Elke motorrijder zou een off road cursus moeten doen

De eerste keer dat je op een motor stapt schrik je van het vermogen, maar na een paar uur rijden ben je er wel aan gewend. De eerste keer dat je de snelweg op gaat, baal je dat je geen betere overlijdingsverzekering hebt afgesloten. En wanneer je voor het eerst los zand gaat rijden, denk je: dit gaat me nooit lukken. Maar al na een half uurtje gaat het zo veel beter en voor je het weet vlieg je met flinke snelheid over zandheuveltjes, pak je de stijlste wanden en slip je als je een pro.

Tenminste, zo voelt het!

Off road met de motor

Als je een beetje kan autorijden, dan kan je een circuit of off road ook wel aan. Althans, op basis-niveau. Met de motor is dit totaal anders. Zowel het circuit als off road vergt een hele andere techniek en je zal soms zelfs instinctieve manier van denken ls moeten laten. Dat maakt het lastig in het begin, maar heel tof als je het eenmaal onder de knie begint te krijgen! En je wordt er direct een betere rijder van.

Voorbereiding

Je begrijpt dat een motor anders reageert in los zand of nat gras, dan op asfalt. Het is dus belangrijk dat je motor uitgerust is met de juiste banden en waar mogelijk ook ingesteld op off road situaties.

Wij reden zowel de Triumph Street Scrambler als de Triumph Tiger 800/1200, die beide een ‘Off road’ én een ‘Off road+’ functie hebben. De vering, tractiecontrole en ABS worden aangepast of uitgeschakeld, waardoor je off road beleving leuker én veiliger wordt!

Staan

Kan je je nog herinneren dat je stapvoets moest rijden naast de instructeur bij een van je eerste lessen? Zo begin je bij off road rijden ook. Alleen dan staand, met de knieën licht gebogen en twee vingertjes op de koppeling- en rempadalen. Iets wat mijn les-instructeur me juist nooit meer wilde zien doen. Ondertussen heb je het gas aardig open op een constant niveau en je voet op de achterrem. De snelheid controleer je volledig met de koppeling.

Wendbaarheid en remmen

Het is nooit slim om te remmen in de bocht, maar in off road situaties gelden toch nét wat andere regels. Je voorband slipt makkelijker weg, waardoor de motor moeilijker te controleren is én aan de andere kant kan je juist gebruik maken van een slippende achterband. Zo kan je bijvoorbeeld slim gebruik maken van groeven in het oppervlak, die tijdens het remmen de motor goed recht houdt.

Daarnaast is staand sturen net weer wat anders dan je gewend bent!

Hellingen

Wat doe je als je een helling op rijdt, maar je haalt het niet? Je hebt niet genoeg snelheid om de helling af te maken, dus het voetje moet aan de grond. Tijdens de cursus werd duidelijk dat je de motorfiets altijd recht naar boven moet zetten, zodat je aan beide kanten goed bij de grond kan. Anders krijg je daar een verschil in en val je om. Daarna zet je de motor af en zet je motor in de eerste versnelling. Hierdoor kan je beide voeten aan de grond houden en met de koppeling jezelf langzaam laten zakken.

Total
1
Share