Zo drink je Courvoisier Cognac op z’n best

Winston Churchill, Ernest Hemingway en Martin Scorsese ‒ ze hebben allemaal iets gemeen. Ze waren en zijn namelijk liefhebbers van cognac en staken dat nooit onder stoelen of banken. Er is geen enkele drank waar zo veel over geschreven is en geen likeur die zo bezongen is als de drank uit de Franse cognacstreek.

Courvoisier

Courvoisier is een van de oudste cognachuizen ter wereld. Ze combineren eeuwenoude tradities met unieke innovaties om cognacs te maken die wereldwijd bekend zijn geworden. Courvoisier is het enige Franse cognachuis dat het hele proces van druif tot glas zelf beheerst. Daarnaast zijn ze het enige cognachuis dat het hoogte kwaliteitskeurmerk van Frankrijk mag dragen. Dit is het Prestige de la France. Tijdens de opening van de Eiffeltoren in 1889 werd Courvoisier geschonken als dé drank van Parijs. Hoe je deze cognac nou precies drinkt, leggen we je even uit.

De productie

Als eerste moet je natuurlijk weten hoe cognac wordt gemaakt. Dit is een zeer nauwkeurige proces waarvoor specifieke druiven gebruikt worden. De groei en de locatie van de druif zijn hierbij erg belangrijk. Door wijn voor een tweede keer te destilleren ontstaat een zuivere zeventig procent alcohol, de zogeheten eau de vie. Deze wordt vervolgens in eikenhouten vaten gerijpt en dat kan duurt minimaal 4 jaar. De geur en smaak van de cognac worden rokeriger en houteriger als ze langer op vat staan.

Cognacjargon: VS, VSOP, XO

Een paar cognactermen zijn belangrijk om te kennen. Zo kun je als beginnende kenner of jarenlange liefhebber laten zien dat je weet waar je over praat. De Courvoisier VS heeft een jonge en levendige blend en is één van de bekendste cognacs. Deze cognac is afkomstig uit de cru’s, de zes wijngaarden uit de cognacregio in Frankrijk. De Courvoisier VS heeft tussen de 3 en 7 jaar gerijpt waardoor er een fruitige, delicate smaak is ontstaan met sterke hinten van vers fruit en geurige bloemen. Een perfecte cognac voor in de mix.

De VSOP, wat staat voor Very Superior Old Pale, is tussen de 4 en 15 jaar gerijpt en een van de favorieten van Napoleon. De kleur is amber tot goudgeel en de smaak is fijn en rond, met hinten van vanille en eikenhout.

De Courvoisier XO is juist een van de meest verfijnde XO’s ter wereld en ontstond door verschillende eau de vie’s te laten rijpen op eikenhouten vaten voor zo’n 11 tot 25 jaar. XO stond oorspronkelijk voor de term ‘Age Unknown’, maar nu betekent het ‘Extra Old’. Dit is dus zeker een goed glas om mee te proosten.

Courvoisier

Nuttigen

Cognac kan het beste aan tafel ingeschonken worden, vooral de duurdere cognacs. Een bolvormig cognac-glas of een Tulpglas is perfect om je favoriete cognac uit te drinken. Als het glas te breed is, kunnen de geuren te snel vrij komen dus zorg ervoor dat je dit voorkomt. Het glas mag voor een derde of een kwart vol geschonken worden volgens de etiquette. Traditie getrouw drink je het langzaam, zodat alle aroma’s goed tot hun recht komen. Neem een flinke slok, laat de cognac even door je mond gaan en adem langzaam uit door je neus om de smaak het best te ervaren. Verder is de cognac het lekkerst op een kamertemperatuur tussen de 18 en 21 graden. Al dorst gekregen? Met deze tips en een sigaar on the side moet dat goed komen!

Total
0
Share