Checklist: weet je zeker dat je wilt trouwen?

Waarom zou je tegenwoordig nog gaan trouwen als je weet dat gemiddeld 33% van de huwelijken uitloopt in een scheiding? Plus, is het niet een beetje ouderwets? Maar toch. Je wordt wat ouder, wijzer, gaat settelen, logischerwijs samenwonen en krijgt hoogstwaarschijnlijk koters. “En dan gaat het toch kriebelen..”

Trouwen is ‘houwen’, zeggen ze. Niet dat ik uit ervaring spreek, maar dit moet toch wel een van de belangrijkste momenten in je leven zijn. Of je je levenslang wil committeren aan je eega. Denk er nog even goed over na. Het belangrijkste op de checklist is toch wel een leuke partner. Als je haar niet mag, dan is het gedoemd om te mislukken. Waarom ben je überhaupt nog bij elkaar. Maar als dat goed zit en als je de volgende punten samen op orde hebt, dan ben je good to go!

Checklist voor je gaat trouwen

1.Werk samen aan je communicatie

Lijkt zo eenvoudig, dat communiceren. Maar dat is het dus echt niet. Je allebei vrij kunnen voelen om te zeggen hoe je je voelt, waar je boos van wordt maar ook waar je je goed bij voelt,  zijn doorgaans de huwelijken die het meest lang stand zullen houden. En, durf jij op een gezonde manier de confrontatie op te zoeken? En hoe zorg je er voor dat je je woede, frustratie, teleurstellingen en ontevredenheid zo naar je partner over de bühne brengt dat ze er ook nog iets mee kan? Als je dit onder controle weet te houden ben je al een heel eind.

2. Heb het over uitbreiden van je gezin

Ga er niet van uit dat je hetzelfde denkt over belangrijke beslissingen in je leven, zoals kinderen. Praat er over of je überhaupt kinderen wilt. Wanneer je ze het liefste wilt en hoeveel? Maar ook of je bijvoorbeeld beide blijft werken als je kiddo’s in je leven hebt. Het krijgen van kinderen zal je leven veranderen. Als je het van tevoren hier al over eens bent, zal dit je een hoop potentiële problemen schelen in de toekomst.

3. Erken je tekortkomingen

Niemand is dé perfecte partner. Misschien kun je zelfs geen goed voorbeeld opnoemen van een stelletje dat alles wel goed voor elkaar heeft en waar je een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Ofwel, iedereen heeft zo zijn tekortkomingen. Maar erken deze ook. Geef eerlijk toe waar je zwakheden liggen (op welk gebied dan ook) en waar je jezelf nog in zou kunnen verbeteren. En als je dit dan toch gedaan hebt, probeer er samen aan te werken.

4. Maak het goed met familie en vrienden

Mocht je het niet goed kunnen vinden met de vrienden en/of familie van je partner, probeer dit dan op te lossen. Welke reden het dan ook mag zijn. Weliswaar trouw je niet met ze, maar voor je vriendin zijn deze mensen erg belangrijk. Het zal je partner ook een goed gevoel geven als ze ziet dat jij je interesseert in de mensen die voor haar dierbaar zijn.

6. Heb het over financiën

Sommige stellen bundelen hun financiën als ze eenmaal getrouwd zijn, sommige houden allebei hun eigen rekening. Het maakt niet uit hoe je doet, transparant zijn is echter wel een van de belangrijkste pijlers als het gaat om financiën. Mocht je samen een rekening openen, kan het helpen om bijvoorbeeld een maximum bedrag te bepalen zonder dat je je partner hoeft in te lichten. Dit klinkt kinderachtig, maar als je in het geheim aankopen zal moeten doen zal dit snel tot wantrouwen leiden. Als je van plan bent om flink te gaan sparen, discussieer over het bedrag en wat je doelstellingen zijn. Samen een financieel gezonde relatie creëren is een teken van een goede relatie met een open manier van communiceren.

7. Probeer je problemen niet te negeren

Iedereen heeft problemen, zelfs de meest gelukkig uitziende stelletjes. I e d e r e e n. Het verschil tussen de gelukkige stelletjes en de ongelukkige is, is dat de gelukkige stelletjes hun problemen onderkennen en hun problemen willen aanpakken. Negeren is eenvoudig, maar een absolute no-go.

Total
0
Share