Praag | Manify Hotspots

Een trip naar Oost-Europa is niet compleet zonder een bezoek aan Praag. Het maakt niet uit of je voor één dag, een lang weekend of drie weken gaat, de Tsjechische hoofdstad aan de Moldau is een topbestemming. Vanaf Schiphol is Praag slechts anderhalf uur vliegen en met de wagen kun je er zonder teveel oponthoud ook in een uurtje of tien zijn. Uiteraard raden we vliegen aan, zodat jij binnen twee uur aan je eerste pivo kunt zitten op een zonovergoten terras. Ook niet onaardig dat je voor dit biertje omgerekend nog geen €1,- betaald. Om je een hoop tijd te besparen hebben wij wat hotspots in Praag op een rijtje gezet waar je zeker geweest moet zijn.

Hotspots Praag

Een trip, naar welke stad dan ook, krijgt vaak kleur door de locals. Zij kennen de leuke plekjes van hun stad vaak toch wat beter dan een buitenstaander en delen deze hotspots dan ook graag met je. En laat ik je zeggen, de inwoners van Praag zijn fantastisch. Niet alleen omdat een wildvreemde Tsjech m’n portemonnee (met potgeld) netjes terug had gegeven na me een bericht te hebben gestuurd via Instagram. Maar ook om het feit dat de inwoners trots zijn om Praag hun thuisstad te noemen en ze je, als je het vraag, ook nog op sleeptouw nemen om zoveel mogelijk te laten zien.Praag

 

Highlights

Praag staat natuurlijk bekend om de bruggen over de Moldau die Oost- en West Praag met elkaar verbinden, met de Karelsbrug als de pièce de résistance. De hele dag is er van alles te doen: kunstenaars die hun schilderijen verkopen, straatartiesten met acts die nog nooit vertoond zijn en toeristen die rijendik naar de andere kant willen komen. Om de drukte te ontwijken moet je heel vroeg uit de veren óf wachten tot middernacht, als de brug prachtig verlicht wordt en je kunt genieten van het uitzicht over de stad.

Als je het centrum van Praag wilt ontdekken is het oude stadsplein Staroměstské náměstí een mooi startpunt. Vooral omdat je dan meteen doorhebt hoeveel toeristen zich in de stad bevinden. Dit komt namelijk door één van de toeristische trekpleisters van de stad: de Astronomische klok. Elk uur loopt het plein vol voor wat de Parade van de Apostelen heet. Twee kleine luikjes boven de klok gaan open waarna een minuut lang een polonaise van raar uitziende figuren door de luikjes te zien is. Geen spektakel, maar wel iets wat je gezien moet hebben naar mijn mening. Daarna kun je vanuit hier de wat minder toeristische hotspots gaan bezoeken.

Eten en drinken

Voor eten en drinken kun je het eerder genoemde oude stadsplein beter mijden. Ondanks dat je hier goed kunt eten voor een schappelijke prijs, ga je je al snel irriteren aan de toeristenmassa. Met een kwartiertje lopen zit je in de wijken net buiten het centrum en eet je tussen de lokale bevolking voor de helft van de toeristenprijs. In de wijk Karlin ligt Eska, een culinair pareltje. In dit industrieel ogend restaurant kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. De typisch Tsjechische gerechten worden in een modern jasje gestoken en bereid volgens jarenoude methodes, zoals fermentatie, drogen en roosteren op hout.

Wanneer je in Praag bent betekent natuurlijk niet dat je alleen lokale specialiteiten kunt eten. Bij SaSaZu in de wijk Holešovice eet je gerechten uit alle hoeken van Azië. Vietnamees, Thais, Indisch, you name it. En als je gewoon zin hebt in een goed stuk vlees is Naše Maso aan de rand van het oude centrum de plek waar je moet wezen. In deze slagerij wordt het vlees voor je neus verwerkt tot de lekkers hamburgers, worsten en steaks van de stad.

Party in Praag

Nadat je hebt gegeten en de zon onder is, verdwijnen de dagjesmensen van de straat en is het tijd om het nachtleven in de te duiken. Pal aan de Karelsbrug ligt Karlovy Lázne en is de grootste discotheek van Centraal-Europa. Deze tent heeft maar liefst vijf verdiepingen met ieder een andere muziekstijl. Dus ben je het raven op de technoverdieping even beu? Chill ‘m dan even in het R&B gedeelte met Lenny Kravitz. Dat dachten we tenminste. Maar ben nou eens eerlijk, zou jij het verschil zien na drie liter bier?

Club Roxy is een meer trendy nachtclub die erg populair is bij de locals van Praag. Door de centrale ligging loop je hier ook zeker wat toeristen tegen het lijf maar dit maakt het feestje er alleen maar beter.

Zoek je iets minder clubby en wil je lekker genieten van een straffe cocktail op een lederen sofa? Bij Hemingway Bar waan je jezelf in een hippe bar in New York uit de jaren dertig met personeel die het maken van cocktails tot een kunst hebben verheven. Deze bar serveert meer dan 200 verschillende soorten rum en hebben een unieke collectie absint, voor als je zin hebt in een groene fee op je schouder.

Mocht je ‘s nachts over straat lopen en iemand vraagt of naar cabaret wilt komen kijken, bedoelen ze hier geen comedyshow mee. Dit zijn de proppers van de Praagse striptenten en proberen je met hun visitekaartjes met foto’s van wulpse dames uit hun ‘assortiment’ naar binnen te lullen. Na de nodige borrels heb je aan het eind van de avond heb je dus heel je achterzak vol met deze visitekaartjes en heb je 90% van de stripclubs gezien. Hot Peppers ligt aan Wenceslas Square en steekt er met kop en schouders bovenuit. Waar je precies in terecht gaat komen is in het begin nog wat onduidelijk als je de tunnelachtige foyer binnenstapt, maar wordt als snel duidelijk als je de deuren bovenaan de trap door bent. Een sexy dame in een ‘weinig-aan-de-fantasie-overlatende-outfit’ neemt je mee naar de bar waar ze een drankje aanbiedt aan zichzelf op jouw kosten, dat schijnt gebruikelijk te zijn. Natuurlijk kun je dit weigeren maar ach, die dames werken ook hard :-). Vervolgens ben je vrij om te doen wat je wilt, lekker aan de bar hangen, de showtjes – die elkaar in rap tempo opvolgen – te bekijken of in slaap vallen in een hoekje. Absoluut geen stijve bedoeling dus, of ja, je snapt wat ik bedoel.

Toffe hotspots

In de zomer kan het in Praag snikheet worden. Een lekker plekje om af te koelen is aan, of op het water. Op het eilandje Solvanský Ostrov is een strandje waar je kunt zwemmen en waterfietsen kunt huren om urenlang rond te dobberen op de Moldau. Zorg als je gaat waterfietsen wel voor een rugzakje ijskoud bier, waterfietsen maakt namelijk erg dorstig.

Ook aan het water ligt Náplavka, wat letterlijk ‘aan de kade’ betekent. Hier verzamelen inwoners van Praag zich als het te heet is om door het centrum te banjeren. Op zo’n dag is hier dan ook van alles te doen: er zijn niet alleen talloze cafés en bars, maar je kunt er ook zomaar op een theaterboot terecht komen zonder dat je er erg in hebt. Het enige wat je in Naplavka hoeft te doen is een plekje aan het water te zoeken en genieten van dit levendig stukje Praag.

Total
1
Share