Noorwegen krijgt een nieuw pronkstuk: The Whale

CREDITS: Dorte Mandrup

Natuur- en architectuurliefhebbers opgelet, het beste van deze twee werelden komen in 2022 samen. In Noorwegen om precies te zijn. Het Noorse eiland Andøya wordt namelijk de trotse eigenaar van ‘The Whale.’ Dit is een gebouw in de vorm van een een walvisstaart en viert de relatie van de mens met de walvissen via architectuur en kunst.

Dorte Mandrup is het meesterbrein achter dit kunststukje en uitgeroepen tot winnaar van de internationale wedstrijd om de nieuwe Arctische attractie in Noorwegen te ontwerpen.

Nieuw architecturaal pronkstuk in Noorwegen: The Whale

Andenes, de plaats waar ‘The Whale’ komt te staan, ligt op het noordelijkste deel van het eiland Andøya. Dit is zo’n 300 km ten noorden van de poolcirkel. Vergeleken met veel andere plaatsen in het noorden, zorgt de golfstroom voor een aangenaam klimaat. Ondanks het aangename klimaat zijn er ruige bergen aanwezig en is de oceaan uitgestrekt. Deze combinatie zorgt voor een schitterend landschap dat onder het wateroppervlak doorloopt. Dit alles maakt het de allerbeste plek om het gebouw ‘The Whale’ te plaatsen.

The Whale
Foto: Dorte Mandrup

Dicht bij een diepzeevallei

Slechts een paar zeemijlen van de kust ligt de diepzeevallei Bleiksdjupa, waar migrerende walvissen langskomen. Deze vallei heeft van Andenes een van de beste plekken ter wereld gemaakt om walvissen te spotten. Vandaar dat de attractie hier wordt geplaatst, aan de rand van deze prachtige onderwaterwereld.

Architect is Dorte Mandrup

Dorte Mandrup heeft het niet allemaal op eigen houtje gedaan. Voor het project werkte hij samen met Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien en Anders Kold.

De architect geeft zelf aan: “Andøya, gelegen in het verre noorden, is een unieke plek en ‘The Whale’ een buitengewoon project. We zullen niet alleen architectuur creëren in nog een ander opmerkelijk landschap, maar we zullen ook deelnemen aan het vergroten van het begrip van walvissen en het behoud van het leven in zee.”

The Whale
Foto: Dorte Mandrup

Functioneel en gericht op toerisme

Is de golvende schoonheid dan alleen goed voor een mooi aanzicht? Nee, een architect werkt zo dat iedereen er iets aan heeft. Zo komen er in het gebouw tentoonstellingsruimtes, cafés, winkels en aangrenzende kantoren.

Het nieuwe gebouw gaat hoge ogen gooien in verband het aantrekken van nieuwe bezoekers. Een bezoekje aan ‘The Whale’ moet onvergetelijk worden en aan de foto’s te zien bestaat daar geen twijfel over. Deze afgelegen locatie heeft al 50.000 bezoekers per jaar en ‘The Whale’ zal Noord-Noorwegen aanzienlijk versterken als reisbestemming.

The Whale
Foto: Mandrup
The Whale
Foto: Dorte Mandrup
The Whale
 Dorte Mandrup
LEES OOK
8 fijne feitjes over Colombia
Pablo Escobar. Drugs. Criminaliteit. Ja, dat zijn waarschijnlijk de eerste drie dingen die momenteel in jouw hoofd opborrelen als je aan Colombia denkt. En, toegegeven, bij ons…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…