Porsche brengt eerste model uit 1948 weer tot leven

CREDITS: Porsche

Porsche bracht laatst al een korte, stijlvolle film uit om haar 70-jarige bestaat te vieren. En om haar eerste model nog wat extra in het zonnetje te zetten heeft het automerk is de 356 ‘No. 1’ weer tot leven gebracht. In de vorm van een showcar dan, om misverstanden te voorkomen. De auto werd op 8 juni 1948 voor het eerst geregistreerd. Het originele model staat in het Porsche Museum in Stuttgart, maar wijkt af van de oervorm. Door de jaren heen is het uiterlijk namelijk een aantal keer veranderd.

Door moderne technieken is Porsche er nu in geslaagd om de 356 ‘No. 1’ te reconstrueren. Zo maakte een aantal knappe koppen een 3D-scan van het origineel die werden gematcht met de originele ontwerptekeningen en foto’s uit het archief. Porsche kreeg het uiteindelijk voor elkaar om een levensgroot model van hardschuim in elkaar te flansen.

Foto: Porsche

Eerste Porsche ooit weer tot leven

De 356 ‘No. 1’ is een perfecte replica geworden, die langzaam tot stand kwam. Hierbij waren wel de nodige middelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan houten mallen en aluminium plaatwerk. Maar bovenal was er een hoop vakmanschap en expertise nodig om het kunststukje na te bouwen. De kleur van het origineel is meerdere malen veranderd. Dus om de showcar de allereerste, échte kleur te geven moesten experts onder het dashboard op zoek naar de originele kleur. Die kleur vonden de experts uiteindelijk ook, ergens verborgen onder een aantal andere lagen verf.

De replica lijkt perfect, al mist er wel één essentieel onderdeel: de motor. Begrijpelijk, want het is een showcar. Maar desondanks beschikt de Porsche 356 ‘No. 1’ wel over een vooras, de originele stuurinrichting en een hét stuur van een kever. Uiteindelijk hebben de mensen van Porsche zo’n acht maanden lang aan dit project gewerkt. En gelukkig niet voor niets, want het resultaat mag er zijn.

En dit is het origineel dat in het Porsche Museum staat:

Foto: Porsche
Total
0
Share