Het hart van de Noorse Fjorden: Bergen!

Met 280.000 inwoners en omringt door zee en een uniek landschap, is Bergen de op één na grootste stad van Noorwegen. Doordat de Bergen zich bevind tussen het Hardangerfjord en het Sognefjord, is dit de ideale plek om je trip te starten. Vanuit hier gaan regelmatig dagtochten naar verschillende natuurattracties en ook voor historie en cultuur ben je hier aan het goede adres.

Ik werd uitgenodigd door Visit Norway en Fjord Norway voor een vierdaagse citytrip naar de westkust van Noorwegen. Dit was mijn allereerste keer Noorwegen en man-man-man wat heb ik genoten. We bezochten de knusse stad Bergen, maakte een trip met de ‘Flåm trein’ door het berggebied en cruisde letterlijk van Bergen naar Stavanger op een cruiseschip.

Check ons uitgebreide reisverslag (video):

Hanzekade Bryggen - Noorwegen, Bergen

Bergen: het hart van de Fjorden

Bergen staat bekend om zijn kleurrijke haven, Hanzekade Bryggen, die ooit als handelsplaats werd gebruikt tussen Scandinavië en de rest van Europa. Tegenwoordig vind je er veel restaurants, cafés, winkels en musea. De huizen die aan deze fotogenieke kade zijn gebouwd, zijn onderdeel van de werelderfgoedlijst van Unesco en zeker een bezoekje waard.

Voor meer kledingwinkels, loop je het oude centrum in waar genoeg hippe mannenwinkels te vinden zijn zoals Pepper en Scabal Heritage. Wil je toch gaan voor wat meer klasse en stijl, vergeet dat niet langs T-Michael te wandelen. Hierover later meer op Manify!

Na een dag shoppen is niets lekkerder dan even heerlijk te ontspannen. Perfect voor mannen is Bergen Barberstue of H2 Barber & Sons voor een heerlijke scheer- of kappersbeurt om de dag goed af te sluiten.

Bezienswaardigheden

Opzoek naar een mooi uitzicht? Dan zit je in het juiste land. Je kunt met de ‘Fløibanen’ binnen zes minuten naar de top van de ‘Fløyen’, die 320 meter boven zeeniveau ligt. De Fløibanen is de enige kabelspoorweg in Scandinavië en vanuit hier heb je een eindeloos uitzicht over de stad, waar je mond letterlijk van open valt. Naast het mooie uitzicht zal je zeker ook wat berggeiten spotten. Ik heb er al eentje voor je vastgelegd! Heb je overdag geen tijd om het uitzicht te bewonderen? Ook ‘s avonds is het adembenemend. Tot 23.00 kun je met de Fløibanen de verlichte stad bewonderen. Later dan 23.00? Dan wordt het hike door het bos van ongeveer 50 minuten…

Uitzicht vanaf de Fløyen-berg

Food and drinks

Na het ritje naar de top, is het tijd om ons buikje te gaan vullen en wat te gaan proeven van de Noorse keuken. Noorwegen staat onder andere bekend om hun gerookte zalm en dit hebben we geweten. We gingen naar het traditionele restaurant Bryggen Tracteursted, zo’n heerlijk Noors zalmpje voorgeschoteld kregen.

Voor de zoetekauwen onder ons, hoef je alleen maar de geur naar een lokale bakker te volgen en hier de specialiteit ‘Skillings bolle’, oftewel een (warm) kaneelbroodje te bestellen. Super lekker bij de koffie of thee.

Voor alcohol ben je in Scandinavië niet echt aan het goede adres. Het is er natuurlijk wel, maar het is zoals je weet erg prijzig. Veel jongeren drinken ook vaak thuis in, voordat ze op stap gaan en doen het in de kroeg iets rustiger aan dan dat wij gewend zijn. Natuurlijk heeft Noorwegen wel zijn eigen specialiteiten. Zo is het een walhalla voor Jeneverliefhebbers. Ze stoken hier de jenever met anijs en noemen het ook wel Aquavit. In combinatie met een vet stuk vlees is dit heerlijk! Een tip voor een hele toffe whisky bar is ‘The Tasting Room‘ met een uitgebreide whisky cocktail kaart en heel veel ander lekkers.

Bryggen Tracteursted - Noorwegen, BergenBryggen Tracteursted - Noorwegen, Bergen

Fjorden

Na een nachtje geslapen te hebben in het Thon Hotel middenin het centrum, vertrok onze boot richting de fjorden. Onze eerste boottocht ging van de stad Bergen naar Flåm langs het op tweede langste fjord ter wereld: het 200 km lange Sognefjord.

De vijf uur durende tocht bracht ons langs steile rotsen en kleine dorpjes waar we er ook in een eindigde. Aangekomen in het dorp Flåm, keek ik mijn ogen uit. Het dorp heeft helaas meer toeristen dan inwoners en heeft nog nooit de zon gezien! De enige hoogtepunten van deze plek zijn een wandeltocht door de sneeuw, de snelle rib boot en de mini cruises door de fjorden.

Rond het middaguur stond er een uitgebreide lunch + bierproeverij klaar in de negen jaar oude bierbrouwerij Flåmsbrygga. Bij ieder gerecht, hoorde een speciaalbiertje of andersom. Het was een echte smaakexplosie in mijn mond en ik raad zeker aan om alle bierliefhebbers hier een proeverij te nemen. Ondertussen kijk je zo naar de brouwketels waar nog steeds wordt geëxperimenteerd wordt met nieuwe aroma’s. Op een externe locatie wordt er z’n 700.000 liter bier per jaar gebrouwd.

Wat Flåmsbrygga zo bijzonder maakt, is dat zij als eerst gebruik maakte van de nieuwe bierblik-techniek. Om de drink beleving groter te maken, creëerde ze blikken waarbij de hele bovenkant eraf kan worden gehaald, zodat het lijkt alsof je uit een echt glas drinkt. En nu denk jij natuurlijk ook, waarom is dit niet eerder bedacht?

Met mijn volle buik, stapte ik op de wereldbekende Flåm trein die ons terug naar Bergen bracht. Deze rails is gemaakt omdat het dorp, met maar liefst 300 inwoners, contact wilde met de buitenwereld en wilde overleven. Ze hebben er 20 jaar over gedaan om de rails met de hand aan te leggen, maar met resultaat. De trein gaat namelijk 900 meter de hoogte in en brengt je langs de meest indrukwekkende plekken.

Na bergen vervolg ik mijn reis naar de stad ‘Stavanger’. Hierover snel meer of je checkt vast de beelden in de reisvideo.

Flåm trein

Total
0
Share