Zo ziet een Olympisch Dorp er na een oorlog uit

De Olympische Spelen zijn voor veel landen een mooi middel om zichzelf op de kaart te zetten. Vaak wordt er dan ook flink uitgepakt met de bouw van nieuwe sportfaciliteiten. Nu komt het vaker voor dat dit soort megaprojecten na de Olympische Spelen in verval raken. De enorme gebouwen worden niet meer gebruikt en langzamerhand opgeslokt door de natuur en kunstenaars. Dit was het geval in Athene, Berlijn en nu zelfs al in Sochi. In sommige gevallen is het nog een gradatie erger, zoals in Bosnië. Hier kwam er in 1992 ook nog een heftige oorlog overheen. Wij zochten deze unieke historische locatie op en werden hier toch wel even stil van…

Vervallen Olympisch Dorp Sarajevo

In 1984 werden de Olympische Winterspelen georganiseerd in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. Voor het enorme sportevenement moesten er meerdere faciliteiten worden neergezet. Zo zijn er een schaatsbaan, bobsleebaan, springschans en meerdere grote hotels gebouwd. De gebouwen zijn verspreid over de omliggende bergen van de hoofdstad.

Om er te komen valt dan ook niet mee. De locaties zijn moeilijk vindbaar en liggen ver uit elkaar. Daarnaast worden de plekken vaak gebruikt om nieuwsgierige toeristen te overvallen. Wij raden dan ook af om hier op eigen houtje naar toe te gaan. Doormiddel van een dagtour kun je samen met een gids de tofste plekken bezoeken. De locaties geven een dubbel beeld weer van de stad. Enerzijds de welvaart en het welzijn van een troste stad, anderzijds de pijnlijke lugubere realiteit van een bloederige oorlog.

Total
11
Share