Gereden en verliefd geworden: 2018 Harley-Davidson Fat Bob

Harley-Davidson is zo’n beetje het summum in de motorwereld. True, de klassieke H-D choppers zoals mannen van onze vaders leeftijd rijden zijn niet de meest sexy bakken, maar als je er eenmaal op gereden hebt dan heeft het stiekem tóch je aandacht getrokken. Want wát rijdt dat goed en je voelt gewoon dat je op een motor zit van ultieme kwaliteit. Gelukkig is daar de Fat Bob, een premium motorfiets van Harley-Davidson met het sexappeal van nu.

H-D Fat Bob

Softail

De nieuwe Fat Bob is onderdeel van de nieuw Softail lijn waar Harley-Davidson in 2018 mee komt. Softail is een gepatenteerde term van het merk uit 1984, met een frame waarbij de achtervering is verstopt onder het zadel. Dit geeft de motor een iconische vorm en een unieke rijervaring.

En een unieke rijervaring krijg je. Met een 28° voorvork, waarmee dit het meest agressieve model is van de nieuwe Softail lijn, én de ontzettend dikke voorband, rijd je op een motor als geen ander. Tussen je benen zit het nieuwe paradepaardje van Harley, een 114 Milwaukee-Eight Big V-Twin blok met 1868 cc. Goed voor 104 pk en 155 Nm. Dat is best heel erg lekker!

Barcelona

In de bergen, zo’n 40 kilometer achter Barcelona, vind je een prachtig labyrint van bochten waar we de Fat Bob mochten uitlaten. Het wegdek lag er perfect bij, maar het is niet dat dit de overdreven dikke banden overbodig maakte. Integendeel, want dit is wat deze bike zo tof maakt. De wegligging is top en hij ziet er gewoon bizar vet uit.

Als er een Fat Bob op je af komt gereden is het eerste wat opvalt de rechthoekige led-verlichting van de koplamp, iets wat Harley tot nu toe totaal nog niet typeerde. Maar we weten zeker dat deze Fat Bob goed ontvangen gaat worden, dus wen er maar aan! Dan, die brede voorband en de robuuste inverted voorvork. Dit ding is bad ass! 

Daarna rijdt hij voorbij. Een dikke matzwarte Big V-Twin is wat als eerste opvalt. Wat volgt: bronzen uitlaatpijpen met korte dempers. Al met al een zeer sportieve motor uit de garage van Harley-Davidson. Volgens ons zéker de tofste Harley van dit moment en misschien wel een van de bruutste van alle merken.

Screaming Eagle

Heb jij zoiets van “Jo, het kan niet op vandaag!”. Yolo en zo. Dan upgrade je je Fat Bob met wat Screaming Eagle onderdelen. Een dikkere luchtfilter, een nóg agressiever setje uitlaten, dat soort dingen.

Als je het doet, doe het dan goed!

Aanschaf: dream come true

Iedereen die net zijn rijbewijs heeft, weet dat het niet verstandig is om direct een Harley-Davidson aan te schaffen. Tuurlijk, als je een bodemloze bankrekening hebt is het leuk, maar anders is het tóch wat voor in een later stadium. Een motor-journalist vertelde me ooit, je hebt twee soorten motorrijders: motorrijders die nog niet op hun plaat zijn gegaan en motorrijders die al wél op hun plaat zijn gegaan. En het zou zonde zijn als je dit doet met een bakkie van €23.000,-. Want dat is wat je neer moet leggen voor de Fat Bob 114 die wij reden. Voor €2.050,- minder heb je de 107 versie met 1745 cc, wat overigens in de praktijk niet eens zo veel voor elkaar onder doet!

Dus zet de Harley-Davidson Fat Bob uit 2018 op je verlanglijstje of ren gelijk naar de dealer, want zo eentje kom je maar eens in de zoveel tijd tegen!

Total
8
Share