Goed verhaal: Duitse piloot spaart Engelse piloot in WOII en worden 40 jaar later vrienden

Het was een koude decemberdag in 1943. Bremen was zojuist flink onder handen genomen door de Britten, maar Luitenant Charles ‘Charlie’ Brown’s B-17, genaamd ‘Ye Olde Pub’, was er hevig aan toe. De bommenwerper was door ze Germans¬†zwaar beschadigd, waardoor Luftwaffe piloot Franz Stigler de kans kreeg om het kreupele vliegtuig compleet aan flarden te schieten. Maar hij weigerde. In plaats daarvan kreeg de B-17 een escort uit het gebied!

Op een veteranenbijeenkomst werd Brown gevraagd naar zijn meest memorabele moment uit de oorlog en vertelde over dit incident, waarna hij besloot de piloot te willen opzoeken.¬†Brown kwam achter Franz Stigler’s naam en zijn gegevens, nadat hij een brief had geschreven naar een associatie voor vechtpiloten. Stigler zelf, toen woonachtig in Canada, schreef hem terug. “Dat was ik!”, zei hij.

Brown besloot de Duitse piloot, die toen nog in leven was, op te zoeken en er bloeide al snel een prachtige vriendschap op tussen de twee. Tussen 1990 en 2008 zochten de twee elkaar regelmatig op. Hier kwam een einde aan toen ze enkele maanden na elkaar stierven.

Total
2
Share