Deze beroepen bestaan over 20 jaar niet meer

CREDITS: Lukas

We zien het voor onze neus gebeuren: de robotisering. Steeds meer banen gaan verloren doordat robots onze taken overnemen. Hoe gek is dat? Robots zijn nooit ziek, ze werken efficiënter, zijn op lange termijn goedkoper en kunnen 24 uur per dag door. Probeer dat maar is van je werknemers te eisen. Naar schatting zullen de komende twintig jaar 30-50 procent van de banen verloren gaan, dat zijn wereldwijd 800 miljoen banen! Misschien betekent dit dat de werkeloosheid enorm gaat toenemen, maar aan de andere kant: misschien is het in de toekomst wel helemaal niet normaal dat iedereen zoveel werkt als nu. We gaan het zien. Eén ding is zeker: het is slim om alvast op de hoogte te zijn in welke industrieën je het beste wel of juist niet kan investeren.

Deze beroepen bestaan over 20 jaar niet meer

Logica en feiten

De mate waarin een beroep kan worden overgenomen door een robot, hangt af van de werkzaamheden van het beroep. Wat opvalt is dat de beroepen in de zorg- en creatieve sector veilig zitten. Dit komt doordat deze beroepen gekoppeld zijn aan gevoel en emotie. Dit zijn menselijke eigenschappen die je niet kan programmeren in een robot. De beroepen die met name gevaarlijk lopen zijn de beroepen gebaseerd op logica en feiten. Hier zal de robot het winnen van de mens. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford is gebleken dat deze tien beroepen over twintig jaar niet meer bestaan:

Belastingadviseur, telemarketeer, chauffeur bestelwagen, brugwachter, secretaresse, tuinman, magazijn medewerker, accountant en slager.

Maar zelf kan je ook wel bedenken wat er in de toekomst niet meer door mensenhanden gedaan hoeft te worden. Denk aan vuil werk, zoals bij de afvalstoffendienst of in mijnen. Oorlogsvoering zal bijvoorbeeld ook steeds meer door robots gedaan worden. Beetje onzinnig om je leven te riskeren als je het ook een machine kan laten doen? Of prostitutie. Hoewel het voor sommige klanten toch om een soort ’emotie’ draait, zie je in bijvoorbeeld Azië dat seks met robots/poppen steeds minder vreemd wordt.

Kansen

De robotisering is niet alleen maar slecht nieuws. Naast dat er veel banen verdwijnen, zullen er ook veel bijkomen. Robots moeten ontworpen, gebouwd en onderhouden worden. Het is dus vooral aan ons om te switchen in hoe wij tegen de toekomstige arbeidsmarkt aankijken. Wil je zeker zijn van een baan in de verre toekomst, blijf dan in de richtingen: technologie, techniek, wiskunde, wetenschap, creativiteit of de zorg.

Total
0
Share