Is it car, is it a plane? It’s both!

Je stapt na een lange werkdag in de auto en rijdt tot je grote ergernis zo de file in. Sounds familiar? Lekker dan, duurt het nog langer voor je thuis bent. Hoe fijn zou het zijn als je op zulke momenten zou kunnen vliegen en zo binnen no time voorbij die file bent. Binnenkort is het mogelijk! Want tijdens de Top Marques in Monaco introduceerde PAL-V een vliegende auto: de PAL-V Liberty.

A car that flies, a plane that drives

Het Nederlandse technologiebedrijf PAL-V is al jaren bezig met het ontwikkelen van een vliegende auto. Vijf jaar geleden testte het bedrijf de eerste prototypes op de weg en in de lucht en nu is het ze eindelijk gelukt. De PAL-V Liberty is ready for take off! Het bedrijf heeft twee varianten ontwikkeld; de Liberty Sport en de Liberty Pioneer. Aan beide hangt een flink prijskaartje, maar goed, wat had je anders verwacht? We hebben het hier wel over een vliegende auto. Voor ruim €300.000 rijd en vlieg je in de Sport editie, voor twee ton meer heb je de nog luxere en geheel naar eigen wens samen te stellen Pioneer.

pal-v-liberty

Rijden

Het fancy ding wordt in rijmodus aangedreven door een 100 pk sterke brandstofmotor en kan daarmee een topsnelheid van 160 km/u behalen. Niet gek! De tank kan je gewoon vullen met Euro 95, dus je hoeft geen rare capriolen uit te halen met speciale brandstof. Met een volle tank kan je ongeveer 1300 kilometer afleggen en wil je toch liever de lucht in dan kan dat in een handomdraai. Het omschakelen van rijmodus naar vliegmodus duurt namelijk slechts vijf minuten. Ideaal!

Vliegen

Helaas mag je niet zomaar de lucht in met de PAL-V Liberty, ook voor een vliegende auto heb je een vliegbrevet nodig. Maar als je die eenmaal hebt, ben je zo vrij als een vogel met dit ding. Je mag met de Liberty van vrijwel ieder vliegveld opstijgen en landen. Een stuk asfalt van 90 tot 200 meter lang en 20 meter breed is genoeg om de lucht in te komen. Vervolgens kan je zo’n 400 kilometer afleggen voor je de reservetank (die goed is voor nog zo’n 100 kilometer) moet aanbreken. Dat moet wel een hele grote file zijn wil je het daar niet mee redden 😉

De eerste vliegende auto van Nederlandse bodem gaat nu in productie en kan hier worden besteld. PAL-V verwacht de eerste exemplaren begin 2018 af te kunnen leveren.

pal-v-liberty4

pal-v-liberty5

Total
0
Share