De kracht van het nonchalante: sprezzatura

CREDITS: Jeroen Noordzij

Een nonchalante man is passé. Een verzorgde man met een tikje nonchalance is volmaakt. Het fenomeen van nonchalance aanbrengen in je stijl heet sprezzatura. Deze stijlgewoonte komt steeds vaker voor in het straatbeeld van nu, maar is eigenlijk al heel oud. Baldasarre Castiglione (1478-1529) schreef over sprezzaturra het volgende: “Een zekere nonchalance, om het ontwerp te verbergen en te maken wat men doet of zegt, zonder inspanning en bijna zonder nadenken.

Even makkelijk maken voor je: je outfit moet on point zijn, zonder dat het lijkt dat je er uren over hebt gedaan.

Sprezzatura: nonchalant, maar machtig stijlvol

De laatste jaren richt sprezzatura zich vooral op de kracht van imperfectie, geïnspireerd op de Italiaanse stijlicoon Gianni Agnelli. Hij droeg zijn horloge over de mouw van zijn overhemd of wandelschoenen onder een pak. De nonchalante stijl en vreemde stylistische ‘fouten’ combineerde hij met een verder formele outfit.

Dit maakte Agnelli toegankelijk, terwijl hij een typische kapitalistische magnaat was. Zo liet hij zien dat hij het drukker had met andere zaken, in plaats van zich het meest druk maken over zijn outfit.

Sprezzatura is tegenwoordig populair onder jongeren, omdat ze zich niet in de gebaande paden willen bevinden. Het is een strijd tegen de monotone kantoorstijl. Jongeren durven het steeds vaker aan om een outfit te dragen met een nonchalante look. Ironisch genoeg besteedt deze generatie veel aandacht hieraan. Het is een bewuste poging om er onbewust nonchalant uit te zien.

Wij zullen je helpen om een beetje nonchalance in je stijl aan te brengen, zonder jezelf te verwaarlozen. Zo galant zijn we.

Laat je knopen open

Een van de meest voorkomende sprezzatura bewegingen is eenvoudigweg het niet bevestigen van de knopen. Het is volgens de regels nodig om een aantal knopen van je colbert dicht te doen als je staat, maar door dit te negeren creëer je nonchalance. Je zorgt helemaal voor een nonchalante look als je dit doet met een double breasted blazer.

Het overhemd kan op verschillende manieren open gelaten worden. Bijvoorbeeld door je mouwboeien niet dicht te doen, of bij een button-down overhemd de knopen button-down juist die open laten. Een andere manier is door de bovenste knoop van het overhemd open te laten terwijl je een stropdas draagt.

Speel met je stropdas

Een stropdas kan nog wel eens wat stijfjes overkomen, en dat wil je niet hebben. Een stropdas geef je een nonchalante look door een asymmetrische knoop te gebruiken. Dit is een simpele handeling maar geeft jou een ander totaalbeeld. Want je wilt toch niet door het leven als een saaie man met een perfecte knoop in zijn stropdas? Dit filmpje zorgt ervoor dat je zo’n knoop kan toepassen.

Mix casual met formeel

We schreven eerder al over hoe jij je casual outfit een upgrade kan geven, en ook bij het sprezzatura principe mag erop los gecombineerd worden. Draag onder je pak een paar sneakers (of wandelschoenen) en het zal er een stuk minder saai uitzien. Probeer jezelf niet te laten leiden door je routine, maar ga eens voor een outfit die normaal niet in je straatje ligt.

sprezzatura
Foto: Jeroen Noordzij

Accessoires

Gebruik flamboyante zonnebrillen, prachtige horloges, hoeden, subtiele armbandjes of een zegelring. Probeer met je accessoires, je verder normale outfit extra glans te geven. Doe niet té gek: het kernconcept van sprezzatura is alsof het lijkt dat er weinig tijd in je keuzes heeft gezeten.

Dat bij je outfit alles op elkaar aan moet sluiten, hoeft simpelweg niet. Breek ongeschreven regels door bijvoorbeeld een iets té lange riem te dragen of probeer kleurcombinaties te bedenken waar Donatella Versace niet op zou komen. Het zal je helpen om het sprezzatura principe ook op jouw stijl toe te passen.