Wat the fuck is nou eigenlijk Kombucha?

Kombucha is een hipsterfenomeen en zoals bij alle hipsterfenomenen heeft iedereen er een mening over. Vind het geweldig, haat het of wees er nieuwsgierig naar, eromheen kunnen we in ieder geval niet meer: kombucha is coming!

* Zoals je natuurlijk al lang hand gelezen in de Food Trends voor 2017

Kom-wat-cha?

Kombucha is gefermenteerde thee en heeft een azijnachtige, maar verfrissende en bruisende smaak. Naast dat mensen het heerlijk vinden smaken, beweren vele ook dat het positieve bijwerkingen heeft, zoals het verbeteren van de spijsvertering en helpen bij gewichtsverlies.

Na een gesprekje met  Tom en Charlotte van Where The Food Is, leren wij dat om van de thee ook daadwerkelijk kombucha te maken, een ‘levende starter cultuur’ nodig is. De starter cultuur wordt ook wel liefkozend SCOBY genoemd (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). De SCOBY is een soort ondefinieerbare klont en kan via het internet gevonden worden bij andere enthousiaste thuisbrouwers.

Kombucha1

Fermenteren

Waar fermentatie tot voor kort een woord was dat werd vermeden in restaurants, kan het nu met trots gezegd worden. Fermentatie is een gecontroleerd rottingsproces en tja, dat klinkt gewoon niet zo sexy. Terwijl wij burgers toch al eeuwen gefermenteerde producten eten. Ja, ook jij. Denk bijvoorbeeld aan kaas, bier, salami en chocolade. Eigenlijk maakt fermentatie dan ook heel veel dingen lekkerder. En zo dus ook Kombucha. Naast dat het drankje goed voor veel dingen schijnt te zijn is het gewoon super lekker om te drinken.

DIY

Wat Kombucha nog meer is, is makkelijk zelf te maken. Misschien ook wel spannend. Het enige wat je nodig hebt is thee, suiker, sap en veel tijd. Oh en die SCOBY natuurlijk he. Vanzelfsprekend zouden wij hier nu heel tof kunnen gaan uitleggen hoe dat dan moet, maar daar we hebben wel wat beters te doen. En laten het natuurlijk aan de experts over ;-). Angela Dimayuga is kombucha-expert van Mission Chinese Food en vertelt precies hoe je het gemakkelijk thuis maakt.

Cheers!

Appel Kombucha2

 

Total
35
Share