extra beetje liefde, je schoenen zullen je dankbaar zijn. Om echt enorme kosten te voorkomen kun je beter preventief je schoenen naar de schoenmaker brengen voordat je er echt niet meer op kunt lopen en je misschien wel onherstelbare schade hebt.

Zweetvoeten

Wil je niet hebben, snap ik, maar soms heb je er extra aanleg voor of heb je gewoon een lange warme dag. Was je voeten elke dag én trek elke dag schone sokken aan. Logisch? Nou er zijn mannen die makkelijk een week lang dezelfde sokken aan hebben. I kid you not. Stop na het dragen je (cederhouten) schoenspanners in je schoenen, verwissel regelmatig de binnenzool van je schoenen en draag niet elke dag hetzelfde paar. You got this!

Suéde schoenen

Suede schoenen zijn een geval apart. Deze kun je niet poetsen en hebben extra aandacht nodig. Je hebt speciale suéde blokjes waarmee je kleine vlekjes weg kunt halen. Met een suéde borstel kun je de neus en andere vale plekken weer een beetje opborstelen.

Schoenen poetsen

Je kunt je schoenen dus af en toe naar de schoenmaker brengen, maar zelf je schoenen poetsen is ook heel goed te doen en het werkt voor sommige heren heel therapeutisch. Win-win! Check onderstaande link om te zien hoe je het beste schoenen kunt poetsen en ze dus een langer leven geeft. Check ook even de volgende video:

Investeren!

Goedkoop is duurkoop. Dit geldt uiteraard ook voor schoenen. Goedkope schoenen zullen je uiteindelijk alleen meer geld kosten, omdat je vaker een nieuw paar moet kopen. Ze zijn gelijmd en ze zijn van plastic of rubber waardoor ze snel beschadigen. Hier kan een schoenmaker ook niet veel mee. Een goede schoen is gewoon van leer en daar betaal je nou eenmaal iets meer voor. Het grote voordeel is dat ze met een beetje aandacht en liefde ze wel dus veel langer mee gaan. Geef ze af en toe een dagje rust en een lekker poetsbeurtje. Je zult zien dat de moeite die je er stopt zich absoluut uitbetaald. Geloof me, je gaat het zelfs leuk vinden 😉

Source :

ShutterstockESSENTIALS