Franse culinaire hotspots in Amsterdam

Sinds de begintijden van de globalisering, riep de hele wereld het: niemand kookt zoals de Fransen. Van Bangkok tot Rio de Janeiro, als je ergens goed én fancy wilde eten, dan ging je naar een restaurant met een Franse keuken. Tot op de dag van vandaag zijn de sterrenkoks ooit wel in de leer geweest bij en Franse chef.

Gelukkig zijn ook de keukens op hoog niveau wat diverser geworden en kan elke uithoek van de wereld een inspiratie zijn voor de keuken. Maar nog altijd heeft de Franse keuken een hoog aanzien en dat is niet voor niets.

Twee hotspots, faites votre choix

In hartje Amsterdam zijn er twee Franse culinaire hotspots herrezen. ‘Herrezen’, omdat beide restaurants eigenlijk al lang naam hebben gemaakt. Maar in beide gevallen was het tijd voor een nieuwe aanpak: une révolution!

Thijs by Dikker & Thijs

Prinsengracht 438 – Henri Thijs, discipel van Auguste Escoffier, was de man die de Franse keuken als eerste naar Nederland bracht en samen met zijn compagnon in 1957 een Michelinster kreeg. Vanaf mei dit jaar startte er een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Thijs by Dikker & Thijs. Nog steeds fine dining, maar zonder het stoffige sfeertje waarmee het vaak gepaard gaat. Het restaurant is ontzettend hip ingericht en ook de menukaart heeft een moderne draai gekregen. Met Melle van Uden aan het roer en chefkok Rutger Smit in de keuken, serveren ze Franse klassiekers met een moderne, Amsterdamse twist. Internationale geliefde gerichten als steak tartaar, salade niçoise en bavette zijn door deze chef geherdefinieerd.

Concluderend, je kan er echt ontzettend goed eten en dat in combinatie met een zeer toegankelijke, gezellige sfeer. Bestel een berg oesters en het personeel adviseert je de bijpassende biertjes uit Amsterdamse lokale brouwerijtjes. En laat je verder verrassen door de experts van Thijs.

The French Connection

Singel 460 – Er is een Franse revolutie gaande op de Singel in Amsterdam. Kies uit vier tot zeven gangen aan Franse cultuur, in de vorm van zeer vooruitstrevende gerechten. Niet zo toegankelijk als Thijs, maar daarom wel een stuk romantischer om je vriendin mee naar toe te nemen. Ze weet niet wat ze mee maakt, want deze chef weet écht waar hij mee bezig is. Jef van den Hout is zijn naam en hij is niet bang om te experimenteren. In de verschillende gangen neemt The French Connection je mee door de culinaire districten die Frankrijk rijk is. Natuurlijk met telkens een begeleidend wijntje.

En steeds weten ze je te verrassen. Zo kregen we een olijf op een houten lepel, met het verzoek deze in één keer op te eten. De olijf zag er uit als een olijf, maar was werkelijk een mengsel van cacao, kruiden en gemalen olijf. Alsof je een hartige bon-bon eet. Heel bijzonder!

Ideaal om je meisje mee te verrassen en samen een heerlijke avond te hebben. Ook bij The French Connection heb je het over fine dining, maar dan zonder de typische tafelkleedjes en inrichting. Tip: bestel de tartaar met zeekraal.

Vive la révolution!

Total
0
Share