Deventer is de streetartstad van Nederland – en dit is waarom

Als we aan je vragen waar je in Nederland de beste kunst vindt, dan is Deventer waarschijnlijk niet het eerste antwoord dat opborrelt.

En toch zou dat wel het antwoord moeten zijn, amigo. De Hanzestad verdient wel wat meer eer dan alleen maar weggeschoven te worden als de stad waar de Adelaar vliegt.

Murals in Deventer zijn spot on

Deventer zit namelijk bomvol muurschilderingen, die stuk voor stuk spot on zijn. Streetart is de laatste jaren steeds meer upcoming en ook in Deventer moeten ze eraan geloven. Of nouja, ‘moeten’, dan drukken we het veel te negatief uit natuurijk. De street art die je in Deventer kan spotten, is namelijk gewoon héél dik. De murals in Deventer zijn er de laatste jaren door het initiatief ‘Street Art Streets’ bijgekomen en het plan is er om nog heel veel meer murals te creëren op openbare en verrassende spots. Een perfect voorbeeld van een spot die opeens een boost heeft gekregen: de Spoorburgtrap die door artiest Danny Rumbl is aangepakt.

murals, <strong>Deventer is de streetartstad van Nederland</strong> &#8211; en dit is waarom
Spoorburgtrap

Belangrijke plekken van Deventer hebben een upgrade gekregen

Afijn, we hebben nu even de Spoorburgtrap uitgelicht, maar er is zowaar een hele ‘Street Art Mural Route’ te volgen. Deze begint al in de binnenstad van Deventer, met onder andere de Korte Overstraat waar je een heerlijke mural vindt die de Hanzestad op zijn best belichaamt. Met een roodgele sjaal om zijn nek als een volwaardige Go Ahead Eagles supporter neemt hij een hap uit de in Deventer alom bekende kruidkoek. Even verderop vind je de mural in het Sluiskwartier, met de molenmakerij die afgebeeld wordt. Of wat dacht je van ‘The Wave’ op het Havenkwartier? We kunnen nog wel even doorgaan.

Een uurtje aan kunst

Wij hebben ondertussen alvast Deventer ingetikt op Google Maps, en we pakken de fiets aangezien je de Street Art Mural Route binnen een uurtje gezien hebt. Pak je de benenwagen doe je er ruim anderhalf uur over. Gratis kunst aanschouwen, lekker weertje erbij en dan hopelijk ook nog eens een fijn gezelschap erbij: klinkt als een prima planning. Op elke hoek in Deventer vind je wel een muurschildering die de belangrijke spots in Deventer een upgrade geven. Ze hebben nog net niet de Adelaarshort meegepakt joh. Misschien bij het volgende project, who knows.

LEES OOK
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…
MANIFY Gift Guide: Father’s Day
Ja, ja. De dag waarop je jouw ouweheer in het zonnetje gaat zetten, komt er weer aan. En dan hebben we het natuurlijk over Vaderdag. Wat heeft-ie…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…