Hoe je zo goedkoop mogelijk kunt reizen

Reizen hebben we op de een of andere manier nodig in ons leven. Ondanks dat de vluchten steeds meer betaalbaar worden, houdt het ons toch tegen om er even een paar weken tussenuit te gaan, ver hier vandaan. Hoewel het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’ klinkt, is het toch wel handig om het te hebben als je onwijs graag wilt reizen. Tijdens zo’n reis komen er natuurlijk nog kosten bij voor verblijf, vervoer, eten en drinken en natuurlijk nog de vele activiteiten die je daar wilt uitvoeren. Maar wat als we je vertellen dat het helemaal niet moeilijk is om voor weinig tot geen geld te reizen?

(Bijna) gratis reizen doe je zo

De ervaringen die je op doet bij zo’n gratis reis is onwijs uniek. Je bespaart hierbij veel geld en ontsnap je ook nog eens aan al die toeristische attracties, waar natuurlijk ook weer handjes vol geld voor worden gevraagd. Wel moet erbij vermeld worden dat de volgende manieren van gratis reizen vooral voor de echte avonturiers zijn die niet bang zijn om wat meer inspanning uit te voeren.

Couchsurfen

Couchsurfen is een online, sociaal netwerk dat gebaseerd is op de gastvrijheid van mensen. Het is een interessante ervaring waardoor je volledig gratis in een lokaal huis kunt verblijven. Je krijgt er ook nog een paar lokale hosts bij die dezelfde interesses delen als jij. Je slaapt in het huis van de hosts voor een, twee of drie nachtjes. Terwijl jij daar bent, verken je de plek met behulp van jouw gastheren- en vrouwen. Je ontmoet onderweg nieuwe mensen en hun manier van leven. Er zijn onwijs veel mogelijkheden voor couchsurfing over de hele wereld. Vooral in Europa kan je terecht in steden zoals Malmö, Hamburg of Barcelona. Ook kan je een paar dagen vertoeven in Zuid-Amerika evenals de eilanden Bora Bora of Fiji. Wie zei dat je geld nodig had om de beste tijd te hebben?

Lever jachten

Je hoeft geen eigen jacht te hebben om erop te kunnen varen. Er is namelijk altijd wel iemand nodig om jachten van Ecuador naar Chili te leveren. Bied je vaardigheden dus aan een bedrijf zoals Crewseekers International. Maar dat is niet alles wat je kunt doen. Veel meer zeilmogelijkheden liggen op de loer waarbij een daarvan is het worden van een nachtbeveiliger tijdens het varen door Turkse en Caicoseilanden. Waar je ook voor kiest, je zal een heerlijke tijd op het water hebben.

Verblijf in een Bothy

Schotland staat bekend om zijn adembenemende bergen en ongerepte natuur, waar je gratis kunt verblijven in een zogenaamde Bothy. Nu moet er wel gezegd worden dat dit voor de echte diehards onder ons is bedoeld, die het niet erg vinden om op eigen houtje te overleven.
Een Bothy is een schuilplaats wat eruitziet als een schuur. Het enige wat je hier kan verwachten is dat het een water- en winddicht gebouw is waar je droog kunt slapen. Sommige Bothies hebben een slaapplatform maar bij de meeste moet je op de houten vloer slapen. Ook hebben ze allemaal wel een openhaard of kachel die kan worden gebruikt, maar je zult hier zelf stookmateriaal voor mee moeten nemen. Water kan je krijgen bij de nabijgelegen beekjes. Verwacht bij de accommodatie ook geen toiletten: hiervoor zal je jezelf meegenomen schep moeten gebruiken. Daarnaast kan het zo zijn dat er meerdere reizigers hetzelfde idee hebben om in zo’n zelfde Bothy te slapen. Dan luidt de regel altijd dat je voor hem of haar plaats moet maken. Dus, hou jij wel van een goede survival en begint jouw scouting bloed weer op te borrelen? Dan is dit de perfecte, goedkope reis voor jou!

Red de schildpad

Gratis reizen en schildpadden redden kunnen samengaan. Er zijn vrijwilligerswerkteams van organisaties zoals Seaturtles en CCCTurtle die het doen. Je werk zal voornamelijk bestaan uit het verplaatsen van schildpadnesten, het monitoren en beschermen van deze bedreigde wezens. De meeste groepen werken in kustplaatsen op één á twee broedstranden zoals Galapagos, dus ze hebben al hulp nodig die ze kunnen krijgen. Bovendien ontvang je, afhankelijk van de organisatie, gratis accommodatie in ruil voor jouw inspanningen.

Werken op een cruiseschip

Als je een grote botenfanaat bent, maar je geen jacht hebt, is het toch wel een mooie ruil om lid te worden van een cruiseschip. Ondanks de publieke opinie dat je een soort acrobaat moet zijn of anderzins entertainment voor de passagiers, zijn er nog enkele andere interessante cruise- banen voor je. Ze variëren van IT- professionals, schoonheidsexperts en artsen tot koks en obers. Het belangrijkste is dat je gratis op het schip leeft én ervoor betaald krijgt. Wat wil je nog meer? Er zal natuurlijk hard gewerkt moeten worden maar je zal ook zo nu en dan vrije tijd krijgen. Hier kan je de verschillende havensteden gaan bekennen als het schip ergens stopt. Griekenland, Mediterrane landen, de Caribische eilanden of de Bahama’s zijn slechts een klein deel van de plaatsen die je kunt bezoeken.

Pas op een chateau

De wereld zit vol met chateau eigenaren die opzoek zijn naar iemand om hun landgoed goed in de gaten te houden. Je zult hotels ontwijken en gratis verblijven in een van de prachtige, kleine kastelen. De vereiste activiteiten die je als chateau- oppasser zal moeten uitvoeren zijn bijvoorbeeld tuinieren, het huis beveiligen of het klaarmaken van de chateau voor een makelaar die langskomt. Een website zoals Mind My House verbinden jou en de eigenaar om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Je hoeft dus alleen je koffers te pakken en een tijdje in een kasteel in Engeland, Frankrijk of Costa Rica te wonen. Pff, wat een straf zeg!

 

Total
1
Share