De 10 duurste filmsets ooit!

Dat er vermogens worden geïnvesteerd in films, dat wist je al. Scenaristen, acteurs, apparatuur, inhuren bemanning, locaties, catering en verzekeringen, het zijn allemaal kosten. Hierdoor is het maken van een film zo duur. Locaties kunnen heel uitbundig en overdreven zijn, maar het maakt de film wel af. Bij sommige films weet je gewoon dat er veel mensen gaan kijken, dus kan er ook geïnvesteerd worden in onder andere de locatie.

De 10 duurste filmsets

10. Matrix Reloaded

https://refractionsfilm.files.wordpress.com/2013/06/vlcsnap-2013-05-02-18h24m25s34.png

Je zou het niet van deze film verwachten dat de sets zo duur waren. Je zou denken dat ze veel op de computer hebben gedaan, aangezien bijna heel de film uit special effects en computer gegenereerde beelden bestaat. En dat dan eigenlijk in de hele trilogie van de Matrix. Toch hebben ze het zover gekregen om een vermogen uit te geven. De snelweg scene in de film kon niet worden uitgevoerd op een bestaande snelweg.

De oplossing was om gewoon zelf een snelweg van 800 meter te bouwen, inclusief afslag. Daarlangs zes meter hoge muren. Dit alles werd gebouwd op een niet gebruikte militaire basis. Het koste ze maar liefst $2.500.000 en op de scene is ook echt niks aan te merken. Nadat de film klaar was, werd 90% van de materialen gerecycled. Good busy!

9. Full Metal Jacket

de duurste filmsets 7

Over deze film zijn er geen bedragen bekend gemaakt, maar we kunnen deze rekensom zelf wel maken. DUUR! Speciaal voor deze film zijn er sets gebouwd als nooit tevoren. Zo hebben ze het verwoest Vietnamese stadje ‘Hue’ nagebouwd en hebben ze een verlaten gasfabriek en haven mogen slopen. Daarnaast zijn er twee maanden lang verschillende gebouwen opgeblazen. Er werden nieuwe gebouwen gebouwd en sloopkogels gehuurd om gebouwen op dezelfde manier te beschadigen, precies zoals de regisseurs in gedachte hadden. Om dit alles nog even aan te vullen werd er een verzameling M41 tanks en Westland Wessex helikopters gekocht voor de set.

8. Waterworld

de duurste filmsets 8

Waterwold is een van de bekendste films met een multi-miljoen dollar set. Er werd een atol gemaakt, zo’n half eiland, van 400 meter lang zwevend in de oceaan voor de kust van Hawaï. Er werd met man en macht aan deze set gewerkt en alles moest tot in detail kloppen. Tijdens het bouwen was er een tekort aan materiaal wat extra overgevlogen moest worden uit Californië. Eindelijk hadden heel de set opgebouwd, hadden de filmmakers geen vooronderzoek gedaan naar het gebied en het weer. Doei set! Alles werd zwaar beschadigd door regelmatige wind wat zorgde voor extra hoge kosten.

7. Stalingradde duurste filmsets 9

Deze intense oorlogsdrama werd uitgebracht in 2013. Voor de film is gebruik gemaakt van verbazingwekkende, realistische beelden van onder andere de omgeving. Er is dan ook één zesde van het totaalbudget besteed aan het creëren van de set. Dit werd gevuld met gebouwen, apparatuur en voertuigen zoals in de tweede Wereld Oorlog. Met meer dan 400 medewerkers hebben zes maanden onderzoek gedaan naar archieven en dagboeken uit die tijd, om de film zo echt mogelijk te laten lijken. Daarna hebben ze nog eens zes maanden de set opgebouwd, wat ook wel een heel centrum van de stad was.

6. The General

de duurste filmsets 10

The General, een zwart witte komedie film met een redelijk groot budget. Een groot deel ging op aan de scène waarbij een trein crasht door een instortende brug. Buster Keaton wilde de film zo realistisch mogelijk maken. In plaats van schaalmodellen gebruikte hij een echte oude trein en een brug die werden opgeblazen. Er was dus maar één kans om het goed te filmen. Nadat de film klaar was, had deze scène $42.000 gekost. Nu zou je hiervoor zo’n $6.000.000 betalen.

5. Hello, Dolly!

de duurste filmsets 5

Deze Barbara Streisand productie was een musical film die geïnspireerd was op de Broadway voorstelling. Deze film had een budget van $25 miljoen inclusief distributie -en marketingkosten. Een groot deel werd besteed aan de bouw van de sets. Er zijn vier verschillende sets gebouwd, zoals onder andere een ontvangsthal, een restaurant, een dansvloer en een bar. Deze sets moesten aangekleed worden met ivoor meubels en grote sierlijke fonteinen. De prijs van alleen de sets was toen $375.000, maar nu zou hiervoor ruim $2 miljoen neergelegd moeten worden.

4. Intolerance

de duurste filmsets 4

Deze film werd in 1916 geschreven, geregistreerd en geproduceerd door D.W. Griffith. Deze film vertelt vier verschillenden verhalen over de geschiedenis. Veel geld werd besteed aan sets, kostuums en extra dingen. De duurste set van film was het model van de Grote Muur van Babylon op schaal. Deze muur was maar liefst 300 meter hoog. Exacte cijfers zijn er niet bekend, maar de kosten moeten opgelopen zijn naar $45.000.000.

3. Ben Hur

de duurste filmsets 3

Ben Hur behoord tot een van de grootste films ooit, die bekend staat om zijn wagenraces. Er was $15 miljoen beschikbaar voor het maken van deze film waarvan al $1 miljoen is gebruikt voor het bouwen van de wagen arena. Een jaar lang hebben duizend mensen gewerkt aan de arena. Om het af te maken is er wit zand over laten komen vanuit Mexico.

2. WarGames

de duurste filmsets 2

WarGames is een productie uit 1983. Met een supercomputer houden de Amerikanen een raket tegen. Deze film had een budget van $12 miljoen, waar ook bij deze film een groot deel op ging aan de set. Tevens werd er $1 miljoen uitgegeven om een NORAD commandocentrum na te bouwen. Ze hebben nooit zo een NORAD commandocentrum mogen zien van de overheid, dus hebben ze veel technologie en computersystemen gemaakt en uit gegaan van eigen intuïtie.

1. Titanic

de duurste filmsets 6

Titanic, de film die eigenlijk iedereen wel kent. Een budget van maar liefst $200.000.000, is de Titanic een van de duurste films die ooit gemaakt is. Het meeste ging op aan het betalen van twee maanden overuren draaien die nodig waren om de film af te krijgen, aan de lonen van de bemanning en aan de lonen van de acteurs en actrices. Deze set behoord tot een van de grootste sets ooit, met zijn 40 hectare. Hierop stonden twee grote containers gevuld met 76,6 miljoen liter water. Hierdoor kon de stuurboordzijde van het schip 90% op schaal nagemaakt worden. Bijna echt dus!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS