Waarom jij minimaal een keer in je leven een lange reis moet maken

Het trekt je misschien totaal niet, het maken van een lange of verre reis. Vieze Thaise straatmarkten, harde bedden in hostels en niemand die jouw taal spreekt. Er zijn al natuurlijk een hoop dingen van ongemak verbonden aan een lange reis. In een land met een andere cultuur kan het moeilijk zijn om je thuis te voelen. En dan zijn er nog mensen die überhaupt niet zo lang van huis willen zijn. Toch zeggen wij dat een lange reis iets is wat je meegemaakt moet hebben. Hier dan ook vijf redenen waarom jij minimaal één keer in je leven een lange reis moet maken.

Waarom jij ook een keer een lange reis moet maken

1. Ontsnappen

Elke dag om 7 uur gaat de wekker. Even snel douchen, tanden poetsen en ontbijten. Vervolgens ga je braaf naar je werk of school, tot het 6 uur is en je weer naar huis kan. Boodschappen doen, avondeten. ‘s Avonds misschien een drankje als je het aandurft, maar vooral niet te laat want jij moet de volgende dag gewoon weer aan het werk. De dagelijkse sleur kan je er soms flink onder krijgen. Elke dag lijkt hetzelfde te worden en je gaat sowieso nog door moeten werken tot je tegen de zeventig bent. Dit is meteen een van de grootste redenen dat jij gewoon minimaal één keer in je leven even alles opzij moet zetten.

Wanneer jij gaat backpacken, heb je helemaal niks wat ook maar lijkt op een dagelijkse sleur. Iedere dag is volledig anders, je hebt geen verplichtingen. Je bepaalt zelf waar je heengaat en wanneer. Het is bewezen dat je van het plannen van een reis gelukkiger wordt dan van het kopen van spullen. Daarnaast investeer je niet in iets materialistisch, maar iets wat je voor de rest van de leven bij blijft. Het is dus enorm goed voor je mentale gesteldheid!

Foto: Augustin Neill

2. Open your mind

Het is makkelijk om altijd maar in je veilige omgeving te blijven hangen. Maar als je een keer uit je comfort zone stapt, zul je zien dat je jezelf tegen gaat komen. Je komt in aanraking met een nieuwe omgeving waar je niets kent. Dit vereist een bepaald aanpassingsvermogen van jezelf. Daarnaast helpt het enorm om jezelf open te stellen. Het is veel prettiger als je de rest van je leven meer open minded bent. Je krijgt daarnaast een hoop extra perspectieven. Mensen hebben het niet overal zo goed geregeld als wij in ons veilige Nederland. Daar een keer mee in aanraking komen kan goed zijn om te beseffen wat je hebt.

Niet alleen leer je een nieuwe omgeving kennen, je leert ook jezelf kennen. Je bent op jezelf aangewezen en zal veel tijd met jezelf doorbrengen. Je moet zelfstandig zijn. Daarnaast neem je afstand van alles wat je bekend is en dit gaat je behoorlijk veel leren over jezelf. Je komt erachter wat jij belangrijk vindt. Thuis zat je misschien altijd erg te stressen om kleine dingen. Doordat je nu afstand neemt kom je erachter dat deze helemaal niet zo belangrijk zijn.

3. Nieuwe cultuur

In aanraking komen met een nieuwe cultuur kan héél leerzaam zijn. Niet alleen krijg je de kans om een nieuwe taal te leren, maar ook nieuwe gewoontes en misschien zelfs wel een nieuwe leefstijl. Je eet nieuwe dingen, leert mensen kennen die je anders nooit had ontmoet en maakt kennis met een heel ander leven. Nieuwe culturen zijn niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk.

Door niet alleen te observeren, maar ook deel te nemen aan de nieuwe culturen ervaar je nieuwe dingen. Doe je boodschappen op de lokale markt, huur een scootertje. Breng een paar nachten door in een klooster of zelfs bij locals in huis. De Nederlandse cultuur is niet de enige en zo’n reisje kan je daar heel veel over leren.

Foto: Ishan@seefromthesky

4. Vriendschappen

Vooral als je in hostels zit, ontmoet je heel veel mensen. Als je alleen op reis gaat in Azië, zul je zien dat je niet vaak echt alleen bent. En hoe vet is het om bevriend te raken met mensen uit allemaal andere landen? Heb jij lekker veel adresjes in je toekomstige zomervakanties. Daarnaast kun je van hun heel veel leren. Een stuk of twintig nieuwe drankspellen bijvoorbeeld. Bierpong op z’n Australisch gaat weer nét wat anders dan bij ons. Hoe tof is het als je aan je vrienden je nieuw gevonden talenten kan showen? 

Wanneer jij op jezelf bent aangewezen en andere mensen ontmoet die hetzelfde hebben, schept dit een band. Dit creëert al snel vriendschappen. Je reist bijvoorbeeld een stuk met iemand mee en deelt een kamer en boem! Voor je het weet heb je vrienden voor het leven gevonden.

5. Self Improvement

Er zijn verschillende dingen waarin je jezelf kan verbeteren op reis. Zo kan je bijvoorbeeld je angsten overwinnen. Het lijkt allemaal nét iets makkelijker te zijn op reis, dus ga bijvoorbeeld een keer bungeejumpen als je bang bent van hoogtes. Of als je nou normaal gesproken alleen stamppot eet, ga dan juist een keer aan die pittige curry zitten. Nieuw hoeft niet eng te zijn, en op reis is de plek waar je dit kunt leren.

Hiernaast bouw je tolerantie voor onzekerheid op. We hebben altijd maar de neiging om alles van te voren te plannen en regelen, op reis gaat dit je niet lukken. En zelfs als je het probeert, komen er nog dertig dingen op je pad die je plan verstoren. Maar dat is gewoon prima, daar leer je van. Niet alles kun je plannen, en het is goed om te leren  om daar vrede mee te hebben. Daarnaast kan reizen een rust in je hoofd brengen doordat je weg bent van alle verplichtingen en chaos. Dat maakt het al een stuk makkelijker om met veranderingen om te gaan.

Tot slot kan reizen enorm bijdragen aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Je wordt namelijk op reis vaak genoeg gedwongen om met handen en voeten te communiceren. Daarnaast leer je zo veel nieuwe mensen kennen, dat het steeds makkelijker wordt om met deze mensen om te gaan. Vrienden maken zal dan ook makkelijker gaan, en dat is iets wat de rest van je leven nuttig blijft. Er zitten een hoop voordelen verbonden aan het maken van zo’n lange reis, zeker ooit in je leven doen dus!

Foto: Paul Trienekens
Total
0
Share