Jenever: toen en nu

CREDITS: Hooghoudt

“Het geheim van een lang en gezond leven zit niet perse in het jenevertje zelf,” vertelt Meneer Hooghoudt (88) mij, “Het geheim zit in het feit dat het een dusdanig goed product is, dat je er de tijd voor neemt. Een momentje voor jezelf.”

We zijn te gast in The Duchess in W Amsterdam voor een lunch en Hooghoudt proeverij. Jenever is namelijk weer helemaal hot en in onze ogen met goede reden. De jeneverwereld heeft niet stilgezeten en Hooghoudt is daarop geen uitzondering.

Laten we beginnen hoe het allemaal begon…

Old school

Het verhaal van jenever begint zo rond 1650 en begint net als zoveel dingen: per ongeluk. Een professor probeerde een geneesmiddel te vinden en stookte zo per ongeluk met de jeneverbes een heerlijk drankje.

Het verhaal van de familie Hooghoudt begint in Groningen 1888, wanneer de geliefde Hero Jan en Grietje in hun kelder beginnen aan een jenever-avontuur. Dit avontuur neemt grote vormen aan wanneer zij een jaar later een toonaangevende prijs winnen op de wereldtentoonstelling Nijverheid & Kunstindustrie. Het is de start van een prijzenregen voor kwaliteit en smaak. De rijke historie en het oog voor kwaliteit en smaak is nooit verloren gegaan en werd van generatie op generatie overgedragen.

hooghoudt-premiu734
Foto: Hooghoudt

New school

En toen was daar de terugkomst van gin. Op een gegeven moment zat heel Nederland aan de grote glazen gevuld met gin, speciale tonic en plakjes komkommer. Maar waarom drinken wij dan wel graag gin, terwijl het toch niet zo heel veel verschilt van jenever? Waarschijnlijk omdat jenever te veel had stil gestaan en niet mee ging met de trends, zoals het toevoegen van frisse smaken aan het pure product. Gelukkig werd de jenevermarkt langzaam ook wakker.

In 2013 viert het merk Hooghoudt haar 125e verjaardag. Een samenwerking met Kensington en de lancering van een bruine jenever volgt. Maar de echte nieuwe trots is de lancering van de Premium Jenever. Fluweelzacht en vol van karakter. Dankzij een wel heel speciaal triple gestookt kruidendistillaat van jeneverbes, iriswortel en steranijs. Vleugjes vlierbloesem en kardemom maken deze jenever helemaal van deze tijd.

hooghoudt-premium_korenwijn_oldfashioned_close
Foto: Hooghoudt

De toekomst

Maar Jenever en merken als Hooghoudt zitten niet stil en evolueren er van harte op los. Het nieuwste pareltje in de collectie van Hooghoudt is De Borgen. Een drietal dranken geïnspireerd op 400 jaar historie. Een malt jenever geïnspireerd op de 16e eeuw, een old-style jenever met roots in de 18e eeuw en een new-style jenever waar distillatie technieken uit de 19e eeuw worden gebruikt. Het oog voor detail en smaak zijn bij dit drietal wederom aanwezig zo heeft elke fles een speciaal design gebaseerd op de eeuw waaruit de inspiratie komt. Daarnaast zijn de jenevers uitermate geschikt voor gebruik in cocktails, zoals wij uitgebreid hebben mogen proeven tijdens deze dag in The Duchess.

Dus de conclusie is simpel: jenever is terug van weggeweest en leuker dan ooit. Geef het een kans deze zomer. Proost!

hooghoudt-premium_jonge_jenever_cocktail_bittersweet_symphony
Foto: Hooghoudt
Total
1
Share