Old Fashioned: A real gentleman’s cocktail!

Een cocktail zoals het ooit bedoeld was. Toen in 1806 het woord ‘cocktail’ voor het eerst gebruikt werd (voor zover we weten), werd dit omschreven als een mix van likeuren, bitters, water en suiker. Dat idee is met de cocktails van tegenwoordig een beetje vervaagd. Neem bijvoorbeeld een strawberry daquiry of een sex on the beach. Nou ja, beter nog: neem het niet! Deze cocktails zijn natuurlijk een mix van de bovenstaande evenementen, maar met hun chemische siropen en tropische fruitsapjes is de essentie ver te zoeken.

Dit geldt niet voor de Old Fashioned! Een cocktail die stamt uit het jaar 1880. Toén noemde ze het al een Old Fashioned, moet je voorstellen! Het is een cocktail met (meestal) whiskey als basis. Mede daarom dus een echte gentleman’s drink.

Old Fashioned

Recept Old Fashioned Cocktail

Oké, er zijn natuurlijk duizend verschillende manieren om een Old Fashioned te maken. Vooral bij oude recepten, zoals die van deze cocktail, krijg je vele varianten en iedereen heeft zijn eigen favoriete. Dit recept komt van een barman in Ierland. Hij gebruikte zijn favoriete ingrediënten en ik kan zeggen, het resultaat mocht er zeker wezen.

Old Fashioned Cocktail - ShutterstockIngrediënten

– 1 suikerklontje
– Een scheutje bitter, bij voorkeur Angostura
– Een zachte Ierse Whiskey, zoals Jameson of Teeling
– Sinaasappel
– Club Soda
– IJs
– Old Fashioned glas

Bereiding

Pak het glas. – Mocht je geen Old Fashioned glas bij de hand hebben, ga dan voor een whiskeyglas. – Leg het suikerklontje in het glas en drenk het in een paar druppels van het bittertje. Gooi er een scheutje club soda bij en knijp er ook beetje sinaasappel in uit. Niet te veel en doe dit zachtjes, zodat de pitten en het vruchtvlees niet in het glas komen. Daarna crush je het suikerklontje met een stamper en roer je het goedje heel goed, zodat het suikerklontje compleet oplost. Dan voeg je het ijs toe en de whiskey. Doe dit op smaak en voeg eventueel nog meer club soda toe om te verlichten. Roer nogmaals licht en garneer de boel met schijfje sinaasappel ín het glas. Hmmmmmmm, proost! En dat op een doordeweekse dinsdag.ESSENTIALS