De 10 meest verboden bestemmingen ter wereld

De wereld kent vast veel bijzondere bestemmingen waar je graag nog eens naar toe wilt gaan. Vaak mag je die bestemmingen ook bezoeken en zijn dit geen verboden bestemmingen voor toeristen. Echter zijn er op de wereld ook een groot aantal bestemmingen die wel verboden zijn. Het kan er gevaarlijk zijn, worden beschermd door de overheid of er worden geheime projecten uitgevoerd. Hieronder de 10 verboden bestemmingen in de wereld die je niet zomaar kunt bezoeken.

De 10 meest verboden bestemmingen ter wereld

Ilha da Queimada Granda – Brazilië

Het kleine eiland voor de kust van Sao Paulo is nog geen halve vierkante kilometer groot, maar er leven naar schatting meer dan 4.000 dodelijke slangen. De bijnaam ‘Snake Island’ is dan ook niet voor niets in het leven geroepen. Een lokale legende zegt dat er vijf slangen per vierkante meter zouden leven. De gouden lanspuntslang heeft het eiland dan ook omgedoopt tot zijn enige bevestigde thuisbasis. Het gif is drie tot vijf keer krachtiger dan van welke slang dan ook op het vasteland. Los van dat het eiland verboden terrein is, wil je hier eigenlijk niet komen.

verboden bestemmingen, De 10 meest verboden bestemmingen ter wereld

De grotten van Lascaux – Frankrijk

Deze grotten vind je in de gemeente Montignac in Frankrijk. Hier zijn de meest beschilderde prehistorische grotten die in de geschiedenis werden gevonden. De oudste grotschilderingen zouden uit 15.000 voor Christus komen en betreffen vooral dieren, zoals bizons, stieren en paarden. Sinds de begin jaren 60 is de toegang voor het grote publiek verboden, doordat de schilderingen werden bedreigd door bacteriën en schimmels. Je kan nu alleen nog naar een replica (Lascaux II), die 200 meter van de originele grot te bewonderen is. De originele grotten behoren helaas dan ook tot verboden bestemmingen.

Mezjgorje – Rusland

Dit is een gesloten stad die is ontstaan uit twee samengevoegde plaatsen. In de Tweede Wereldoorlog behoorde het al tot de verboden bestemmingen. Er werd op dat moment hout geproduceerd voor de productie van ski’s voor de frontlinie. Vandaag de dag vinden er nog altijd ondergrondse werkzaamheden plaats, maar het is onduidelijk wat precies. Er gaan verschillende theorieën rond, dat de stad gebruikt wordt als opslag van staatsschatten of als schuilkelder voor de top van Rusland in het geval van een atoomaanval.

Wereldzadenbank op Spitsbergen – Noorwegen

In deze zadenbank op het eiland Spitsbergen worden plantzaden van zo veel mogelijk plantrassen opgeslagen. De wereldzadenbank heeft de ‘ark van Noach’ als bijnaam. Inmiddels zouden er rond de 1,5 miljoen zaadmonsters worden opgeslagen van landbouwgewassen. Ook Nederland heeft hier zijn bijdrage aan, want zij hebben een aandeel van vijf procent van de zaden in deze opslagplaats. Enkel de werknemers van de zadenbank hebben toestemming om deze opslagplaats te bezoeken. Voor het grote publiek behoort het tot de verboden bestemmingen.

Bhangarh Fort – India

Het fort is gelegen in de Indiase staat Rajasthan en stamt uit de 17e eeuw. Oude legendes zeggen dat er vloeken over het fort hangen, er tovenarij aanwezig is en er paranormale ontmoetingen plaatsvinden. Het wordt daarom ook als een van de meest spookachtige plekken in India gezien en de regering heeft zeer strenge regels opgesteld. Zo mogen er overdag wel bezoekers komen als je toestemming van de overheid hebt, maar is het verboden om het terrein te betreden tussen zonsondergang en zonsopkomst. Door de locals wordt dan ook gezegd dat degenen die de regel verbreken, nooit meer worden teruggezien. Ook als het geen verboden bestemming was, is het dus maar de vraag of je hier naartoe wil gaan.

Surtsey – IJsland

Surtsey is een vulkanisch eiland voor de zuidkust van IJsland. Het eiland is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in de jaren 60 die meer dan 3,5 jaar duurde. Bewoning is niet toegestaan op Surtsey en het bezoeken van het eiland is niet toestaan zonder toestemming. Er is enkel een kleine hut met een paar stapelbedden aanwezig voor wetenschappers die het ontstaan van leven onderzoeken, zonder bemoeienis van de medemens.

Mount Weather Emergency Operations Center – Virginia, USA

Dit centrum wordt gebruikt als uitvalbasis voor civiele en militaire sleutelfiguren tijdens nationale rampen of een kernoorlog. Het bestaan van het centrum werd bekend door een vliegtuigcrash. Op 1 december 1974 vloog het toestel tegen de berg waarop het centrum zich bevindt. Het centrum is onder andere gebruikt na de aanslagen op 11 september 2001, waarbij er per helikopter een aantal congresleden naar het centrum werden geëvacueerd.

Poveglia – Italië

Het eiland is niet groter dan zeven voetbalvelden en er zijn naar schatting 160.000 mensen overleden. Poveglia ligt ten zuiden van Venetië en werd in de 15e eeuw van belang toen Venetië een van de belangrijkste handelssteden ter wereld was. Door het vele verkeer waren er veel ziektes, infecties en plagen aanwezig in deze havenstad. Toen het eerste schip aankwam met mensen die symptomen van de pest hadden, werden de slachtoffers gedumpt op Poveglia. De ‘Pestmeesters’ hadden daarbij de taak om deze mensen op te sporen en de doden snel weg werken. Het eiland is op dit moment onbewoond en door het verleden komt men hier ook niet meer graag.

North Sentinel Island – India

Een klein eiland gelegen in de Baai van Bengalen, waar een van de laatste groepen geïsoleerde volkeren ter wereld leven. De inheemse bevolking bestaat uit Sentinelezen en er zouden naar schatting 50 tot 400 personen leven. Buitenstaanders worden over het algemeen met geweld op afstand gehouden of verjaagd. Doordat de bevolking niet is beïnvloed door de moderne beschaving gebeurd dit met wapens, zoals speren en pijl en boog. De overheid van India zorgt voor de cultuur van de Sentinelezen en het eiland behoort daarom tot de verboden bestemmingen.

Area 51 – Nevada, USA

De lijst is natuurlijk niet compleet zonder Area 51. Deze militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht is gelegen in de Nevadawoestijn. Area 51 werd gebouwd in 1955 als testgebied voor het ontwikkelde U-2-spionagevliegtuig dat onder andere werd gebruikt boven de Sovjet-Unie. Daarna is de basis gebruikt voor ontwikkeling en testen van militaire vliegtuigen en om militaire projecten die topgeheim zijn te begraven. Toegang voor buitenstaanders is verboden en de basis wordt streng bewaakt.