Waarom Italianen de ultieme levensgenieters zijn

CREDITS: Bigstock

Waar vind je de beste koffie ter wereld? Juistem, in Italië natuurlijk. De beste pasta’s ter wereld? Idem dito. De beste mode ter wereld? You guessed it.

Italianen zijn er om van te leren

We kunnen nog wel even doorgaan met het lijstje van dingen die het best zijn in Italië, maar we redden het niet om dat voor het einde van de werkdag klaar te hebben. Alles wat te maken heeft met genot, dat weten de Italianen nét een tikkeltje beter te doen dan alle andere landen ter wereld. De Italianen zijn dan ook met recht de ultieme levensgenieters ter wereld, wij leggen je uit waarom.

(Sprezzatura-)stijl en high-end fashion

Zeg je stijl, zeg je Italië. Gucci, Prada, Versace, Valentino, Dolce & Gabbana zijn allemaal van Italiaanse afkomst, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opsommen van onbetaalbare merken die uit het Zuid-Europese land komen. De Italianen lopen er nou eenmaal gelikt bij, en het leuke van alles is dat ze er niet eens moeite voor doen. Het blijven levensgenieters hé. De befaamde Sprezzatura-stijl die de Italianen als geen ander beheersen, is er namelijk op gericht om er ‘bewust onbewust nonchalant’ bij te lopen. Een knoopje los aan de bovenkant, een stropdas met een asymmetrische knoop en een flamboyante zonnebril op de kop zorgen er al gauw voor dat je die nonchalante look naadloos overneemt.

Italië, Waarom <strong>Italianen</strong> de ultieme levensgenieters zijn
Foto: Jeroen Noordzij

Eten en drinken in Italië

Misschien wel de voornaamste reden dat Italianen als zulke levensgenieters worden gezien: het eten en drinken. Goddelijk. Zo mag je het gevoel wel omschrijven wanneer je in Rome een een klassieke Carbonara voor je neus geschoteld krijgt. Om nog maar over de pizza’s uit Napels te zwijgen. Overal waar je in Italië komt hebben ze goed eten, het zit gewoon in hun genen lijkt het wel. En de wijn mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Als je hier in Nederland bij het gemiddelde high-end restaurant een ‘goed wijntje’ besteld, is de kans enorm dat je uiteindelijk een Italiaans witte wijn wegtikt. Met maar liefst 750.000(!) hectare aan wijngaarden is Italië dan ook het grootste wijnexportland ter wereld.

Italië, Waarom <strong>Italianen</strong> de ultieme levensgenieters zijn
Foto: Luca Micheli

De ‘gezonde’ levensstijl

Oké, de Italianen eten veel pasta en ze drinken daarnaast ook nog eens (relatief) veel wijn. Misschien een heel stereotyperend beeld dat we nu schetsen, maar over het algemeen klopt het wel gewoon. We geven ze ook geen ongelijk trouwens. De levensstijl lijkt dus vrij ongezond, maar het zogeheten ‘Roseto-effect’ bewijst het tegendeel. In 1961 was er namelijk een Italiaanse gemeenschap in Amerika, genaamd Roseto. Van 1954 tot 1961 waren er geen hartaanvallen geregistreerd in Roseto en bovendien hadden mannen van boven de 65 een lager sterftecijfer dan het nationale gemiddelde.

En dat terwijl dat ze ongefilterde peuken rookten, veel wijn dronken, enorme gehaktballen naar binnen werkten en ga zo maar door. Dokter Stewart Wolf heeft dit onderzocht, en kwam met de conclusie dat hun lage sterftecijfer en sterkere harten toe te schrijven was aan de sociale structuur binnen de Italiaanse gemeenschap: de gemeenschap was enorm hecht, iedereen lette op elkaar, maakte een praatje met elkaar en hielp elkaar daar waar nodig. De Italianen zijn dus de ultieme levensgenieters, die ook nog eens langer genieten van het leven.

Italië, Waarom <strong>Italianen</strong> de ultieme levensgenieters zijn

Design van Italië

En ja hoor, ook als we naar design kijken spannen de Italianen – uiteraard – weer de kroon. Dat is niet alleen onze conclusie, maar ook die van UNESCO: Italië heeft namelijk de meeste UNESCO locaties ter wereld, en dat is allemaal te danken aan de rijke architectuur van vroeger. Het Colosseum, de toren van Pisa, de Trevifontein en de Duomo maken de wereld net iets mooier. Niet alleen de architectuur is in Italië topnotch, ook paardenkracht wordt hier omgezet in ware kunst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Lamborghini en Ferrari die nog altijd de pionieren van de autowereld zijn. En als we kijken naar de motorwereld, wordt die ook gedomineerd door de Italianen met Ducati-motoren als pareltje voor het oog.

Leven op het water

Nog een reden waarom Italianen de ultieme levensgenieters zijn: ze zijn omringd door vier verschillende zeeën. De Ionische, Adriatische, Middellandse en Tyrreense zee zijn allemaal extra pluspunten van Italië. Want eerlijk is eerlijk, chillend op het witte strand met de zee als uitzicht en de zon vol op je gezicht zorgt toch voor nog wat extra genot in het leven. Daarnaast barst het land van de meren, kanalen en riviertjes. Alles op het water lijkt mooier. Al helemaal als je ook nog eens een Italiaanse boot zoals Riva hebt om mee te dobberen. Cocktailtje in de rechterhand, pizza in de linker: het leven kan eigenlijk niet meer beter worden dan dit.

Italië, Waarom <strong>Italianen</strong> de ultieme levensgenieters zijn

 

Source:
Bigstock
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…