De geschiedenis van de mannenmode

CREDITS: Museums Victoria | Unsplash

De mannenmode verandert voortdurend. Vroeger, en dan heb ik het echt over vroeger, namelijk begin 20e eeuw, zagen mannen er heel anders uit dan nu. De mode van toen was saai, had weinig kleur en er was weinig keus. Gelukkig is er in al de jaren veel veranderd. De kleding van mannen mag voortaan gezien worden. Mannen en mode lijken elkaar gevonden te hebben. Goed voor de dag komen is belangrijk. Zeker als je op wil vallen bij de vrouwtjes. Anyway, laten we eens terug gaan en kijken naar wat we zo’n 100 jaar geleden droegen.

Terug in de tijd van de mannenmode

Begin 1900

De mannenmode rond het jaar 1900 was heel anders van wat we nu gewend zijn. In deze tijd droegen stijlvolle mannen hoge hoeden, lange jassen tot aan de knie en liepen ze met wandelstokken. Beetje zoals Abraham Lincoln. Kun je het je voorstellen? De wandelstok werd vooral gebruikt als accessoire, net als het zakhorloge. Hippe polshorloges kenden ze toen natuurlijk nog niet. Het driedelig pak maakte toen al de man.

1920 – 1930

Mannen lieten met hun kleding zien tot welke sociale klasse ze behoorde. Er werden basic overhemden gedragen in een aantal verschillende kleuren. Ook de acryl sokken waren vaak erg kleurrijk, bijna oogverblindend! De Hertog van Wales was destijds een ware trendsetter in Europa, hij pakte deze trends namelijk als eerste op. Verscheen zo in allerlei advertenties waardoor de trend overwaaide naar de alledaagse man. Zelfs de Amerikanen waren hierdoor snel op de hoogte en besloten gelijk deze trends over te nemen!

1930 -1940

In het begin van de jaren 30 werd katoenen kleding steeds populairder. Colberts die strak om de heupen vielen en pantalons met wijde broekspijpen werden veel gedragen. Daarna veranderde er niet meer zo veel binnen de mannenmode. Het enige merkbare verschil was de verslechterde kwaliteit.

1940 -1950

Na de Tweede Wereldoorlog werd de kwaliteit weer beter, verder veranderde er niet veel. De broek werd gewoon iets smaller, met omslagen. De colberts werden iets meer getailleerd. Daarnaast waren kostuums het helemaal, deze werden van steeds lichter materiaal gemaakt. De mannenmode bestond uit een lange, hoog gesloten jas met een strakke broek. En grijs, dat moest het zijn.

1950 -1960

De kledingwinkels hadden meer variatie dan ooit tevoren. In deze periode ontstond ook de rock-‘n-roll trend. Wat nou elegantie en stijl! Een hippe leren jas die moest je hebben. Verder moest je er jong en zorgeloos uitzien. De mannen liepen erbij met hoog gedragen broeken en opgerolde broekspijpen. Die opgerolde broekspijpen hebben blijkbaar een goede indruk achter gelaten want deze zomer zien we de hoogwater trend weer terug!

1960- 1970

Begin jaren ’60 zag je veel kleur in de mannenkleding, de jeans en broeken werden strakker. En aangezien de Beatles populair waren in de sixties besloten mannen massaal hun haar ook langer te laten groeien. Oh en het hippie tijdperk mogen we natuurlijk niet vergeten. De mannenmode veranderde ineens van netjes in nonchalant. Beter gezegd, flower power shirts, wijde broeken, peace tekens en laarzen. Ah joh iedereen liep er zo bij.

1970-1980

In de mannenmode van de jaren ’70 was één trend overduidelijk: de print. Shirts met een print waren een must have voor de modebewuste man. En smalle strops zag je ook overal. Aan het eind van de jaren zeventig ontstaat er een punk-beweging, denk aan mannen met kapot gescheurde kleding, oorbellen en het haar in een hanenkam.

1980-1990

Mannen dragen colberts, vooral met één rij knopen en kleine schoudervulling. In hun vrije tijd dragen mannen katoenen overhemden, truien of sweatshirts en jacks. Vrijetijdskleding op het werk wordt steeds meer geaccepteerd.

1990-2000

De 90s, misschien moeten kunnen we het maar beter niet over hebben. In dit tijdperk sloegen de mannen in het algemeen echt de plank mis qua mode. Baggy broeken, de Aussie trainingspakken en de Reebok sneakers. Fout, fouter, foutst! Oh en natuurlijk de middenscheiding en het gebleekte haar!

2000 tot nu

Daar hoeven we niet veel over te zeggen lijkt me! Zoals ik al eerder zei mag de kleding van mannen voortaan gezien worden. In de loop van de twintiger jaren begint de kleding van de man namelijk voor het eerst sinds honderd jaar wat meer variatie te vertonen. De mannenmode is casual en vrij sportief. Het colbertjasje is korter en getailleerd, het is ook belangrijk dat je hem goed combineert. Mannen dragen vlinderdasjes met bijpassend pochet en de stropdassen zijn kleurig, gestreept of zelfs gebreid.