Trip door de Noorse Fjorden

Wij waren een van de gelukkigen die waren uitgenodigd door Cherry Picker, Fjord Norway en Visit Norway voor een persreis naar de Noorse Fjorden. Noorwegen staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Een uitgelezen kans dus om dit land te ontdekken!

Bergen

Hoe kun je je reis door de Fjorden anders beginnen dan in Bergen? Bergen is de poort naar de Fjorden. Deze  handel- en havenstad, vroeger een van de Hanzensteden, bruist nog steeds door de visserij en de strategische ligging. Bryggen, het oude handelscentrum aan de kade is meteen één van de grotere toeristische trekpleisters. Alle panden zijn volledig opgetrokken uit hout. De musea en winkeltjes met streekproducten in deze oude panden maakt het plaatje helemaal compleet. Naast het oude centrum is er nog genoeg te zien. Er zijn vele grote musea, grote shopping gelegenheden en een prachtig viewpoint waar je met een kabeltreintje naar toe kan.

Lees ons artikel over Bergen voor meer informatie! 

Fjorden

Vanaf Bergen voeren we naar Balestrand, onze volgende stop. Een boottocht van ongeveer 4 uur. Ik zat er niet echt bepaald naar uit te kijken om 4 uur op een boot te zitten. Echter was dit zonder enige twijfel de mooiste boottocht die ik ooit gemaakt heb. We voeren redelijk vroeg weg vanuit Bergen. Door de mist was het erg koud en er was weinig te zien. Toen de mist optrok was de échte schoonheid van Noorwegen pas te zien. De Noorse Fjorden:

Balestrand

Na de prachtige vaartocht komen we aan in het idyllische Balestrand. Dit artistieke dorpje met iets meer dan 1400 inwoners leeft voornamelijk van kunst en het toerisme. Al eeuwen komen bekende en minder bekende schilders naar Balestrand om haar rust en het prachtige uitzicht en de spectaculaire natuur.

Balestrand

 

We maken hier kennis met Bjorg Bjoberg. Een kleurrijk en vermakelijke vrouw die vol overgave over Balestrand en de geschiedenis vertelt. Zorg ervoor dat je haar opzoekt als je hier bent! We komen langs de St. Olafs kerk die, volledig van hout, in Engelse stijl gebouwd is. Overal in Balestrand kun je overigens Duitse en Engelse invloeden zien in de bouwwerken. Na de wandeling krijgen we van Bjorg een smakelijke trollensoep. Trollensoep? Ja trollensoep. Er gaat een legende dat in Balestrand trollen leven. Vraag Bjorg hier maar eens naar, je weet niet wat je mee maakt!

Lees meer in ons artikel over Balestrand >

Nigardsbreen Gletsjer

Hoe kun je de Fjorden van Noorwegen bezoeken zonder een gletsjer te beklimmen? Deze stond in ieder geval op mijn bucketlist! Na een lange maar prachtige reis met verschillende ferry tochten kwamen we aan bij de Nigardsbreen Gletsjer. Na wat uitleg en het uitdelen van materiaal begon de klim. Het was absoluut niet zwaar. Het was wel spannend op sommige punten, maar voor iedereen goed te doen. Het uitzicht en het merkwaardige blauwe ijs maken dit tot een unieke ervaring.

Check hier meer over de tocht en foto’s van de Nigardsbreen Gletsjer

Myrkdalen en Voss

Na de indrukwekkende gletsjer wandeling vertrokken we verder richting Myrkdalen. Een op dit moment rustig plaatsje. In de winter is het overigens een stuk drukker. Het is namelijk een van de populairste skigebieden van Noorwegen. In het nieuwe en moderne Myrkdalen Hotel waar we ook de (helaas verloren) wedstrijd tegen Argentinië keken.

Raften

De allerlaatste dag brak aan. Nog even Raften in Voss en de lange reis terug naar Bergen en uiteindelijk naar huis. Voss staat bol van de outdooractiviteiten. Ik had al eens eerder geraft, maar keek enorm uit naar het raften in Noorwegen! Met mijn GoPro in de aanslag liepen we het terrein in Voss op. Helaas begaf mijn GoPro het, waardoor ik geen beelden kon maken van het raften.

We deden een Family rafting. Daar had je dan ook alles mee gezegd. Jammer dat er maar op enkele plekken wat spanning in zat. Op het water (dat overigens ont-zet-tend koud was!) hebben we wel ontzettend veel plezier beleefd. Er zijn genoeg uitdagende raftroutes in Voss te vinden. Het lijkt me dan ook super om nog eens terug te gaan en een spannende rafting sessie mee te maken!

 Conclusie Noorse Fjorden

Ook als jongeman zijn de Noorse Fjorden absoluut aan te raden. Op minder dan 2 uur vliegen ligt hier een ontzettend groot rijkdom aan natuur. Wielrennen, mountainbiken, raften, watersporten en klimmen zijn slechts enkele voorbeelden.De Noorse keuken, die voornamelijk uit vis bestaat, is voortreffelijk en ook een goed glas wijn of bier schuwen ze niet. Ik heb zelden zulke schone steden gezien met overal gastvrije en vriendelijke mensen. De prijzen in Noorwegen zijn echter een nadeel. Alles, en zeker alcoholische versnaperingen, zijn duurder dan in Nederland. Maar neem van mij aan; het is absoluut de moeite waard!

 

Total
0
Share