Verlichting done right: upgrade je interieur met de volgende tips

Vaak besteden we zoveel aandacht aan ons interieur, dat we de verlichting even vergeten. En dat terwijl lampen zo veel voor je interieur kan doen! Hoe kunnen we dit vergeten? Verlichting moet juist met liefde en aandacht uitgekozen worden. Je kan er je eyecatchers meer mee op laten vallen en nog zoveel meer. De winter komt eraan, buiten is het nog maar twee minuten per dag licht. Ofwel: een prima moment om het licht in huis te halen!

Verlichting is niet moeilijk om in huis te halen, hoeft niet duur te zijn en brengt vaak een positieve toevoeging. Er zitten wel degelijk wat regels vast aan lichtgebruik in je stulpje. Bijvoorbeeld een kleine ruimte groot laten lijken of vanaf welke kant er licht naar binnen moet komen. Je huis slim verlichten pak je alsvolgt aan.

slimme-verlichting-1

Slimme verlichting in je interieur

Kunstwerken of planten verlichten

Bepaalde items in je interieur maak je toffer door er licht op te laten schijnen. Zet je tofste planten in de spotlight, maak er een mini altaar van. Zo valt het niet alleen meer op, maar zal je er waarschijnlijk ook nog eens sneller aan denken om die dingen water te geven. Handig! Schilderijen, koffietafels met inspirerende boeken of wat je maar kan bedenken. Alles wordt toffer zodra je er het juist licht op laat schijnen.

slimme-verlichting-4

Verlichte trap

Wil je nog een schepje er bovenop doen qua verlichting? Je trap verlichten zorgt al helemaal voor een elegante uitstraling. Stem de verlichting wel af op de kleur van je interieur, want anders zorgt het contrast er juist voor dat het er cheesy uitziet. Bij een trap kan je beter kiezen voor warme lampjes. Het moet natuurlijk wel een beetje inviting overkomen natuurlijk.

Licht vanuit het noorden, oosten, zuiden of westen

Waar het buitenlicht vandaan komt, bepaalt de kleur van het licht dat je binnenkrijgt. Zo heb je met licht uit het noorden geen last van koele tinten. Als je juist wél koele tinten in je huis wil gebruiken, biedt licht uit het oosten dit. Licht vanuit het zuiden verandert van kleur gedurende de dag van koel naar warm. Het licht vanuit het westen werkt hetzelfde als dat vanuit het zuiden. Handig om rekening mee te houden, aangezien het licht van buitenaf de tinten van je meubels kan veranderen.

slimme-verlichting-3

Dezelfde warmte

Veel lampen zijn tof om te gebruiken in je interieur, maar een slimme aanpak is essentieel. Een aantal industriële lampen boven de tafel, of juist een chique lamp boven een tof hoekje. Qua lampen kan je best wat stijlen met elkaar combineren. Echter ga je wel de fout in als je er verschillende lampjes in doet. Als de ene lamp een stuk warmer is dan de andere, verpest het vaak de sfeer in de ruimte. Er wordt gesproken vanuit ervaring.

slimme-verlichting-1

De juiste lampen

Natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste lampen aan te schaffen to pull this off. Je trap verlichten doe je bijvoorbeeld met inbouwspots. Een tof hoekje onder de aandacht brengen? Daar gebruik je eerder een hanglamp voor. Stem dit af met je interieur, want een industrieel interieur met chique kroonluchters, daar word je niet heel vrolijk van. Een aantal losse bulbs om een houten plankje heen knutselen? Daar win je wel behoorlijk wat punten mee in een industrieel interieur.

Licht om de ruimte te bepalen

Bij een kleine ruimte kan je de ruimte makkelijk optisch groter laten lijken door gebruik te maken van spiegels. Spiegels vangen veel licht en je kan jezelf ook nog eens van meerdere hoeken bewonderen. Win-win. Witte muren of bijvoorbeeld een plant verlichten doen vaak ook het trucje. Om een ruimte smaller te laten lijken, moet er juist veel gebruik gemaakt worden van een donker likje verf op de muren. Waar bij een kleine ruimte de lampen omhoog moeten wijzen, kan je een grote ruimte kleiner laten lijken door de lampen aan het plafond te hangen. Optiek is een raar spelletje, maar het werkt wel!

slimme-verlichting-5

 

Total
0
Share