Bij Meat Rotterdam serveren ze de complete koe!

Er zijn veel discussies rondom vlees en hoe wij hier met z’n allen mee omgaan. Tijdens een ‘Meatclass’ kregen wij een flinke opvoedcursus. Duurzaamheid en zero waste worden steeds vaker besproken en vragen dan ook om slimme oplossingen. Op het gebied van slimme oplossingen weet Marcel Nijenhuis van vleescafé Meat wel raad. De fijne vent kwam met een concept waar alle vleesliefhebbers onder ons klamme handjes van krijgen.

Vleescafé Meat en boerderij Lindenhoff hebben de koppen bij elkaar gestoken en komen met iets moois. Zij gaan namelijk in acht weken een ‘eigen koe’ op het menu gooien. Doordat alle delen van de koe in kwalitatieve vleesgerechten kunnen worden verwerkt, wordt de strijd aangegaan met food waste.

Een fijn restaurant, heerlijke gerechten én duurzaam bezig zijn. Hier willen we toch allemaal aan meedoen?

“Op deze manier willen we zo min mogelijk voedsel verspillen en mijn gasten laten zien hoeveel goede en smaakvolle gerechten er uit één koe kunnen komen!” – Marcel Nijenhuis.

meatclass-3

Meatclass

Het Rotterdamse restaurant staat bekend enkel vlees met een verhaal te serveren en wordt gezien als flinke toevoeging aan het culinaire Rotterdam. Met een onwijs gepassioneerde man als eigenaar, weet je eigenlijk al dat je voor kwaliteit hier moet wezen. Doordat Meat zich wil inzetten voor een goed en duurzaam voedselsysteem, is de ‘Meatclass’ tot leven gebracht. Tijdens de Meatclass worden liefhebbers zich bewust van verschillende vleesgerechten van de koe. Leuk die entrecote en biefstuk, maar jongens, de platte ribben van de koe mogen ook gekoesterd worden. Bereid je wel voor op een avond uitgebreid tafelen vol gezelligheid en wijze lessen op het gebied van vlees.

Tijdens zijn zoektocht naar duurzaamheid in zijn restaurant, kwam Marcel Nijenhuis het concept ‘Grutto‘ tegen. Hierbij kunnen liefhebbers online delen van een koe kopen, waarbij alle delen van de koe verkocht worden. Boerderij Lindenhoff heeft een eigen boerderij en een koeientuin waarbij duurzaamheid en aandacht voor dieren en planten op één staan. Zo ook bij Marcel.

Eén plus één werd twee en zo is een prachtig concept ontstaan. De Meatclasses vinden plaats bij Meat in hartje Rotterdam. Je legt €50,- neer en krijgt er de bijzondere gerechten inclusief dranken voor terug. Er worden bij elk gerecht aansluitende wijnen geschonken, maar het restaurant geeft je ook de vrijheid om andere wijnen of bieren te bestellen. Ook hierbij helpen ze je graag de beste match bij je gerechten te zoeken. Lekker bezig, heren.

‘‘Na een aantal gesprekken bleken onze denkbeelden over duurzaamheid, kwaliteit en bovenal smaak, goed overeen komen. Al pratend kwamen we op het idee om een hele koe te gaan serveren als eerste restaurant van Nederland. Dit idee zag je al voor de consumentenmarkt, maar zo ver ik het weet is er in de horeca nog nooit iets mee gedaan.”  – Marcel Nijenhuis.

meatclass-2

De gerechten

Zo gezegd, zo gedaan. Kies een koe uit die een fijn leven heeft gehad en serveer hem van kop tot staart. Met van kop tot staart bedoelen we ook letterlijk van kop tot staart. Ál het vlees wordt in z’n puurste vorm geserveerd. Verwacht dus geen gekke sauzen of wat dan ook, want dat leidt alleen maar af.

In acht weken tijd worden elke week drie verschillende gerechten geserveerd: het voorgerecht, hoofdgerecht en een steak. Tijdens de lunch zijn crackers meer dan voldoende als een avondje bij Meat op de planning staat.

Meneer Marcel heeft uiteraard ook rekening gehouden met de minder makkelijke eters. Het kan best shockerend zijn als je achteraf hoort dat je een koeientong naar binnen hebt zitten werken. Daarom zijn alle gerechten volledig transparant en krijgt iedereen heel duidelijk te horen wat er op het menu staat. Naast lekkere gerechten, goede aansluitende dranken, ontzettend vriendelijk personeel en een hele sympathieke eigenaar, krijg je hier ook een flinke dosis woordgrappen. Al met al: alle gezelligheidsdieren en vleesliefhebbers moeten zich heel gauw verplaatsen naar vleescafé Meat. Bij zijn is meemaken.

meatclass-4

Total
1
Share