Krypt Bar is tijdens een renovatie onder de grond ontdekt

Oost-Europa en Azië staan er vol mee, Amsterdam heeft er ook een paar verstopt en in de V.S. zijn er tijdens de drooglegging velen gebouwd. Ondergrondse kroegen die het daglicht niet verdragen zijn niet voor de ‘gewone man’. En hoewel de meeste ondergrondse kroegen inmiddels boven water zijn, blijven er toch wat pareltjes begraven. Krypt Bar is zo’n hidden gem die al sinds de jaren ’50 verstopt zit. Maar ja, nu niet meer dus…

Van renovatie naar innovatie

Het was een doodnormale opdracht voor Büro KLK. Een gebouw uit de 18e eeuw was toe aan een opknapbeurt. In Wenen’s Bergrasse stond het oude gebouw te verroesten. Er werd echter tijdens die renovatie een oude trap gevonden. Je kan het gevoel van avontuur en spanning haast proeven. Waar gaat die trap naar toe? Nadat ze de geheime ruimte openbraken ontdekte ze een oude jazzclub! Twaalf meter onder de grond en al die tijd verborgen!

De bar lijkt op een ouderwetse speak-easy bar en is 250 vierkante meter groot. Deze ‘kroegen’ werden in de jaren ’20 gebruikt. Cafés waren in die tijd echter verborgen voor de Politie. Zaken zoals de drooglegging zorgde ervoor dat barretjes zich ondergrond gingen vestigen. Deze verborgen kroeg ligt toevallig ook nog eens tussen de kerk Votivkirche en Sigmund Freud’s appartement. Toeval?

Krypt Bar
David Schreyer

Büro KLK en Krypt Bar

De meeste mensen kunnen hun geluk niet op wanneer ze een verborgen kroeg vinden. Zo’n ruimte ademt geschiedenis en ligt misschien wel vol met verborgen schatten. Oude flessen drank bijvoorbeeld. Maar het architectenbureau Büro KLK zag vooral kansen liggen. Na wat plannen en praten rond de tekentafel wisten ze die kansen ook te benutten. Zo is Wenen een ondergrondse kroeg rijker en heb je een reden om de stad (opnieuw) te bezoeken. De oude jazz kroeg is veranderd naar een moderne cocktailbar waar James Bond of Bruce Wayne zich thuis zou voelen. Kijk zelf maar!

Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Krypt Bar
David Schreyer
Total
1
Share