Manify naar Okstindan; het dak van Noorwegen

Op een dag kreeg ik een mailtje in mijn mailbox. Zonder enige twijfel en met enorme nieuwsgierigheid dook ik in m’n computer om deze mail tot op de bodem uit te pluizen. Na enige tijd kwam ik tot de conclusie dat Manify door Visit Norway en Innovation Norway uitgenodigd werd om mee te gaan op een trip naar het noorden van Noorwegen. Een trip waarbij we naar het minst bekende gebied ‘Okstindan’ gebracht worden om daar de enorme, overweldigende omgeving te mogen aanschouwen, mogen overnachten in de ultra populaire Rabothytta Cabin en de hoogste berg van dit gebied, Oksskolten, kunnen beklimmen. Ehhhh ja, oke, vooruit dan, ik ga wel mee…

Brygfjelldalen

Na de nodige uren waarin ik verschillende zitplaatsen in verschillende vliegtuigen had warm gehouden, kwamen we aan op het kleinschalige vliegveld van Mo i Rana. Hier werden we hartelijk ontvangen door Knut Hansvold van Visit Norway. Een busje bracht ons vervolgens naar de oude boerderij ‘Inderdalen Gård’ in Brygfjelldalen, een vallei aan het begin van het gebied Okstindan. Deze boerderij staat bekend om zijn traditionele bakkershut waar ze het lokale brood ‘Kamkake’ maken. Wij mochten het zelf bakken en uiteraard proeven. Het is een simpel recept waarbij alleen maar bloem, boter en melk bij te pas komt. Klinkt saai en droog in de bek, maar het smaakte erg aangenaam!

Nadat ik m’n buik rond gegeten had aan de Kamkake en andere lekkernijen, werden we naar onze slaapplaats gebracht. Dit was een camping met verschillende cabines in het kleine plaatsje Korgen. Hier werden we voorzien van een overheerlijk diner uit de Noorse keuken. En geloof het of niet, maar in de late avonduren waren wij de gelukkige die het Noorderlicht mochten bewonderen. Een reisgenootje heeft er zelfs een foto van kunnen maken! Echt heel tof!

Rabothytta Cabin

In de ochtend van de eerste, echte dag hadden we een kleine hike tocht gemaakt in het gebied van Stekvasselv, een kleine gastboerderij gelegen aan het tweede grootste meer van Noorwegen: ‘Reevhtse’.

Na een Noorse lunch op deze boerderij werd het tijd om naar de volgende slaapplaats te gaan, de Rabothytta Cabin. Deze cabine is alleen te voet bereikbaar. Dus zo werden we naar de Leirskardalen Valley gebracht, waar we vervolgens begonnen aan onze tocht van 5 kilometer. De wandeling was redelijk stijl en bracht ons 500 meter hoger. Maar na drie uurtjes bereikten we de Rabothytta Cabin, waar we vervolgens genoten hebben van een zelf bereid avondmaal. Na nog even gezellig nagetafeld te hebben, werd het tijd werd om de binnenkant van onze ogen te gaan bekijken.

Meer over de Rabothytta Cabin volgt snel op Manify!

De gletsjer van Okstindbreen

Na een goede nachtrust en een vullend ontbijt, maakte we ons klaar voor de tocht naar de gletsjer van Okstindbreen. Omdat het erg mistig was, liepen we aan een lang touw in een rij voor de veiligheid. Het touw mocht de grond niet raken, dit zodat de klap niet te groot zou zijn wanneer er iemand zou vallen. De tocht was in totaal maar vier kilometer en was goed te doen voor beginners, wat ik als enorme hike-beginner erg aangenaam vond om te horen. Het was een korte tocht, maar wel met het zien van de de gletsjer als eindresultaat!

Kjennsvasshytta

Onze volgende slaapplaats was de cabine Kjennsvasshytta. Deze lag op 10 kilometer afstand van de cabine Rabothytta. Aangezien we de dag ervoor nogal veel bergopwaarts hadden gelopen, was deze tocht iets meer bergafwaarts. De kuiten kregen dus even een beetje rust. Thank god! De tocht was door een erg gevarieerde omgeving, van sneeuw tot een mooie, groene natuur. We hebben er vijf uurtjes over gedaan om bij de cabine te komen, inclusief pauzes met koffie en de traditionele ‘KVIKK chakula’ die op elke hike werd meegenomen als energy-snack.

Kjennsvasshytta is een van de eerste cabines in dit gebied. Natuurlijk is er wel het een en het ander aan vernieuwd, maar het is grotendeels nog erg traditioneel. Net zoals in de Rabothytta cabine, was ook hier geen enkele douche te bekennen. Maar tot onze grote vreugde was deze wel voorzien van een sauna. Hier konden we ons heerlijk ontspannen en ons goed voorbereiden op dé grote tocht van de trip; het beklimmen van de hoogste berg Oksskolten.

Oksskolten

De laatste dag stond in het teken van dé grootste hike van deze trip. Na verwachting ging deze tocht tien uur duren, dus het ontbijt vond al vroeg in de morgen plaats, zodat we niet in het donker terug zouden komen. Het was een pittige wandeltocht met héél veel bergopwaarts. Niet zo vreemd ook, aangezien de Oksskolten 1916 meter hoog is. Deze berg is nog erg onbekend onder de hikers, maar het is zo de moeite waard om deze te beklimmen. Het uitzicht was namelijk echt heel erg fascinerend!

Lees hier meer over deze hike!

Rond 21.00 uur kwamen we aan bij onze laatste slaapplaats. Een luxe hotel met individuele kamers, EEN WARME DOUCHE en een heerlijk zacht en comfortabel bed. Tijdens onze welverdiende, late avondmaal bespraken we de afgelopen dagen. Ik kwam tot de conclusie dat Okstinden een gebied is vol met allerlei pareltjes. Je hebt er gletsjers, prachtige natuurgebieden, beestachtige bergen en uitdagende wandeltochten vol variatie. Ik heb nog nooit zulke mooie natuurgebieden gezien. Ik zou het zo iedereen aan raden! Wel was het beklimmen van de Oksskolten nogal pittig. Hiervoor heb je toch wel enige ervaring en een goede conditie voor nodig. Maar ondanks dat, is het echt de moeite waard is om dit gebied met eigen ogen te zien en te beleven!

Total
0
Share