Mee naar het land van Limoncello

CREDITS: Dishtales

Eerste keren. We hebben ze allemaal gehad en ervan uitgaande dat ook jullie leven af en toe nog een verrassing heeft, hebben we die eerste keren allemaal nog steeds. Soms zijn ze ongemakkelijk, af en toe vreselijk en spannend maar meestal toch gewoon heel erg leuk.

Toen Villa Massa ons uitnodigde om op perstrip naar de Amalfi kust in Italië te gaan en er besloten werd dat ik, Seger, op mijn allereerste perstrip mocht hoopte ik natuurlijk op het beste, maar spannend was het wel. Als ik toen had geweten wat een geweldig reisje dit ging worden, had ik de nacht ervoor een stuk rustiger geslapen. Was wel chill geweest, aangezien de wekker om 03:15 ging.

Limoncello

Voor degene die dit niet weten, Villa Massa is een Limoncello merk. En voor degene die nu alleen maar meer vragen hebben, Limoncello is een Italiaanse sterke drank gemaakt met de schil van citroen (maar daarover later meer).

Amalfi coast

Om het gele drankje met de zoetzurige smaak Limoncello te mogen noemen, moet de citroen uit Campanië komen en om precies te zijn uit de Amalfi kust. Deze kust in het zuiden van Italië loopt van Positano tot aan Vietri sul Mare. Ons hotel lag midden in deze streek namelijk in Sorrento. Een stad die ooit concurreerde met Pisa en Genua en nu een toeristenoord is. Oké, dat overdrijf ik een beetje. Sorrento is dan wel een toeristentrekpleister, maar is dit wel met recht. Het ligt namelijk in een van de mooiste gebieden die deze ogen ooit hebben gezien. Beeld je even in (of typ Amalfi coast in op Pinterest) dat je kronkelt over kleine autowegen met aan je linkerhand een heuvel gevuld met pittoreske Italiaanse huisjes en aan je rechterhand een diepe klif eindigend in helder blauw water gevuld met Riva boten en prachtige strandjes. Eerste indruk? Je voelt je James Bond op weg naar een schone Italiaanse bondgirl.

Daarover gesproken…

Sara Massa en de Limoncello-fabriek

Voor de mensen die het merk Villa Massa kennen zal het waarschijnlijk als een grote verrassing komen dat de fabriek echt heel klein is. Het merk voelt best groot en commercieel aan en dat klopt deels ook. Hun Limoncello ligt namelijk in 51 landen over de hele wereld, maar al deze flessen komen uit een klein, familie gerund fabriekje net buiten Sorrento.

We werden zeer hartelijk ontvangen door (hierboven eerder genoemde) Bondgirl Sara Massa, dochter van één van de oprichters en eigenaren. Sara vertelde ons dat het recept dat zij gebruiken een oud familie recept is uit 1890 en dat ze dat recept nog steeds exact volgen.

Nadat wij zo’n wit Heisenberg-pak aan hadden gedaan mochten wij een kijkje achter de schermen nemen. De fabriek wordt gerund door vijf man (!) en alles gebeurt nog bij hand. Oké, ze hebben een machine die de citroenen schilt, maar dat is alleen maar zo omdat de citroen anders te dik geschild wordt. Het schillen van de citroenen is namelijk van levensbelang in Sorrento. Het mag absoluut niet te dik, want dan komt het bittere witte vruchtvlees van de citroen mee. Te dun en de aromatische smaak uit de schil gaat verloren. Na een half uurtje rond te lopen in de fabriek en het laboratorium kom ik toch wel tot twee conclusies: 1. Ze hebben het maken van Limoncello hier tot een kunst verheven en 2. Wat ik thuis in mijn kamertje maakte was toch echt geen Limoncello als deze (al werd je er prima dronken van). Over dronken worden gesproken; tijd om te proeven!

Villa Massa Limoncello

In de familie citroengaard van Villa Massa stond een lange tafel gedekt boven een veld met citroenen en een uitzicht waar menig mens jaloers van wordt. Tijd om te doen waar ik goed in ben; eten en drinken. Eten en drinken. Eten en drinken. Had ik al eten en drinken gezegd? In twee dagen tijd heb ik zo ongelofelijk veel gegeten. Natuurlijk weten wij Nederlanders dat Italiaans eten lekker is, maar zoals in het land van de pasta smaakt het thuis natuurlijk nooit. Dat ik dovenmansoren heb en ogen groter dan mijn maag, weet ik nu ook 100% zeker. Voordat gang één (van de eindelijk 16 op dag 1 en 8 op dag 2) werd geserveerd meldde Roxanne (Villa Massa Koningin) namelijk dat ik maar eens op Sara moest letten. Niet op de manier waarop de meeste mannen op Sara lette, maar meer op hoe zij at. Een hapje of vier en dan werd het bord opzij geschoven. Eeuwig zonde was het enige wat ik kon denken, maar toen na het voorgerecht eerst een bord pasta kwam om vervolgens een bord risotto onder mijn neus te krijgen was het toch allemaal iets logischer. Na het dessert zat ik dus rammetje vol. Oplossing? Bring in the Limoncello!

Het perfecte digestief

Waar de Noord-Italianen graag Grappa drinken na het eten, zweren de zuid-Italianen bij Limoncello als digestief. Dat de Italianen goed konden eten wist ik inmiddels al, maar dat ze de oplossing hadden om na een giga-lunch weer op tijd klaar te zijn voor het diner wist ik nog niet. Limoncello blijkt dus super goed te zijn voor de spijsvertering, en dat is de echte reden dat de Italianen een glaasje na het eten drinken. Zet er een espresso naast en al dat eten is zo weer buiten (en daar ging mijn zeer smakelijke artikel).

Hoe je die Limoncello dan drinkt? In mijn ogen op twee manier. Na het eten moet hij rechtstreeks uit de vriezer komen en ijskoud gedronken worden. Voor het eten mag hij lekker in een cocktail Deze bijvoorbeeld. Salute!

Foto credits: Dishtales

 

Total
1
Share