Zo maakt een ochtendroutine jou succesvoller, volgens een business coach

CREDITS: Andrew Neel

Onze levens worden steeds drukker. Een drukke baan, een sociaal leven en dan ook nog regelmatig sporten. De agenda overstroomt met afspraken en we hebben constant het gevoel achter de feiten aan te lopen. Met bijna 9 op de 10 Nederlanders die stress ervaren in hun dagelijkse leven, klinkt dit jou misschien bekend in de oren. 

Maar hoe richten we een relaxed leven in en zijn we tegelijkertijd succesvol? Het geheim zou weleens verborgen kunnen liggen in de manier waarop we de dag beginnen. Opvallend veel beroemdheden, grote ondernemers en topsporters zweren namelijk bij een vast ochtendroutine.

Ochtendroutine: 5 manieren om alles uit je ochtend te halen

Maar ook vanuit de wetenschap worden de bewijzen voor het positieve effect van een ochtendroutine steeds sterker. Samen met succesvol ondernemer en business coach John Sportel – tevens groot voorstander van ochtendroutines – nemen we in 5 stappen een pittig, maar effectief ochtendritueel door. We bespreken de voordelen en valkuilen. Durf jij het aan?

ochtendroutine
Foto: Jon Tyson

1. Get out of bed! 

We beginnen maar gelijk met misschien wel de lastigste stap van allemaal: je bed uitkomen – en vroeg ook! Want daar zijn succesvolle mensen het wel over eens: vroeg opstaan is key. “Zelf sta ik in de zomer om 5 uur op en in de winter rond 6 uur. Ik snooze nooit en stap gelijk zonder twijfel mijn bed uit. Mijn motto is: als ik eerder opsta dan mijn concurrent, win ik de wedstrijd”, legt John Sportel uit.

2. Trainen 

Vroeg in de ochtend trainen heeft een aantal grote voordelen. Allereerst zet je je lichaam en geest gelijk op scherp en daar heb je de hele dag profijt van. Daarnaast schiet het sporten, zeker na een lange werkdag, er bij veel mensen bij in. Door al te sporten terwijl iedereen nog op één oor ligt, boek je dus altijd winst!

“Je hoeft je ’s ochtends echt niet helemaal suf trainen, gewoon even lekker een half uurtje bewegen doet al wonderen”, zegt John. Ook veel celebs zijn groot fan van bewegen in de ochtend. Neem bijvoorbeeld Bill Gates of Barack Obama: ze hebben beiden hun dagelijkse portie beweging er al voor het ontbijt opzitten.

Crossfit man
Foto: Omid Armin

3. Late breakfast

Terwijl veel ‘laat’ opstaanders hun dag vaak gelijk beginnen met een ontbijt, kiezen de vroege vogels er vaker voor om pas na het sporten te ontbijten. Een bijkomend voordeel van sporten op lege maag is dat je lichaam sneller overschakelt op vetverbranding. “Als je ervoor kiest om pas later op de dag te ontbijten, zorg er dan wel voor dat je genoeg water drinkt!”, geeft John als tip mee. 

4. Koud douchen

Koud douchen… Veel mensen staan er niet om te springen, maar het is wel gezond – en niet zo’n beetje ook! De lijst van voordelen lijkt wel eindeloos: je verhoogt je weerstand, je verbetert je bloedcirculatie, het zorgt voor een gezondere huid, je valt er van af en het geeft je energie.

Maar ja, koud is het dus wel. John Sportel doucht al meer dan 6 jaar iedere ochtend koud: “Aan het begin is het wel even afzien, maar het went snel. Zeker als je eenmaal aan de voordelen gewend bent, wil je al snel niet anders meer.”

Koude douche
Foto: Bigstock

5. Start of the day

John: “Als de rest van de wereld rustig ontwaakt, heb ik al gesport, gedoucht en zit ik vol energie achter mijn laptop. Ik vind het zelf fijn om een aantal taken die ik direct kan doen, af te vinken. Mijn regel is: als het binnen 2 minuten kan, doe ik het gelijk; duurt het langer, zet ik het op mijn to-do list.”

Over de beste manier om je werkdag te beginnen, bestaan veel verschillende overtuigingen. Maar iedereen is het er wel over eens dat je je werkdag moet starten met een vast ritueel – het geeft je rust en houvast.

Het aanleren van een ochtendritueel kan aan het begin best pittig zijn. Je kunt het daarom ook in stappen doen. Probeer bijvoorbeeld iedere week één extra element aan je ochtendroutine toe te voegen. Daarnaast is het goed om je te beseffen dat het succes van een ochtendroutine zich niet binnen een dag manifesteert. Maar weet je het wel langere tijd vol te houden, dan staat niets jouw succes in de weg!

Ochtendroutine
Foto: Tyler Nix