Next-gen musea: moderne kunst in de buurt

CREDITS: Gert-Jan van Rooij | Nxt Museum

Naar een museum gaan was vroeger “about as much fun as watching paint dry”, zoals de Britten het zo mooi verwoorden. Maar tijden veranderen. Als we kijken naar de moderne kunst die  je tegenwoordig in musea vindt, verschilt dat toch aardig van wat je er een eeuw of twee geleden spotte.

Moderne kunst binnen ‘handbereik’

Eigenlijk zijn musea tegenwoordig gewoon een soort attractiepark, alleen dan voor je brein. Wij hebben de beste musea voor de next-gen op een rijtje gezet, zodat jij jezelf verbreedt. In de breedste zin van het woord. Het chillste van alles? Alle musea zitten op maximaal vier uurtjes van je af. 

Fabrique des Lumières, Amsterdam

In Frankrijk waren ze in Parijs, Bordeaux en Les Baux-de-Provence al even bekend met Fabrique des Lumières. En sinds vorig jaar mag ook onze hoofdstad dit unieke concept verwelkomen. De 19e-eeuwse Zuiveringshal van de Westergasfabriek is ondertussen omgetoverd tot ware digitale kunstwalhalla. 

Wij hebben dit jaar de werken van Dali en Gaudi al op een meeslepende manier ervaren. Een visueel en muzikaal spektakel, zo kunnen we het eigenlijk beter noemen. Je loopt als het ware door een veld van geprojecteerde kunstwerken heen terwijl alle visuals naadloos op elkaar overlopen. Bedenk daarbij dat de muren maar liefst 17 meter hoog zijn en de vloer rond de 3800 vierkante meter bedekt is. Dat maakt het toch allemaal nét een stukje indrukwekkender.

moderne kunst, <strong>Next-gen musea:</strong> moderne kunst in de buurt
Foto: Culturespaces / Eric Spiller

Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Een museum waar je de gekste futuristische ontwerpen en ideeën vindt die je ooit hebt gezien. Denk aan robotachtige installaties, vliegende auto’s en huizen die eruitzien alsof ze uit een andere dimensie zijn geplukt. Sterker nog, misschien zijn ze dat wel. Wij zouden je het verschil niet kunnen vertellen. Het Nieuwe Instituut is eigenlijk veel meer dan ‘alleen maar’ een museum. Nee, nee, het is een waar cultureel platform. Ze organiseren regelmatig workshops, lezingen en andere evenementen waar je je creatieve brein kunt uitdagen en nieuwe dingen kunt ontdekken.

Als je van design en innovatie houdt, dan moet je absoluut een bezoekje brengen aan Het Nieuwe Instituut. Wie weet, misschien vind je wel de inspiratie die je nodig hebt om je eigen Elon Musk-achtige innovaties te maken.

moderne kunst, <strong>Next-gen musea:</strong> moderne kunst in de buurt
Foto: Johannes Schwartz

Nxt Museum, Amsterdam

Dit museum staat beter bekend als het eerste museum in Nederland dat volledig gewijd is aan nieuwe mediakunst en is sinds de opening in 2020 zeker niet stil blijven zitten. Het museum staat vol met een verscheidenheid aan interactieve en digitale installaties gemaakt door zowel nationale als internationale kunstenaars. De tentoonstellingen zijn ontworpen om de zintuigen te prikkelen en een meeslepende ervaring voor bezoekers te creëren. En geloof ons: dat gebeurt bij dit museum ongetwijfeld.

moderne kunst, <strong>Next-gen musea:</strong> moderne kunst in de buurt
Foto: Gert-Jan van Rooij

Tate Modern, moderne kunst in Londen

We reizen even af naar het buitenland. Afijn, we zeiden vier uurtjes reizen maximaal, dus we houden het ook aan vier uurtjes reizen maximaal. Daarom gaan we niet al te ver en stappen we al in Londen uit. Gelukkig doen we dat dan wel bij het Tate Modern Museum: en dit museum is al een kunstwerk op zichzelf hoor, met zijn gigantische industriële gebouw gelegen aan de Thames.

Het museum is de thuisbasis van ’s werelds meest iconische werken, waaronder werken van Andy Warhol, Claude Monet en Pablo Picasso. Nu denk je misschien: “Krijgen we die ouderwetse kunst weer voorgeschoteld.” Maar dat is allesbehalve de waarheid, amigo.  Het museum beschikt namelijk over een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst, met werken variërend van schilderijen en sculpturen tot video- en geluidskunst.

Een van de opvallende kenmerken van Tate Modern is de enorme Turbine Hall, een voormalige krachtcentrale die is omgebouwd tot een gigantische tentoonstellingsruimte. Hier worden regelmatig tijdelijke installaties getoond die tot de verbeelding spreken en je in verwondering achterlaten. En precies daarvoor bezoeken wij een museum.

moderne kunst, <strong>Next-gen musea:</strong> moderne kunst in de buurt
Foto: Massimo Virgilio | Unsplash

Voorlinden Museum, Wassenaar

In 2016 openden de deuren van het Voorlinden Museum in Wassenaar. Sindsdien zijn onze kunstfanaten uit Zuid-Holland expert op het gebied van optische illusies. Op social media ben je ongetwijfeld weleens een foto tegengekomen van mensen die op de bodem van een zwembad lijken te lopen. Nou, dat is dus het kunstwerk van Leandro Erlich genaamd ‘Swimming Pool’ dat je dus gewoon in Nederland vindt. Dirk Jan Postel is de man achter het modernistische gebouw. En in het gebouw zelf vind je alleen nog maar meer moderne kunst.

moderne kunst, <strong>Next-gen musea:</strong> moderne kunst in de buurt
Foto: Antoine van Kaam

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent

Nog een klein uitstapje naar onze zuiderburen dan. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, beter bekend als de ‘S.M.A.K.’, is sinds 1957 al een begrip in Gent en omstreken. Niet heel gek, want het museum heeft een massale selectie aan kunstwerken. Met niet alleen de traditionele schilderijen en sculpturen, maar vooral installaties, video’s, performance art en fotografische stukken die zeker wel voldoen aan jouw ‘wauw-factor’.  Moderne kunst in overvloed. 

LEES OOK