Motorrijden met volle maan gevaarlijker dan in het donker

Onderzoekers komen tot de bizarre ontdekking dat de kans op ongelukken met de motor bij volle maan groter is dan in donkerdere omstandigheden. Alle motorongevallen tussen 1975 en 2014 werden geanalyseerd en er kon geconcludeerd worden dat er 5 procent meer dodelijke ongevallen gebeuren tijdens nachten met een volle maan, dan ‘reguliere’ nachten.

Rijden bij volle maan

De onderzoekers telden in deze periode 494 volle manen, waar bijna 5.000 fatale ongelukken (!) met motoren hebben plaatsgevonden.

De wetenschappers van de Universiteit van Toronto komen met deze verklaring en zeggen er meteen bij dat ze eigenlijk geen idee hebben hoe dit komt. Ze verwachten dat motorrijders worden afgeleid door het natuurfenomeen, want bij een supermaan (die we het afgelopen jaar al twee keer hebben mogen aanschouwen) en een bloedmaan ligt het aantal ongevallen zelfs 22 procent hoger!

Daarnaast kan het ook zijn dat het met volle maan op een of andere manier lastiger is om snelheid in te schatten.

Walk in the park…

Motorrijden is overigens ook overdag geen walk in the park. Dr. Donald Redlemeier, co-auteur van het onderzoek, zegt dan ook dat de gemiddelde motorrit al gevaarlijker is dan dronken in je auto stappen, en zonder gordel om dezelfde afstand af te leggen. Nu zijn wij geen wetenschappers, maar wel motorrijders en we houden ook van een glaasje (zonder daarna ooit achter het stuur te kruipen), maar we trekken deze stelling toch graag in twijfel. – Klopt af… –

Dus denk even na voordat je je stalen ros weer uit de garage trekt en een fijn motorseizoen toegewenst!

Total
0
Share