Deze zelfvoorzienende ‘ReGen Villages’ zijn de toekomst en de eerste komt in Nederland

CREDITS: Effekt

Al tientallen jaren wordt er op ons hart gedrukt dat we milieubewuster moeten leven, omdat er grote klimaatveranderingen op komst zijn. Op dit moment merken we het nog niet direct, maar bepaalde vakantiebestemmingen dreigen de komende vijftig jaar al te verdwijnen. Er moet duidelijk iets gebeuren, maar wat? Misschien moeten we wel even helemaal back to basics en in een kleine, zelfvoorzienende gemeenschap gaan leven. Dat is precies de moderne gedachte achter de ReGen villages die op dit moment in Nederland gebouwd worden.

Zelfvoorzienende gemeenschap

Het Deense architectenbureau Effekt heeft een bijzonder model ontwikkeld. Ze zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het ontwerpen van moderne architectuur en stedenbouw. De ReGen Villages zijn zelfvoorzienende ecodorpen. Het idee van een ReGen Village is dat de volledige gemeenschap zelfvoorzienend is en dat er zo min mogelijk afval en energie verloren gaat. Dit wil dus zeggen dat het afval dat geproduceerd wordt, omgezet wordt naar nieuwe energie voor andere projecten binnen het dorp.

ReGen villages, dé oplossing voor de toekomst

Volgens de bedenkers van de ReGen villages is landbouw een van de grootste bedreigingen voor de aarde. Ongeveer 40% van het landoppervlak wordt op dit moment gebruik voor landbouw. Dit zorgt voor ontbossing, meer CO2 uitstoot en overmatig water- en mestconsumptie. Door bestaande technieken samen te voegen tot dit concept, denken deze ontwerpers dat ze op kleine schaal een gemeenschap kunnen creëren dat het milieu herstelt in plaats van afbreekt. De verschillende gebouwen in het dorp zullen dus in het teken staan van het verbouwen van groenten en gewassen. Om een zo gunstig mogelijk klimaat te creëren, worden alle gebouwen en plekken van een glazen kas voorzien.

Het eerste ReGen Village wordt deze zomer gebouwd in Almere. Het project bevat ruim honderd woningen en deze zullen in 2017 in gebruik worden genomen. Er zijn ook al plannen om de ReGen villages uit te breiden naar Duitsland, Zweden en Noorwegen. In toekomst willen ze het concept ook gaan testen in warme, droge klimaten zoals in het Midden-Oosten.

Total
0
Share