Ten minste houdbaar tot: 10 prachtige bestemmingen die gaan verdwijnen

CREDITS: Sorasak

Klimaatverandering is al jaren een hot topic. Maar wat gaan we hier nou echt van merken? Naast het stijgen van het waterpijl, lijkt het voor Nederland niet zo’n probleem te zijn. Want zeg nou eerlijk, we wensen toch allemaal een mediterraans klimaat? Maar deze factoren lijken nu toch ook echt een invloed te hebben op de paradijselijke bestemmingen. Wij weten dat de Manifiër reislustig is en graag weg droomt bij mooie exotische bestemmingen. Deze plekken, die dreigen te verdwijnen, willen we je daarom zeker niet onthouden. Cancel dus je vakantie naar de Costa del Sol en boek snel nog een vakantie naar een van de volgende bestemmingen voordat het te laat is!

Seychellen

De Seychellen is misschien een wat minder bekend archipel, maar zeker niet minder de moeite waard om het te bezoeken. Met meer dan 115 eilanden met mooie resorts zijn deze eilanden een populaire toeristische bestemming en met name voor huwelijksreizen! Echter zullen de witte zandstranden steeds verder verdwijnen, want de stranden lijden aan erosie. Door de gevolgen van klimaatverandering en menselijk handelen spoelt steeds meer zand weg en komen grote rotspartijen bloot te liggen. Deze rotspartijen zijn dan ook kenmerkend voor de Seychellen. Op lange termijn kan het zijn dat de eilanden niet langer meer beschermt zijn tegen stormen of vloedgolven.

Foto: Alin Meceanu

Great barrier reef

Het Groot Barrièrerif aan de noordoost-kust van Australië is het grootste koraalrif ter wereld. Het stond bekend om zijn mooie kleuren en diversiteit van het koraal. Door de toenemende zeewatertemperatuur en vervuiling raakt het rif beschadigd en verbleekt het koraal. Maar dit is niet de grootste oorzaak van de schade, zo zou het rif ook ernstig aangetast worden door stormen en koraaletende zeesterren. Naar verwachting zal het rif binnen honderd jaar volledig verdwenen zijn. Snorkelen is in delen van het rif al verboden dus het zal ons niks verbazen als dat in de toekomst geheel verboden zal worden.

Foto: Yanguang Lan

Venetië

Het zal je niet ontgaan zijn, maar Venetië is al enige tijd aan het zinken! De vorige eeuw zonk de stad al 25 centimeter en nu zakt het jaarlijks met één milimeter. Taferelen als ondergelopen straten en huizen dan dan ook niet vreemd. Het is niet alleen te danken aan klimaatverandering, maar voornamelijk ook aan de grote getalen toeristen die de oude stad jaarlijks bezoeken. Onderzoekers voorspellen dat de straten van Venetië in 2100, ongeveer 20 tot 250 dagen per jaar blank zullen staan.

Foto: Hitesh Choudhary

Dode zee

Op de grens van Jordanië ligt de dode zee, het laagst gelegen meer ter wereld. Het staat bekend om het hoge zoutgehalte van het water dat ook nog eens veel mineralen bevat. Het hoge zoutgehalte van 33% werkt helend op het lichaam en zorgt er voor dat je moeiteloos kunt drijven. Het meer wordt aangevoerd door een rivier, maar daar wordt veel water uit onttrokken door omliggende landen. Dit heeft er toe geleid dat het oppervlak met eenderde is gekrompen en de waterspiegel met 25 meter gedaald is de laatste veertig jaar!

Foto: Toa Heftiba

Taj Mahal

De Taj Mahal is India’s meest iconische en bekendste trekpleister. Het kolossale witte gebouw is van marmer gemaakt en trekt jaarlijks veruit de meeste toeristen. De houten fundering van dit bouwwerk verkeert echter in slechte staat en dus is het onzeker hoe lang de fundering het nog uit gaat houden.

Foto: Julian Yu

Franse Alpen

Het lijkt er ieder jaar steeds meer op dat het wintersportseizoen pas later van start gaat en sneeuwzekerheid afneemt met de jaren. Het voortbestaan van het gletsjergebied in de Alpen begint ook steeds dreigender te worden. Door de stijgende temperatuur smelt de gletsjer sneller en valt er minder sneeuw, waardoor de gletsjer slinkt. Volgens recent onderzoek slinkt de gletsjer jaarlijks met 3% en zal de gletsjer in 2050 volledig verdwenen zijn. Waar een gletsjergebied normaal juist zekerheid biedt voor wintersporters, is de toekomst voor deze gebieden onzeker.

Foto: Formationcontinue

Chinese muur

De Chinese muur is een populaire trekpleister voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. De ruim 8.000 kilometer lange muur is ernstig beschadigd en zelfs in een zeer slechte staat. Door de landbouw in de omgeving, erosie en de verkoop van gegraveerde stenen als souvenirs aan toeristen is tweederde van de muur al dusdanig beschadigd dat het niet toegankelijk is.

Foto: Robert Nyman

Kilimanjaro

Het bergmassief Kilimanjaro in het oosten van Afrika is iconisch voor Afrika. Het wordt gevormd door drie vulkanen en de hoogste berg berg in Afrika. Het bergmassief kenmerkt zich door de witte bergtoppen die van ver af te zien zijn vanuit de droge/hete savanne’s. De gletsjers op de top van de berg vormen grote ijskappen. Deze zijn echter vanaf 1912 met 85% gesmolten en naar verwachting zullen ze in 2040 definitief verdwenen zijn. Het is onduidelijk wat voor effecten dit zal hebben op de omgeving maar jammer is het natuurlijk wel als de iconische ijskappen verdwenen zijn.

Foto: Greg Montani

Malediven

De Malediven zullen bij de meesten wel bekend zijn. Dit archipel ligt ten zuid-oosten van India en staat evenals de Seychellen bekend om zijn tropische klimaat. De gemiddelde hoogte van het aardoppervlak is ongeveer 1,5 tot 2 meter boven zeeniveau. De komende vijftig tot honderd jaar dreigen deze eilanden dus te verdwijnen door de stijgende zeespiegel. De regering van de Malediven heeft zelfs al stukken land gekocht aan het vaste land voor wanneer de inwoners noodgedwongen moeten evacueren.

Foto: Colin Watts

Texel

Ook Texel dreigt te verdwijnen. Laatst is Texel nog op de negende plaats opgenomen in de top tien mooiste Europese bestemmingen van Lonely Planet. Door de verwachte toename aan toeristen is de toekomst van de schoonheid op schiereiland nog onzeker.

Foto: Ewout Paulusma
Total
10
Share