Digitaal kunstenaar Anadol geeft met AI-intelligentie Gaudi weer nieuw leven

CREDITS: Hernan Gonzalez | Unsplash

Het ene werk is nog niet klaar of het andere komt er al weer aan.

Oké, nou is het ook niet zo dat dit een enorme prestatie is met een bouwwerk dat al 140 jaar lang duurt, maar details houdt je altijd.

Gaudí geËerd in Barcelona

Afijn, de Sagrada is, naar verluidt, in 2026 dan echt af. In die tussentijd wordt Gaudí in ieder geval even in het zonnetje gezet met een nieuw werk in Barcelona: het Casa Battló wordt via Panasonic-technologie opnieuw uitgelicht. Met behulp van 36 Panasonic-projectoren en meer dan duizend schermen heeft digitaal kunstenaar Refik Anadol ervoor gezorgd dat dit UNESCO-erfgoedlocatie weer een spectaculaire twist heeft.

Veel bezoekers voor Refik Anadol en Gaudí

Het werk van Refik Anadol werd gepresenteerd als onderdeel van ‘Digital Impact’. Deze tentoonstelling gaat over digitale kunst en deze keer verlichtte hij dus de gevel van de iconische architectuur van Antoni Gaudí. Daarmee trok hij zo’n 65.000 bezoekers over vijf avonden. Niet mis als je het ons vraagt. “We willen de artistieke erfenis van Gaudí levend houden en naar de toekomst projecteren door zijn principes te volgen, die van een innovatieve en avant-gardistische kunstenaar, die zijn tijd ver vooruit was,” aldus Gary Gautier, CEO van Casa Batlló.

Data, data en nog eens data

De methode van Anadol is vrij uniek om het zacht uit te drukken. Hij gebruikt enorme datasets als een soort palet, waarmee hij dan bewegende digitale kunstwerken schildert als het ware. Voor dit project gebruikte hij iets meer dan een miljard(!) beelden. Oude schetsen van Gaudí, publiek beschikbare beelden van het gebouw, foto’s van sociale, archiefstukken en noem het zo allemaal maar op. Vervolgens voert hij ze in op customized algoritmes en voilà: het Casa Battló-project is daar. Check zelf maar wat het heeft opgeleverd.

Vond je dit artikel interessant? Check hier al onze artikelen over de vetste dingen die je kan bezoeken.