Geilo: de outdoor stad in het hart van Noorwegen

Toen we door Visit Norway werden gevraagd om een bezoek te brengen aan Noorwegen, stonden we natuurlijk te popelen. We gingen naar Geilo. Nee niet een geilo, maar Geilo. Een plaats in het hart van Noorwegen, zo tussen Olso en Bergen. Toen wij erheen reisden om er een mooi outdoor weekend van te maken, wisten we nog niet zo goed wat te verwachten. Laat staan hoe je de plaatsnaam uitspreekt. Er werden nogal wat quotes van Modern Family’s Phil bij gebruikt. Van hoe hij de telefoon opneemt als ‘Jehhhello’ tot aan ‘What does an angel have on his head? Halo!’. Uiteindelijk hoorden we bij het toerismebureau dat je het uitspreekt als ‘Jeilo’.

Ligging Geilo

Waarschijnlijk ga je richting Noorwegen voor diverse redenen. Een erg geliefde reis is van Oslo naar de fjorden en de kustplaats Bergen. De reis van Oslo naar Bergen neemt ongeveer 7 uur in beslag. Qua tijd maakt het niet uit of je met de auto of met de trein gaat. Het voordeel van de auto is dat je geregeld kan stoppen om te genieten van de prachtige Noorse natuur en uitzichtpunten. Soms stap je uit je auto en dan is het er zo rustig en stil, dat je bijna je celdeling plaats hoort vinden. Hoe dan ook, Geilo ligt precies in het midden tussen Oslo en Bergen. Het lijkt door de ligging een perfecte plek voor een tussenstop als je door Noorwegen reist. En dat is het ook, want er is in zowel de winter als de zomer ontzettend veel te doen.

Geilo, Geilo: de outdoor stad in het hart van NoorwegenPerfecte outdoor zomerbestemming

Geilo is voor de echte outdoor liefhebber een perfecte bestemming. Mede door de ligging en de prachtige omgeving is er heel veel te doen. Hikes en fenomenale huttentochten zijn er in overvloed. De hikes in de omgeving zijn erg divers. Zo verandert de omgeving vrij snel van een uitzicht over een meer, naar een bosrijke omgeving, tot IJsland-achtige landschappen. Zoek je meer avontuur, dan kan je er ziplinen of downhillen op eenvoudige tot zeer technische parcours. Daarnaast kan je er raften in de 5e categorie. Het schijnt het meest technische en een van de heftigste raft route van Europa te zijn. Zeker een aanrader, als je niet bang bent om uit de boot te vallen. Niets is de Noren te gek. Zin om te karten? Op een vliegveld kan je lekker los gaan! Toch maar iets minder avontuurlijk? Noorwegen staat bekend als een van de ultieme vislanden. Indien je een licentie hebt, mag je vrijwel overal je hengel uit gooien. En omdat er vele meren overvol zitten, is de kans dat je beet hebt ook nog eens groot.

Het Scandinavische leven

In Noorwegen ervaar je het Scandinavische leven, zoals je je dat voorstelt. Helemaal als je een honden (of husky) rit maakt door het Noorse landschap. Een huskytocht is vooral bekend in de winter en over de sneeuw. Dat is natuurlijk het summum, maar in de zomer en met een soort van buggy is het ook zeker de moeite waard. Bucketlist: check. Mocht je graag een tocht maken, ga dan naar het natuurpark van Langedrag. Kan je meteen even wolven, lynxen en andere wildlife checken. Ben je benieuwd naar de Noorse keuken? Ook daarvoor ben je in Geilo aan het juiste adres. Ga dineren bij Hallingstuene en geniet van traditionele Noorse gerechten, met een moderne twist. De eigenaren veranderen de kaart met het seizoen mee, halen de ingrediënten bij lokale producenten, gaan zelf hun vis vangen en halen de kruiden uit eigen tuin of het bos. Ook de wijnkaart laat niets te wensen over, in de wijnkelder van Hallingstuene staat een overvloed van prachtige wijnen. Liever iets anders? Ze hebben er ook een prachtige cognac verzameling. Twee waarschuwingen vooraf; de Noren eten over het algemeen iets zouter dan we gewend zijn en je betaalt meer dan in Nederland.

Noorse prijzen

Het modale inkomen van de Noren is ongeveer twee keer zo hoog als die van de Nederlanders. En dat merk je natuurlijk overal, want de prijzen zijn daardoor ook hoger dan in Nederland. Alcohol is daarbij vele malen duurder dan in Nederland. Een glas bier kost al snel €8 of meer. Echter hoeft je vakantie naar Noorwegen niet heel duur te zijn. Je mag namelijk overal gratis kamperen, zolang het maar enkele honderden meters van een huis of eigendom is. Dat bespaart je veel geld. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de skipassen voor de wintersport niet heel duur.

Wintersport

Wij hebben Geilo nog niet bezocht in de winter, maar de plaats is een bekend skigebied in Noorwegen. Vooral Noren trekken naar Geilo om een (lang) weekend te skiën of snowboarden. Verwacht er geen honderden kilometers piste, eerder tientallen. Het is daarom wel een perfect gebied voor beginnende skiërs of jonge gezinnen. Sneeuw ligt er vrijwel het gehele seizoen en het kan er koud worden. Als in -30 graden koud.

Meer informatie kun je vinden op VisitNorway.com en Geilo.com

Geilo, Geilo: de outdoor stad in het hart van NoorwegenGeilo, Geilo: de outdoor stad in het hart van NoorwegenGeilo, Geilo: de outdoor stad in het hart van NoorwegenGeilo, Geilo: de outdoor stad in het hart van NoorwegenGeilo, Geilo: de outdoor stad in het hart van Noorwegen[powerkit_alert type=white ]Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VisitNorway[/powerkit_alert]

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…