Netwerk speltip 36: het onthouden van namen!

“Zie zijn gezicht nog voor me, maar hoe heette hij ook al weer?” Een naam vergeten van iemand waarmee je een paar uur op een festival hebt doorgebracht? Kan gebeuren! Maar als je naam vergeten bent van je (netwerk)gesprekspartner, die zich zojuist heeft voorgesteld, dan kan dat lastiger zijn.

Het onthouden van namen is cruciaal

Cruciaal, voor het maken van een goede indruk op bijeenkomsten zoals netwerkevents. Toegegeven: het is nogal lastig om vijftien namen te onthouden tijdens een voorstelronde. Een voorstelronde waarbij je toch vooral let op het mooi verkopen van je eigen naam. We zijn er op geprogrammeerd om informatie op te slaan die relevant is en die we aan andere gevoelens verbinden. En een naam is nog al gevoelloos – mits je schoonmoeder dezelfde naam draagt – en daarom hebben onze hersenen moeite met het vast te houden.

Toch zijn excuses als ‘ik ben zo slecht in het onthouden van namen’, na deze tips minder geloofwaardig. Er zijn genoeg manieren om jezelf aan te leren de naam van je gesprekspartner niet meer te vergeten. Én om er achter te komen hoe hij ook al weer heet.

1. Niet teveel in één keer

Het lukt niemand om dertig handen achter elkaar te schudden en dan ook nog alle dertig namen te onthouden. Probeer tijdens een netwerk event dan ook bewust in etappes kennis te maken.

2. Herhaal de naam hardop

Het herhalen van de naam, maar ook op een later moment een vraag stellen, waarin je de naam je gesprekspartner laat vallen, zorgt ervoor dat de hersenen de naam sneller opslaan.

3. Unieke gezichtskenmerken

Verbindt de naam aan één van de unieke gezichtskenmerken van het persoon met wie je in een confrontatie bent. ‘Blonde Annebel’, bijvoorbeeld. Zo gaat het onthouden van namen veel vloeiend.

4. Link de naam aan een bekende

Maak je kennis met iemand met dezelfde naam als iemand die je al kent? Het zal geen verassing zijn, maar dat helpt je bij het onthouden van de naam. Door bijvoorbeeld overeenkomsten en verschillen tussen het uiterlijk of gedrag van de twee personen te onthouden zal het onthouden van namen makkelijker gaan.

5. Play it smart

Zit je in een meeting en heb je visitekaartjes ontvangen? Leg deze dan in dezelfde volgorde neer, als hoe de personen zitten. Af en toe even spieken, net als vroeger.

6. Bereid je voor

Ga je naar een bijeenkomst waarvan je weet dat er bepaalde mensen zullen zijn die iets voor jou kunnen betekenen? Bereid je voor! Als je van tevoren weet wie er komen, kun je bepalen wie je wel en niet wilt spreken. Praat met de gasten die iets kunnen betekenen voor jouw netwerk en gebruik de informatie als ijsbreker. Een goed voorbereid man, telt voor twee.

7. Als je het dan toch even niet meer weet

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je even de naam kwijt bent van de persoon tegenover je. Je kunt er op verschillende manieren achter komen. De meest onopvallende manier is iemand in de buurt, waarvan je de naam nog wel weet, voorstellen en zo zal je de naam van gesprekspartner nogmaals horen. Daarnaast zou je hem ook kunnen vragen hoe je zijn naam ook spelt, alleen is het dan wel vreemd als hij Tim heet (Hans Teeuwen, I know). Maar eigenlijk hoef je je helemaal niet te schamen, als je in het begin van het gesprek al denkt ‘Shit, hoe heet hij ook al weer’, schroom dan niet om hem gewoon te vragen hoe hij ook al weer heet. Hij zit namelijk hoogstwaarschijnlijk met hetzelfde probleem.

9. Doe moeite!

Tot slot: doe moeite. Psychologen concluderen dat de grootste reden voor het vergeten van namen is, dat mensen in de eerste plaats niet goed genoeg hun best doen. “Het is niet de capaciteit van je brein die bepaalt hoe goed je namen kan houden, maar je interesseniveau”. Auch. Beter focussen, opvolgen van de tips en je zult zien dat het makkelijker blijkt te zijn dan je denkt.

Total
0
Share