De 1956 Ferrari 250 GT Berlinetta ademt klasse uit de jaren ’50

CREDITS: Auxietre & Schimdt

We gaan even terug in de tijd. Vignale was voor de jaren ’50 de carrosseriebouwer van het Italiaanse Ferrari. Daarna werd het stokje overgedragen aan Pininfarina. Bij liefhebbers zal er meteen een belletje gaan rinkelen, want dit ontwerpbureau heeft toonaangevende oldtimers gebouwd.

Zo heeft het bedrijf ook deze machtig mooie Berlinetta ontworpen en laten debuteren tijdens de autosalon van Genève in 1956. De Ferrari met een langwerpige wielbasis en een iconische Columbo 3.0-L V12-motor werd door velen beschouwd als een geschenk van God. Iedereen met een hart voor auto’s wilde deze Picasso op vier wielen hebben. En terecht.

De Ferrari 250 GT Berlinetta laat je huilen door haar schoonheid

Al snel werd duidelijk – helaas – dat Pininfarina de vraag naar de Ferrari 250 GT Berlinetta niet aankon. De productie werd daarom overgedragen aan Carrozzeria Boano. Desondanks zijn er wel een aantal prototypes gebouwd en zijn er nog originele versies in omloop. Waaronder deze die nu te koop staat bij Auxtiere & Schimdt in Duitsland.

Deze Berlinetta is eigendom geweest van Guido Cantelli. Een goede vriend van de grote meester himself: Enzo Ferrari. Guido overleed aan een tragisch ongeluk en zijn weduwe verkocht de wagen terug aan Ferrari. Daarna heeft de wagen (we noemen het liever een kunstwerk) nog vele eigenaren gehad.

Ferrari 250 GT Berlinetta, De 1956 Ferrari 250 GT Berlinetta ademt klasse uit de jaren ’50
Foto: Auxietre & Schimdt

Originele kleur (deze keer niet rood)

De Ferrari werd tussen neus en lippen door in 1980 door een vrolijke vriend rood geverfd. Gelukkig kwam daar in 1991 alweer verandering in en kon de Berlinetta weer in zijn oorspronkelijke kleur shinen.

Daarna heeft de auto in 2008 een body restoration gehad. De auto staat nu weer te koop en jij kan de volgende zijn die dit bijzondere stukje geschiednis in handen krijgt.

De prijs? Die is op aanvraag. Elf van de tien keer wil dat zeggen dat de prijs zeer hoog op kan lopen. Meer dan terecht als je het ons vraagt. Want zo’n kunstwerk moet wel in goede handen blijven.

Foto’s: Auxietre & Schimdt

LEES OOK
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…