Goed verhaal: auto kopen is goedkoper dan trein van Londen naar Bristol

Een Britse ondernemer kocht een auto, verzekerde hem en reed ermee van Londen naar Bristol. Hij had eigenlijk de trein willen pakken, maar een auto kopen bleek goedkoper dan een treinticket…

Retourtje Londen – Bristol

Een man die probeerde zijn treinticket te verkopen vermeldde er via Reddit bij dat hij het belachelijk vond hoe duur een treinritje van Londen naar Bristol was. De Britse ondernemer Tom Chruch werd nieuwsgierig en besloot te kijken of er een andere optie was. En die vond hij.

Als je tijdens piekuren met de trein van Londen naar Bristol wil ben je waarschijnlijk ongeveer £210,- (omgerekend €239,-) kwijt, als je op de dag zelf boekt. De reis duurt slechts anderhalf uur. Tom Chruch wilde zelf ook graag de reis van Londen naar Bristol maken om een vriend op te zoeken. Zoekend naar een alternatief, vond hij een tweedehands auto op Gumtree, betaalde hiervoor wegenbelasting, verzekering en benzine en begon aan zijn reis. Die bleek goedkoper met zijn eigen gekochte auto, dan met de trein.

Tweedehands auto

De tweedehands auto die Chruch op de kop had getikt was heel oud, een 1997 Honda Civic, maar de APK was nog prima. En omdat de motor heel klein is kon hij de goedkoopste wegenbelasting te betalen: minimaal zes maanden voor £81,38 (omgerekend ongeveer €93,-).

De Honda Civic zelf kostte £80,-. De verzekering voor één dag was £20,43 en benzine kostte Chruch £25. Tel hier de wegenbelasting van £81,38 bij op en je komt neer op een totaal bedrag van £206,81. Dit is omgerekend €235,-. Nog steeds vrij prijzig voor een ritje van Londen naar Bristol, maar vergelijk dit met een treinkaartje en je bent tóch goedkoper uit! En een extra voordeel: je houdt er nog een auto aan over na je reis.

Chruch denkt dat hij de oude Honda na een goede opknapbeurt nog wel kan verkopen, voor zo’n £200,-. De ongebruikte wegenbelasting krijgt hij terug, dus uiteindelijk maakt hij gewoon winst met z’n stunt…

Of toch beter met de trein?

Uiteraard is dit geen top idee voor iedereen, maar Tom Chruch hoopt met zijn stunt te laten zien hoe belachelijk hoog de prijzen liggen. De woordvoerder van de Great Western Railway, het bedrijf de treinreizen van Londen naar Bristol regelt, was minder enthousiast en wees de heer Chruch erop dat hij geen rekening had gehouden met de kosten van de congestieheffing. Daarbij zegt hij dat als mensen eerder dan op de dag zelf een ticket kopen en niet in de piekuren reizen, een kaartje niet zo duur hoeft te zijn.

Uiteindelijk had Chruch in die tijd dat hij een auto ging kopen, verzekeren en de reis zelf ging maken, ook een uurtje kunnen wachten om buiten piekuren toch met de trein te reizen. Dan was hij nóg goedkoper uit geweest.

Total
2
Share