8x Netflix documentaires waar je slimmer van wordt

Netflix en interactieve TV behoren wat ons betreft tot de beste uitvindingen van de eeuw. De database vol met series en films is tijdens luie avondjes op de bank en brakke zondagen in bed onze beste vriend. En echt niet alleen vanwege het vermaak, je kan er ook nog eens heel veel van leren. De laatste jaren is het aantal goede documentaires die deze zenders aanbieden namelijk flink gestegen. Wij hebben de beste voor je op een rijtje gezet. Docu’s die leuk zijn om te kijken én die je slimmer maken. Een win-win situatie dus! 😉

Netflix documentaires voor extra kennis

13th

Van alle gevangen ter wereld bevindt 25% zich in een Amerikaanse cel. Een schokkend hoog getal als je het ons vraagt. Helemaal als je je bedenkt dat de Verenigde Staten slechts 5% van de totale wereldbevolking uitmaken. In 13th wordt er gekeken hoe dit kan en wat de oorzaak is van het extreem hoge percentage Afro-Amerikanen in de gevangenissen. Er wordt een link gelegd met slavernij en racisme die duidelijk laat zien dat ‘The land of the Free’ helemaal niet zo vrij is. Een indrukwekkende documentaire die je aan het nadenken zet.

https://www.youtube.com/watch?v=V66F3WU2CKk

Blackfish

In 2010 werd in Sea World een trainer gedood door een orka. Sindsdien is er een hoop kritiek op het vangen en trainen van deze enorme dieren. Het deed opnieuw de discussie opwaaien waarom orka’s niet in gevangenschap zouden mogen leven. In de indrukwekkende documentaire Blackfish worden de consequenties van het gevangen houden van orka’s getoond, zowel voor de trainers als voor de dieren zelf. De docu is al een paar jaar oud maar nog altijd actueel en interessant. Een aanrader dus! Na het zien van Blackfish wil je spontaan dierenactivist worden 😉

Cowspiracy

In deze docu volg je een milieuactivist die op zoek gaat naar de waarheid achter een aantal grote klimaatproblemen. Tijdens de zoektocht wordt duidelijk dat de impact van de vlees- en zuivelindustrie op het milieu enorm is. De bio-industrie blijkt de meest vervuilende sector op onze aarde te zijn. En toch blijven we massaal vlees en zuivel consumeren. Waarom? Omdat veel overheden en enorme, internationale organisaties hun mond dicht houden. Een leerzame, verrassende en ijzersterke documentaire!

En dat terwijl je als je geen vlees eet, wél 30x zo lang kan douchen!

Going Clear: Scientology and the Prison of Believe

De Scientology Kerk heeft niet bepaald een goede reputatie. Het wordt vaak bestempeld als een sekte die gelooft in aliens en haar leden volledig hersenspoelt. Deze documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Wright en vertelt het verhaal van acht voormalige leden. Ze praten over hoe ze bij de kerk terecht zijn gekomen, de schokkende dingen die ze daar hebben meegemaakt en hoe en waarom ze er uiteindelijk zijn weggegaan. Een mind-blowing docu die – ook als je nog nooit van Scientology gehoord hebt – een echte aanrader is.

What the Health

What the Health is de nieuwe documentaire van de makers van Cowspiracy. In deze docu kijken ze opnieuw naar de vleesindustrie, maar dit keer benaderen ze het vanuit een andere kant. De rode draad: uit honderden onderzoeken blijkt dat het eten van vleesproducten als ham, spek en salami net zoveel risico op kanker met zich meebrengt als bijvoorbeeld tabak en asbest. Dit is al jaren bekend maar geen enkele gezondheidsorganisatie waarschuwt hiervoor. Sterker nog; veel organisaties raden juist aan om deze vleesproducten wél te eten. Waarom? Dat zie je in deze eye-opening documentaire.

The Keepers

Deze 7-delige docu verscheen onlangs op Netflix en krijgt veel lovende recensies. Wij hebben ‘m gezien en snappen waarom; deze serie houd je in zijn greep! The Keepers start met een onderzoek naar de moord op een Amerikaanse non, maar naar mate de serie vordert komt er veel meer bij kijken. De moord blijkt nog maar het topje van de ijsberg te zijn. De Katholieke kerk, misbruik, corruptie; het komt allemaal aan bod. Een documentaire die je tot de laatste aflevering blijft boeien en in spanning houdt.

Get Me Roger Stone

Wie wil weten hoe Donald Trump president van Amerika heeft kunnen worden, moét deze documentaire zien. In anderhalf uur leer je Roger Stone kennen, de man die van Trump de machtigste man ter wereld maakte. Een verbazingwekkende docu over één van de bizarste mannen op aarde.

Captive

In deze 8-delige documentaire duikt Netflix in de wereld van kidnapping. Captive laat acht bekende zaken zien en belicht in iedere aflevering één verhaal. Het mooie aan deze serie is dat de makers verder hebben gekeken dan hoe het is om ontvoerd te worden. Ook het verhaal van de gijzelnemers, familieleden, onderhandelaars en de politiek komt aan bod. Een interessante docu!

Total
0
Share