Zullen we elkaar vanaf nu alleen nog maar een kusje geven?

CREDITS: Kevin Winter/Getty Images

Het was ooit dé manier om meisjes aan de haak te slaan in bardancing ‘de Galaxy’: drie kusjes geven en de derde… op het mondje natuurlijk! Als je van te voren goed je best had gedaan mocht je je tong er zelfs bij betrekken. Maar we weten allemaal: op geen enkele andere moment is de oer-Hollandse 3-kusjesregel handig.

Weg met de drie kusjes

Buitenland

Als je veel reist of met buitenlanders omgaat, dan is de Nederlander altijd degene die bij het derde kusje lucht hapt. Wil je je een keer aanpassen, dan wist je ‘kuspartner’ ineens dat je Nederlands was en wilde een derde geven. Is zij degene die een duik neemt.

Je vriendin

Stel je komt de kamer binnen, waar je meissie met wat vriendinnen zit te chillen. De vriendinnen krijgen allemaal drie kusjes en dan is je eigen lady aan de beurt: bam, ééntje maar! Da’s toch ook weird?

Oma’s en tantes

Het is de grootste hobby van oma’s en tantes: kussen. Vooral als het om kleinkinderen, nichtjes en neefjes gaat. Fine, ze geven ons vaak een tientje in de hand gedrukt bij het naar huis gaan, dus we geven ze wat ze willen. Alleen je loopt gelijk tegen twee probleempjes aan:

 1. Ouderen blijven graag zitten, dus je zal nek in onmogelijke posities moeten vormen om de drie kusjes te geven. Kom je op links aan dan is de kus op de rechterwang een soort atletiekoefening. Geef je er maar één? Dan is het opgelost.
 2. Sommige oudjes pakken ook graag de derde op de mond mee. Gelukkig hebben sommige oma’s/tantes een natuurlijk alarmsysteem: hun gezichtsbeharing. Je voelt een fractie van een seconde van te voren al dat ze voor het mondje gaan, wat je nét genoeg tijd geeft om je hoofd 90 graden te draaien. Handig, maar ongemakkelijk is het wel. Als je het bij één kus had gelaten was er niks aan de hand geweest!

Onbekenden

Je leert iemand kennen in een random bardancing, club of festival. Via, via, want je maatje en zij gaan way back. Je geeft elkaar een hand. Niks aan de hand. Maar oh wee als één van de twee in een amicale bui is en besluit drie kusjes te geven. De hand gaat misschien nog door, maar wordt verdrukt tussen twee ongemakkelijke lichamen die elkaars onbekende wang drie maal (!) gaan bevochtigen. Zeer ongemakkelijk.

De knuffel

Straight from Murika over gewaaid: the hug. Persoonlijk ben ik er groot fan van, maar wij Nederlanders moeten nog wel even wennen aan de toepasbaarheid. Onder vrienden is hij al redelijk goed geïntegreerd. Mannen geven elkaar een hand en als ze elkaar beter kennen een mannelijke knuffel. Man/vrouw-vriendschappen zijn wat lastiger. De keuze is: 3 kusjes, 1 kusje of 1 kusje én een knuffel. Hoe lang heb je elkaar niet gezien, hoe goed zijn jullie bevriend, wat is het verschil in grootte? Allemaal factoren die meespelen en verwarrend kunnen zijn. Gelukkig is de oplossing nabij!

The ultimate guide to: begroeten.

Key is één kus geven. Deze kan je eventueel aanvullen met een knuffel. Deze is handig om verschillende redenen. Als de persoon tegenover je voor drie kusjes wilt gaan, kun je dit direct de kop indrukken door een knuffel te geven. De kans bestaat wel dat je een kus op je oor krijgt… Gelukkig doet ze dat maar één keer.

Dus, zo gaan we het voortaan met z’n allen oppakken:

Verschillende situaties

 • Als je een onbekende man ontmoet, geef je een goede handdruk
 • Als je een mannelijke kennis ontmoet, geef je een goede handdruk
 • Als je een goede vriend ontmoet, geef je een goede handdruk en kun je dit aanvullen met een mannelijke hug
  Note:
  als het verschil in totale lichaamslengte groter is dan 30 centimeter, de knuffel áltijd achterwegen laten!
 • Als je een onbekende vrouw ontmoet, geef je een hand
 • Als je een vrouwelijk familielid ontmoet, geef je één kus welke je kunt aanvullen met een knuffel
 • Als je een vrouwelijke kennis ontmoet, geef je één kus. Mocht zij jou als een vriend zien, dan knuffelt ze je en doe je gewoon mee. Niks ongemakkelijks aan.
 • Als je een vriendin ontmoet, geef je één kus en evt. (lees: als ze knap is) een knuffel

We zullen het ook nog even aanvullen voor de vrouwen:

 • Als een vrouw een onbekende man ontmoet, geeft ze een hand
 • Als een vrouw een mannelijke kennis ontmoet, geeft ze een hand
 • Als een vrouw een goede vriend ontmoet, geeft ze één kus en vult deze wellicht aan met een hug
 • Als een vrouw een mannelijk familielid ontmoet, geeft ze één kus en evt. een knuffel
 • Als een vrouw een onbekende vrouw ontmoet, geeft ze een hand
 • Als een vrouw  een vrouwelijke kennis ontmoet, geef je één kus. Mocht zij haar als een vriendin zien, dan knuffelt ze haar en doet ze gewoon mee. Niks ongemakkelijks aan.
 • Als een vrouw een vriendin ontmoet, heb ik geen idee wat ze doen. Van mijn part gaan ze staan tongen.

Mannelijke knuffel vs. normale knuffel

Dan nog even een how to: huggen. Voor de meeste gaat dit wellicht natuurlijk, maar niet voor iedereen is een knuffel geven of ontvangen zo makkelijk. Daarom hebben we op de redactie van Manify even een klein onderzoek gedaan en komen we tot de volgende resultaten: er zijn twee typen hugs in verschillende varianten, de mannelijke en de vrouwelijke. Let op: je mag hier creatief in zijn.

De mannelijke hug – variant 1
Je loopt op elkaar af, geeft elkaar een hand, trekt aan elkaars hand zodat je in knuffelpositie komt en slaat op elkaars rug met de andere hand. Easy.

De mannelijke hug – variant 2
Goede vrienden skippen het handje en gaan direct voor een ferme mannelijke hug. De handen worden kruislings gehouden, zodat er niemand boven en niemand onder zit. Anders zit per ongeluk in een hele vrouwelijke positie.

De vrouwelijke hug – variant 1
Je loopt op elkaar af, geeft een kus op de wang en plaatst een hand op d’r middel en geeft een subtiel knuffeltje.

De vrouwelijke hug – variant 2
Dit is een knuffel die je vriendin en je moeder ook van je zou krijgen. Maar vanaf nu dus ook goede vriendinnen. Jij bent wellicht groter dus de vrouw slaat haar handen om je middel en jij legt jouw handen op haar schouders.

En hoe vrouwen elkaar knuffelen? Weet ik veel, maar waarschijnlijk loopt het gewoon met een scissor af.

Total
20
Share