Een weekendje weg in eigen (Gelder)land – part I

Om er een leuk weekend tussen uit te gaan, zoeken we het veelal op in het buitenland. Want wie houdt er nou niet van een avontuurlijke stedentrip op zijn tijd? Maar we vergeten vaak dat er in het eigen land ontzettend veel te beleven valt. In deel I nemen we je graag mee in activiteiten die je kan ondernemen in (tromgeroffel…) Gelderland!

Lokaal Achterhoeks bier proeven

Oké, om de sfeer er goed in te krijgen, moet er natuurlijk wat bier gedronken worden. Daar zal iedereen het er mee eens zijn. Maar wat is er leuker om naar een lokale bierproeverij te gaan met Achterhoekse historie? Dit kan bij Bierproeverij Erve Kots, in Lievelde. Hier worden op ambachtelijke wijze eigen biertjes gebrouwen, in het Brouwhoes. Biertjes van eigen bodem welteverstaan. Achterhoeks bier om trots op te zijn! Bijzonder om te horen hoeveel historie we in eigen land hebben.

Je kunt er van een rondleiding genieten en ervaart hoe lokaal bier gebrouwen wordt. Zelf mochten we een aantal specialiteiten proeven, waaronder het Bokse Biertje. Je kunt er overigens ook terecht voor een compleet verzorgde avond, met een bezoek aan het museum. Hier krijg je inzicht in hoe er vroeger in de Achterhoek geleefd en gewerkt werd. Je kunt er ook terecht voor maaltijden en om het af te maken een bierquiz. Tip: ga bij de open haard zitten. Heerlijk!

De geit is gemolken. Ik herhaal: de geit is gemolken

Een bezoek aan een geitenkaasboerderij is misschien niet het allereerste waar je aan zou denken. Toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Wij zijn een kijkje gaan nemen bij de Stroese Dame in het kleine plaatsje Stroe, nabij Barneveld.

Hier leer je hoe geitenkaas op een kleinschalige, maar ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Het gehele proces, van melken tot het fermenteren wordt inzichtelijk. Gaaf om te zien hoeveel passie en ambacht er in het maken van geitenkaas zit. Hoewel ik zelf geen grote kaasfanaat ben, ben ik het wel gaan waarderen. Veel smaak, ook al heb je maar een klein stuk te pakken. Geitenkaas is verrukkelijk en het is leuk om te zien waar het gemaakt wordt, op welke wijze en hoeveel werk hierin gaat zitten. Weet je ook weer waar je een uniek cadeau bij een mooie fles wijn kunt halen! Mooi weetje: top chef-kok Jonnie Boer haalt ook hier zijn kaas die hij gebruikt voor zijn restaurant.

Zelf wijn maken & proeven

In Erichem (nabij Tiel) is het Betuws Wijndomein te vinden, waar je heel chill een rondleiding kunt krijgen door een wijngaard en het totale proces van wijn maken. En hoe mooi is het om alles te weten te komen over Nederlands, lokaal gemaakte wijn?  Je krijgt hier uitgelegd hoe bijzonder de lokaal geproduceerde wijnen zijn en wat er voor nodig is om wijn te maken. Komt nog heel wat bij kijken!

Ook is er de mogelijkheid om een wijnworkshop te volgen. Je leert hoe exact het proces van wijn maken is, en dit kan je vervolgens ook in praktijk toepassen. Kers op de taart: je mag je eigen gemaakte wijn mee naar huis nemen. Niet vergeten dat je deze ongeveer een jaar later pas kan op drinken, maar dan heb je iets om naar uit te kijken. Én een mooie fles met een verhaal in huis staan.

Overigens is het proeven van lokale, Nederlandse wijnen een feest. Komt ook doordat je het verhaal achter het brouwproces leert kennen. Speciaal wijnen zoals LingeRood, LingeWit en LingeParel (afgeleid van rivier De Linge) zijn lokaal gebrouwen en verkrijgbaar.

Maak een whisky wandeling

In Arnhem kun je op een prachtige locatie een whisky wandeling meemaken. Namelijk op het prachtige landgoed van Groot Warnsborn. Rondwandelend op het landgoed, krijg je een aantal verschillende whisky’s te proeven met de daarbij behorende geschiedenis. Uiteraard gaat dit gepaard met het proeven van een aantal overheerlijke whisky’s. En aangezien het landgoed zo groot is, kun je hier ook terecht voor overnachtingen, zakelijke bijeenkomsten of een smakelijk diner.

Leer heerlijke amuses maken

Een echte gentlemen kan koken. Maar we moeten het natuurlijk wel ergens leren. Meesterkok Wim Zwaart heeft in Harderwijk Ratatouille opgericht, waar je in het Kooklokaal een workshop kunt ervaren die je een betere keukenprins maakt. Wij hebben ervaren hoe leuk het is om zelf amuses te maken en te ontdekken wat nou wel en niet lekker is. En vaak zit een heerlijk gerecht of een ‘mwah’ gerecht hem vaak in de details. Experimenteren is top! Leuk dat je dit kan doen onder het genot van een wijntje, en zo met elkaar lekker aan de slag gaat. Je kunt hier overigens ook overnachten in een prachtig ruim stadslogement.

Total
6
Share