Dit is waarom alleen reizen zo tof is

CREDITS: Gabriela Palai

Je hebt twee soorten mensen: mensen die je voor gek verklaren als je alleen op reis gaat en mensen die meteen zeggen: doen! Wij vallen in de tweede categorie. Alleen reizen is iets wat bij veel mensen in hun hoofd speelt, maar niet altijd doen. Dit is jammer want het zou echt een gemiste kans zijn. Je gaat misschien wel ‘alleen’ op reis, maar er zijn meer mensen die dat doen. Het lijkt eng om zomaar naar het buitenland te gaan en in het diepe te springen. Alleen dit is juist een van de dingen waarom je het een keer moet doen. Vertrek een keer uit je veilige omgeving en laat jezelf verassen door alles wat op je pad komt.

Waarom alleen reizen zo tof is

1. Nieuwe mensen leren kennen

We beginnen met, persoonlijke mening, de beste reden om alleen op pad te gaan: nieuwe mensen leren kennen. Als je met anderen mensen reist ben je afhankelijk en blijf je hangen met het zelfde groepje. Alleen op reis maak meer praatjes met locals en andere reizigers. Je staat open voor andere avonturen dan die op de planning stonden en spontane acties zijn er in overvloed. Mensen nodigen je uit om samen iets te gaan doen en dit doe je dan ook. En dit allemaal omdat je niks te verliezen hebt en je gewoon lekker zelf kan kiezen wat je wil. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en daardoor is er een bepaalde behoefte aan contact. Ook als je ‘alleen’ aan het reizen bent.

2. Go with the flow

Terwijl de meeste mensen hier om 08:30 op het werk zijn en om 17:30 weer naar huis gaan, kun jij per moment kiezen wat je doet. Je hebt tijdens je reis gewoon absolute vrijheid en je kan alles maken. Vraagt iemand je mee om die vette hike te maken? Dan ga je dat toch gewoon doen. Heb je daar geen zin in? Dan doe je het toch niet. Niemand gaat keuzes voor jou maken. Er is geen baas die je aan het lijntje houdt. Laat jezelf gewoon leiden door wat er op je pad komt en go with the flow.

Foto: Markus Spiske

3. Persoonlijke ontwikkeling

Op een aantal vlakken ontwikkel je jezelf, ondanks dat je niet aan het ‘leren’ of werken bent. Ten eerste kom je te weten wie jij echt bent. Je bent verantwoordelijk voor je eigen onderhoud en leert je eigen grenzen kennen. Je moet namelijk met jezelf kunnen leven, wat heeft het anders voor zin? Je hebt afstand genomen van thuis en gaat nu in een ander land kijken wat er daar te behalen valt. Iets mooiers is er toch bijna niet? Thuis weet je wat je te wachten staat en sta op een gegeven moment een beetje stil. Op reis niet, daar ben je constant bezig met jezelf opnieuw uitdagen voor andere situaties. Ten tweede leer je op jouw bestemming de cultuur kennen. Je gaat jezelf verdiepen in het land en in de mensen. Het geeft je een andere kijk op het leven.

4. Herinneringen

Het laatste wat we met je willen delen zijn de herinneringen die je eraan over houdt. Je bent zelf op reis gegaan en je hebt dingen meegemaakt die alleen jij dan hebt meegemaakt. Dat zijn toch de mooiste herinneringen. Je komt thuis met een hele rugzak vol mooie momenten en kan deze momenten thuis delen met de mensen je lief hebt.

Foto: Jay Mantri
Total
8
Share