Bekijk het Noorderlicht in dit moderne hotel tussen de gletsjers

Het Noorderlicht bekijken vanuit je bed met je meissie? Dat kan! Het architectenbureau Snøhetta heeft een hotel ontworpen, gelegen in Noord-Noorwegen, dat midden tussen de gletsjers ligt. Het is een hotel dat volledig op eigen energie kan opereren, maar nog belangrijker: het ziet er super strak uit!

Het energiezuinige hotel: Svart

Het architectenbureau Snøhetta heeft een ontwerp gemaakt voor een energiezuinig hotel, gelegen aan de voet van de Svartisen gletsjer die door de gemeente Meløy in Noord-Noorwegen loopt. Het hotel ligt net boven de poolcirkel. Het hotel verbruikt niet alleen 85% minder energie dan een doorsnee, modern hotel, ook produceert het gebouw dus volledig z’n eigen energie.

Dit hotel draagt de naam ‘Svart’, wat ‘zwart’ betekent. Er is voor deze naam gekozen omdat het een ode is aan het diepblauwe ijs van de gletsjer. “Maar het hotel heet zwart?”. Ja, dat klopt. Voor de oude Noormannen betekenen de woorden zwart en blauw hetzelfde. Het is eigenlijk een verwijzing naar het natuurlijke erfgoed van Svartisen, dat een overkoepelende term is voor de gletsjers in Meløy.

De bouw

Het ronde lichaam van het hotel zorgt voor een panoramisch uitzicht op het fjord en krijgen de hotelgasten een hele ervaring mee van het leven in de natuur. Het hotel leunt op weerbestendige houten palen wat zorgt voor een transparante uitstraling. Daarnaast is het hoofddoel van deze palen om een zo min mogelijke afduk achter te laten in de ongerepte natuur.

De ronde vorm is niet alleen gekozen voor een perfect uitzicht aan de hotelgasten, het is ook nodig om maximaal gebruik te kunnen maken van de zonnestralen. Het dak is volledig bekleed met zonnepanelen, die zijn geproduceerd aan de hand van de waterkracht. Hierdoor wordt de afdruk van het hotel in de natuur, nog meer verminderd.

Onder de hotelkamers door loopt een voetpad gemaakt van hout, waar wandelaars in de zomer kunnen lopen. In de winter kan het gebruikt worden om kajaks en boten op te slaan.

De afgelegen terassen zorgen voor wat goede schaduw aan de voorgevel van het hotel wat tegelijker voor de nodige privacy zorgt. In de zomer is kunstmatige koeling niet nodig doordat de gevels zonnestralen opvangen wanneer de zon hoog aan de hemel staat. In de wintermaanden, wanneer de zon dus laag aan de hemel staat, zorgen de onwijs grote ramen van de gevel ervoor dat de zonnestralen maximaal benut worden door de natuurlijke, thermische energie.

Total
4
Share